ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι που πονούν τα γόνατά σου όταν τρέχεις

Τρέχεις και ξαφνικά ένα pop ή ένας πόνος σε ακινοτοποιεί; Μέχρι να πας στον γιατρό ακολούθησε αρχικά τον κανόνα RICE:

•Rest: ξεκούραση.
•Ice: Πάγο στην περιοχή για να μειωθεί το πρήξιμο.
•Compress: Δέσιμο με ελαστικό επίδεσμο.
•Elevate: Ανύψωση του τραυματισμένου γόνατος.
Τα υπόλοιπα άφησέ τα για τον ειδικό. Εδώ θα βρεις 4 βασικές αιτίες που προκαλούν πόνο στα γόνατά σου.

1 Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ΛΚΤ) αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό σύνδρομο καταπόνησης των γονάτων και είναι ειναι συνήθης αιτία πόνου σε αθλητές που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες κάμψεις-εκτάσεις του γόνατος, όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι αθλητές του σκι και οι ποδηλάτες.

Φτιάξ’το: Ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστείς από τον πόνο είναι να ξεκουράσεις εντελώς τον τένοντα (διακόπτοντας την προπόνηση). Πάρε μή-στεροειδή αντιφλεγμονωδη φάρμακα και βάζε πάγο για 15-20 λεπτά κάθε 3-4 ώρες για τις πρώτες 2-3 ημέρες και μέχρι να απομακρυνθεί ο οξύς πόνος. Στη συνέχεια βάζε πάγο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και μέχρι να εξαλειφθούν και τα υπόλοιπα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να χρειαστείς φυσικοθεραπεία για να μειώσεις τη φλεγμονή. Για τις ήπιες περιπτώσεις, ένας επίδεσμος από αφρώδες υλικό θα γίνει ο καλύτερος φίλος σου.

2 Τενοντίτιδα γονάτου
Αύξησες την απόσταση σε χιλιόμετρα ή την ένταση του προπονητικού σου ρυθμού ξαφνικά; Η υπερβολική χρήση του γονάτου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και τενοντίτιδα.

Φτιάξ’το: Η τενοντίτιδα μπορεί τυπικά να θεραπευτεί με την ανάπαυση, τον πάγο, την συμπίεση και την ανάπαυση. Αν ωστόσο περάσουν 2 ημέρες και ενώ βάζεις πάγο και έχεις την πονεμένη περιοχή σε ακινησία, ο πόνος δεν μειώνεται, το πρήξιμο δεν υποχωρεί και ενδεχομένως ανεβάζεις και πυρετό πήγαινε οπωσδήποτε στο γιατρό.

3 Γόνατο του δρομέα
Νιώθεις έναν οξύ πόνο κάτω και γύρω στο ύψος της επιγονατίδας όπου συνδέεται με το κατώτερο άκρο του μηριαίου οστού. Ο πόνος αυτός μάλιστα εμφανίζεται όταν περπατάς σε ανηφόρα ή κατεβάινεις σκάλες, γονατίζεις, κάθεσαι οκλαδόν. Το τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια (τσιμέντο ή άσφαλτος) καθώς και η χρήση λάθος μοντέλου, όπως για παράδειγμα παπουτσιών που είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα πόδια από τον υπερπρηνισμό από δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του συνδρόμου.

Φτιάξ’το: Απόφυγε να ασκείσαι σε σκληρά εδάφη, να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες. Φρόντισε να φοράς τα σωστά παπούτσια, να κάνεις απαραίτητα διατάσεις πριν το τρέξιμο και μετά. Ως πρώτες βοήθεις ισχύει ό,τι και παράπανω απλώς έχε υπόψη σου ότι μπορεί ο ειδικός να σου κάνει ένεση κορτιζόνης για να καταπραύνει τον πόνο.

4 Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου
Το γόνατό σου έχει διογκωθεί, νιώθεις μεγάλη ευαισθησία στην πίεση κατά μήκος του έσω πλαγίου συνδέσμου, η έκταση και η κάμψη του γόνατος είναι αρκετά περιορισμένη κατά 10-15 μοίρες, νιώθεις έντονο πόνο στις κινήσεις και δυσκολία στο βάδισμα.

Φτιάξ’το: Αν η ρήξη είναι 1ου ή 2ου βαθμού η θεραπεία είναι συντηρητική: μπαίνεις σε γύψο για 4 – 6 εβδομάδες και παράλληλα γίνονται ασκήσεις τετρακέφαλου. Αν η ρήξη είναι 3ου βαθμού η θεραπεία είναι χειρουργική και παράλληλα ελέγχονται ο έσω μηνίσκος και οι χιαστοί σύνδεσμοι. Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται γύψος για 6 – 8 εβδομάδες.