ΥΓΕΙΑ

5 απλές στρατηγικές για να μην σε ρίξει η ίωση στο κρεβάτι

Το να «αρπάξεις» κάποια ίωση είναι όντως χάλια, αλλά δεν είναι αναπόφευκτη. Αυτές οι 5 απλές στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από τις ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την εποχή και να βγεις αλώβητος. Βασική προυπόθεση: να τις ακολουθήσει πιστά, διαφορετικά τα κρυολογήματα θα πάρουν το πάνω χέρι.

1η στρατηγική: Μην αγγίζεις συνεχώς το πρόσωπό σου

Αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται απλοική, αλλά είναι δύσκολο να την ακολουθήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι αγγίζουν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 3,6 φορές κάθε ώρα σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Clinical Infectious Diseases. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή φέρνοντας τα χέρια σου στο πρόσωπό σου μπορεί να μεταφέρεις βακτηρίδια που να περιέχουν ιούς, υπεύθυνους για γρίπη και κρυολογήματα. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές οι εργαζόμενοι που αγγίζουν τη μύτη ή τα μάτια τους με τα δάχτυλά τους έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού σε σύγκριση με όσους κρατούν στα χέρια τους μακριά. Ενώ μπορεί να κολλήσεις μια κοινή ίωση μέσω των σταγονιδίων του φταρνίσματος που μεταφέρονται με τον αέρα, η πιο κοινή μορφή μετάδοσης για τη συγκεκριμένη λοίμωξη είναι η επαφή των χεριών με εκκρίσεις που περιέχουν τον ιό, λένε οι ερευνητές. Έτσι, αν τα χέρια σου ακουμπήσουν μια επιφάνεια με τον ιό και αγγίξεις το πρόσωπό σου, τότε πολύ εύκολα θα εισέλθει στο σώμα σου και θα σε ρίξει στο κρεβάτι. Πλένε τα χέρια σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (όσο να τραγουδήσεις το Happy Birthday), φροντίζοντας να πλένεις και τα νύχια και το πάνω μέρος των χεριών σου. Έχε μαζί σου υγρά αντιμικροβιακά μαντηλάκια ή κάποιο αντιμικροβιακό τζελ, σε περίπτωση που το να πλύνεις τα χέρια σου είναι ανέφικτο.

2η στρατηγική: Πήγαινε γυμναστήριο

Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει τότε θα πρέπει να πηγαίνεις πιο συχνά στο γυμναστήριό σου. Ο λόγος; Οι άνθρωποι που ασκούνται πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα θα νοσήσουν από ιώση έως και 46% λιγότερο σε σχέση με εκείνους που ασκούνται μία μέρα ή λιγότερο την εβδομάδα. Αν γυμνάζεσαι, θα έχεις δύο οφέλη: πρώτον, μειωμένες πιθανότητες να κρυώσεις και, δεύτερον, αν κρυολογήσεις, τα συμπτώματα θα διαρκέσουν λιγότερο. Η άσκηση συμβάλλει στη ροή του αίματος, στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και στην καλή λειτουργία των μυών. Οι παράγοντες αυτοί κάνουν τα κύτταρα που μάχονται την ίωση πιο ισχυρά απέναντι στους ιούς. Για να έχεις δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα κάνε cardio προπόνηση καθημερινά από 30 έως 60 λεπτά.

3η στρατηγική: Κοιμήσου καλά

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να κολλήσουν κάποια ίωση από όσους κοιμούνται επτά ώρες ή περισσότερο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep. Η ανεπάρκεια ύπνου επηρεάζει κάποιους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Τ κύτταρα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από ιούς.  Επιπλέον, σχετίζεται με την αύξηση της φλεγμονής, η οποία παίζει ρόλο στην ένταση των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος. Δεν μπορείς να κοιμηθείς καλά; Μπορεί να σε βοηθήσουν και κάποια συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα και συμβάλλουν σε έναν καλό και ήρεμο ύπνο.

4η στρατηγική: Αγκάλιασε τον κόσμο

Η πρόληψη μιας ίωσης μπορεί πραγματικά να είναι στα χέρια σου. Οι άνθρωποι που αγκαλιάζουν τους άλλους μπορούν να καταπολεμήσουν τους ιούς καλύτερα από όσους δεν το κάνουν σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science journal. Το συχνό αγκάλιασμα – παράλληλα με την καλή κοινωνική ζωή – μπορεί να μειώσει την ευαισθησία σου στις μολύνσεις, και ταυτόχρονα να αποτρέψει ή να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα. Αυτό γιατί η αγκαλιά μειώνει τις ορμόνες του στρες και το στρες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ίωσης επειδή πυροδοτεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που μπορεί να ρίχνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

 5η στρατηγική: Πάρε τα σωστά συμπληρώματα διατροφής

Προμηθεύσου εχινάτσια. Εάν την πάρεις κατά την έναρξη του κρυολογήματος, θα συντομεύσεις τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η βιταμίνη D επίσης, μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σου και να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ. Οι άνθρωποι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, σε σύγκριση με όσους είχαν επαρκή απόθεματα βιταμίνης D. Οι επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης D βοηθούν στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που σκοτώνει τους ιούς. Επίσης, εξέτασε το ενδεχόμενο να πάρεις συμπλήρωμα με ginseng όταν αισθάνεσαι ότι το κρυολόγημα είναι προ των πυλών. Περιέχει ενώσεις που αυξάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια και τις ιντερλευκίνες, τις πρωτεΐνες στις οποίες στηρίζεται ένα δυνατό ανοσοποιητικό. Τέλος, ο ψευδάργυρος μπορεί να σε βοηθήσει στην αρχή της ίωσης γιατί θα μειωθούν κατά το ήμισυ οι μέρες που θα μείνεις στο κρεβάτι επειδή βοηθά στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων.