ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι για να μετρήσεις το λίπος στο σώμα σου

Το σώμα μας αποτελείται από άλιπη μάζα, που περιλαμβάνει τους μυς, τα οστά, τα όργανα και τον λιπώδη ιστό, ο οποίος αποτελείται από το αποθηκευμένο και το λειτουργικό λίπος. Ο μέσος άνδρας, χωρίς περιττό λίπος, έχει περίπου 15% συνολικό λίπος από το οποίο το 12% είναι αποθηκευμένο και το 3% είναι λειτουργικό, ενώ η μέση γυναίκα έχει 20-26%, ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που έχει κάνει, εκ των οποίων περίπου το 8-12% είναι λειτουργικό. 

 

 

Αν έχεις κολλήσει ευλαβικά σε μία προπόνηση για εβδομάδες και διαπιστώνεις ότι τα κιλά δεν πέφτουν, μην απελπίζεσαι. Οι πιθανότητες είναι ότι η σύνθεση του σώματός σου αλλάζει προς το καλύτερο, δηλαδή το ανεπιθύμητο σωματικό λίπος αντικαθίσταται με την ποθητή μυϊκή μάζα. Το συνολικό βάρος σου μπορεί να μην αλλάζει πολύ, αλλά θα είσαι πολύ πιο υγιής εάν το λίπος σου μειωθεί, καθώς το υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και κάποιους τύπου καρκίνων. Οι βασικές μετρήσεις όπως το βάρος και ο ΔΜΣ σου είναι χρήσιμες, αλλά η παρακολούθηση του σωματικού ποσοστού λίπους θα σου δώσει μια καλή ένδειξη για το εάν είναι αποτελεσματική η προπόνησή σου. Αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να μετρήσεις το λίπος στο σώμα σου.

 

Γιατί να μετρήσεις το λίπος στο σώμα σου;

Με τη λιπομέτρηση:

  • Αν είσαι παχύσαρκος θα βρεις ακριβώς πόσα κιλά πρέπει να χάσεις ή θα διαπιστώσεις αν τα κιλά που χάνεις προέρχονται κυρίως από λίπος ή από υγρά και μυς.
  • Αν ασκείσαι μπορείς να διαπιστώσεις πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να αναπτύξεις μυϊκό ιστό και να μειώσεις τον λιπώδη ιστό.
  • Αν αθλείσαι για όγκο μπορεί να διαπιστώσεις την επίδραση ενός προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης στη μυϊκή υπερτροφία.

Διάβασε σχετικά: 15 οδηγίες για να κάψεις 10% λίπος, όχι μυς!

5 τρόποι για να μετρήσεις το λίπος στο σώμα σου

1 Δερματοπτυχόμετρο

Αυτή η παλιά μέθοδος για τη μέτρηση του σωματικού λίπους είναι η φθηνότερη και ευκολότερη λύση (και την εμπιστεύονται όλοι οι διαιτολόγοι). Πιάσε 3 πτυχές στο σώμα σου με τις δαγκάνες του: κάτω από το στήθος, στην κοιλιά και τους μηρούς. Στη συνέχεια, πρόσθεσε αυτούς τους αριθμούς σε μια φόρμουλα ή σε μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή που θα σου δώσει το ακριβές σωματικό ποσοστό λίπους.

2 Έξυπνη ζυγαριά ή ζυγαριά ανάλυσης σώματος

Ίσως θα έπρεπε να υπάχουν σε όλα τα μπάνια, σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυτές οι έξυπνες ζυγαριές που δεν δείχνουν μόνο το βάρος σου αλλά και μια σειρά από στοιχεία της σωματικής σύνθεσης όπως το ποσοστό σωματικού λίπους. Πολλές ζυγαριές στέλνουν αυτές τις πληροφορίες στο smartphone σου, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς τις αυξομειώσεις με την πάροδο του χρόνου. Συγχρονίζουν ασύρματα τα στατιστικά σου με τις συσκευές σου και σας παρουσιάζουν γραφήματα και εργαλεία που σε βοηθούν να διατηρείς το κίνητρό σου ακέραιο. Γιατί όταν εσύ ελέγχεις τον εαυτό σου, ανεβαίνεις στη ζυγαριά με το κεφάλι ψηλά.

3 Φορητό σκάνερ

Το σκάνερ Skulpt Chisel έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των έξυπνων ζυγαριών όταν πρόκειται για τη μέτρηση του λίπους: μπορεί να μετακινηθεί γύρω από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να γνωρίζεις τα ποσοστά σωματικού λίπους έως και σε 24 διαφορετικές μυικές ομάδες. 

4 Υδροστατικό ζύγισμα

Η υδροστατική μέθοδος ζυγίσματος είναι η πλέον έγκυρη και αξιόπιστη μέθοδος, αλλά απαιτεί εργαστηριακό εξοπλισμό και εξειδίκευση, καθώς και υψηλή επιστημονική κατάρτιση ενώ δεν ενδείκνυται σε άτομα με κάποια προβλήματα υγείας. Το ζύγισμα κάτω από το νερό (υδροστατικό ζύγισμα) γίνεται με κύριο στόχο την εύρεση της πυκνότητας του σώματος. Με μαθηματική επεξεργασία, υπολογίζεται το ποσοστό λίπους από την ολική πυκνότητα του σώματος.

Διάβασε σχετικά: Απόλυτο στέγνωμα: Αυτές οι 6 ουσίες θα κάψουν και το τελευταίο στρώμα λίπους!

5 DEXA

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο αναλύεται όλη η σύσταση του σώματος με ακτίνες «Χ» διπλής ενέργειας και μάλιστα με ελάχιστη ακτινοβολία, μόλις το 1/10 της ακτινοβολίας που λαμβάνουμε από μια ακτινογραφία θώρακος. Η εξέταση περιλαμβάνει τη μέτρηση του σωματικού λίπους αλλά και του μη λιπώδους ιστού ξεχωριστά (μύες, νερό, συνδετικό ιστό) καθώς και την εκτίμηση με αντικειμενικό τρόπο της κατανομής λίπους στο σώμα. Η μέθοδος DEXA αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο λιπομέτρησης και ανάλυσης της σύστασης του σώματος αλλά όπως και το υδροστατικό ζύγισμα, η DEXA είναι εξαιρετικά ακριβής και δαπανηρή.

Φίλια Μητρομάρα