ΥΓΕΙΑ

3 κόλπα για να μη γίνεσαι μούσκεμα στον ιδρώτα

Μπορεί να έχεις ακούσει για τους ανθρώπους που κάνουν ενέσεις Botox ή ηλεκτροκαυτηρίαση ή laser για να ιδρώνουν λιγότερο. Ενώ η ιδέα μπορεί να φαίνεται ελκυστική, αυτές οι θεραπείες ενδέχεται να προκαλέσουν καψίματα, κνησμό, οίδημα και μώλωπες που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες.

 

 

Η εφίδρωση είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, στη ζέστη, την κούραση, τη νευρικότητα, το άγχος ή το στρες που βοηθά το σώμα να επανέλθει στη σωστή θερμοκρασία και να παραμείνει δροσερό. Η ποσότητα του ιδρώτα που παράγεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο καιρός και η ποσότητα των ιδρωτοποιών αδένων που έχεις. Εάν είσαι συνηθισμένος σε ζεστά κλίματα, το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτό κάνοντας μόνον ό, τι είναι καλύτερο για σένα. Δοκίμασε αυτά τα 3 κόλπα για να μη γίνεσαι μούσκεμα στον ιδρώτα και να παραμείνεις στεγνός.

 

1 Άλλαξε ρούχα

Τα απλά συνθετικά υλικά παγιδεύουν τη θερμότητα, παρεμποδίσουν την εξάτμιση του ιδρώτα και παράγουν μια δική τους μυρωδιά. Τα νέα υλικά λειτουργούν σαν στεγνωτήρες, βοηθούν στο να μεταφερθεί και να εξατμιστεί ο ιδρώτας γρήγορα ενώ έχουν την ιδιότητα να στεγνώνουν πολύ εύκολα αλλά και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Το βαμβάκι επίσης είναι πάντα μια καλή ιδέα. Μάθε επίσης:  Τι αποκαλύπτει ο ιδρώτας σου για σένα;

2 Μείωσε το άγχος σου

Εάν ανησυχείς μήπως μυρίζει ο ιδρώτας σου πρέπει να ξέρεις ότι δεν μυρίζει (το τι τρως ή το τι φοράς μπορεί να δημιουργεί κακοσμία). Ωστόσο εάν αγχώνεσαι τότε ενδέχεται να μυρίζει γι΄αυτό κάνε κάτι που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Όταν είσαι αγχωμένος τα επινεφρίδια απελευθερώνουν αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και κορτιζόλη, ορμόνες οι οποίες προετοιμάζουν το σώμα για «μάχη ή φυγή» και προκαλούν αυξημένη εφίδρωση. Ο ιδρώτας που αποβάλλεται σε αυτή την περίπτωση από τους αποκρινείς αδένες αποτελείται κατά 80% από νερό και κατά 20% από πρωτεΐνες και λιπίδια. Η διάσπαση αυτών των θρεπτικών συστατικών από τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα σου δημιουργεί δύσοσμα λιπαρά οξέα, στα οποία οφείλεται η άσχημη και διαπεραστική οσμή που αναδίδει ο ιδρώτας.

3 Μην πίνεις πολλούς καφέδες

Η καφεΐνη είναι διεγερτική, οπότε όταν πίνεις πάρα πολύ, βάζει το σώμα σου σε κατάσταση εγρήγορσης, αναγκάζοντας τους αποκρινείς αδένες να παράγουν περισσότερο ιδρώτα. Δες ακόμη: 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ

 

Εάν ιδρώνεις υπερβολικά, ακόμα και όταν δεν έχεις παραζεσταθεί ή δεν ιδρώνεις καθόλου, επικοινώνησε με το γιατρό σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιας πάθησης. Ενδέχεται να σου ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει άλλες παθήσεις όπως θυρεοειδής και διαβήτης.