ΥΓΕΙΑ

4 σπιτικές θεραπείες με απότελεσμα!

Αν είσαι σε ταξίδι και δεν έχεις γιατρό ή στις γιορτές δεν βρίσκεις κάποιον ειδικό δοκίμασε αυτές τις θεραπείες για να βρεις την υγειά σου!

 

Σε έπιασε ναυτία;

Δοκίμασε το  εξής: Το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για όλους τους τύπους στομαχικών διαταραχών –από τη ναυτία του ταξιδιού μέχρι την πρωινή ναυτία (είναι ασφαλές για τις εγκύους)- και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Αν νιώθεις ανακατωσούρα, μπορείς να πάρεις κάψουλες τζίντζερ (με λίγο χλιαρό νερό). Ένας άλλος τρόπος είναι να πιπιλάς ένα κομμάτι τζίντζερ στη διάρκεια της μέρας. Ή μπορείς να πιεις αφέψημα από τζίντζερ.

 

Φτιάξε αφέψημα από τζίντζερ

  1. Σιγόβρασε 1 με 2 κομμάτια ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ σε 1 φλιτζ. νερό, σε σκεπασμένο μπρίκι για 10 λεπτά.
  2. Σούρωσέ το και πρόσθεσε ζάχαρη ή μέλι.
  3. Πίνε μικρές ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας.

Η απόδειξη: Μια ελεγχόμενη μελέτη στη Γερμανία διαπίστωσε ότι το τζίντζερ είναι πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τη ναυτία ταξιδιωτών από ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Κάηκες από τον ήλιο στο σκι;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία στην περίπτωση του ηλιακού εγκαύματος. Αλλά αν τελικά κάηκες το πρόσωπό σου στο σκι δοκίμασε την αλόη βέρα.

Δοκίμασε το  εξής: Η αλόη βέρα δροσίζει και ανακουφίζει και το πιο πονεμένο δέρμα. Μπορείς να έχεις το δικό σου φυτό και να κόβεις ένα φύλλο όποτε χρειάζεσαι ή να αγοράσεις έτοιμο τζελ. Κράτα το στο ψυγείο: όταν είναι κρύο, είναι πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα εγκαύματα.

 

Ανακουφίσου από το έγκαυμα

Για να φτιάξεις φρέσκο τζελ αλόης βέρα:

  1. Κόψε ένα φύλλο αλόης, αφαίρεσε το εξωτερικό τμήμα και βάλ’ το σε ένα μπλέντερ.
  2. Για κάθε 1⁄4 φλιτζ. αλόη, πρόσθεσε 500 mg βιταμίνη C σε σκόνη, 400 IU βιταμίνη Ε και 1⁄4 κουτ. του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντα.
  3. Ανακάτεψε καλά και άπλωνε το μείγμα αρκετές φορές την ημέρα. Μπορείς να το  χρησιμοποιήσεις και σε κοψίματα, πληγές και άλλους ερεθισμούς.

Η απόδειξη: Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η αλόη βέρα επιταχύνει τη θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων, καθώς και ότι καταπολεμά τις μολύνσεις.

  

Μένεις ξύπνια όλη νύχτα, ανησυχώντας που δεν μπορείς να κοιμηθείς;

Δοκίμασε το  εξής: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα ζεστό μπάνιο θα σου προκαλέσει υπνηλία, καθώς απομακρύνει το αίμα από τον εγκέφαλο και το στέλνει στην επιφάνεια του δέρματος. Πρόσθεσε οχτώ σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και διάλυσέ το με το χέρι στο χέρι σου (εναλλακτικά, μπορείς να αντικαταστήσεις τις δύο σταγόνες με αιθέριο έλαιο ylang-ylang, που έχει εξίσου χαλαρωτικές ιδιότητες).

Η απόδειξη: Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology, ένα ζεστό μπάνιο (περίπου στους 38ο C) προκαλεί υπνηλία, ακόμα και σε ανθρώπους που υποφέρουν από αϋπνία.

 

Έχεις κακή διάθεση;

Δοκίμασε το  εξής:  Μια 45λεπτη βόλτα με γρήγορο βήμα παρακινεί τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες, φυσικές χημικές ενώσεις που βελτιώνουν τη διάθεση. Δοκίμασέ το την επόμενη φορά που θα νιώσεις συναισθηματικό τέλμα και πάρε προληπτικά μέτρα κάνοντας μια βόλτα κάθε μέρα.

Η απόδειξη: Δεκάδες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της ήπιας κατάθλιψης. Σε μια επισκόπηση 315 μελετών, που πραγματοποιήθηκε σε περίοδο 8 ετών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Comprehensive Psychiatry, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι είναι αποτελεσματική θεραπεία στις ήπιες περιπτώσεις κατάθλιψης.