ΥΓΕΙΑ

3 εύκολοι τρόποι που θα σου κόψουν το βήχα!

Βήχεις σαν…. (συμπλήρωσε τη λέξη που σε χαρακτηρίζει) και ξέχασε τα χημικά σιρόπια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπερβολές σε σιρόπια για το βήχα και το κρυολόγημα είναι δυνητικά επιβλαβείς και δεν αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τα συμπτώματα σε σύγκριση με σπιτικά σιρόπια. Φτιάξε το δικό σου μείγμα και αποχαιρέτησε το βήχα μέχρι να πεις… γκουχ!

 

Υπάρχουν δύο είδη βήχα, ανάλογα με την ύπαρξη εκκρίσεων ή μη: ο ξηρός, ή μη παραγωγικός βήχας που δεν έχει φλέματα και ο υγρός και παραγωγικός που έχει φλέματα. Δες πως μπορείς να μειώσεις τα συμπτώματά τους:

1-Σιρόπι με μέλι, κρεμμύδι και σκόρδο

Γιατί: Το μέλι, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι όλα φυσικά αντιμικροβιακά. Το μέλι, επίσης, δρα και ως μαλακτικό, που σημαίνει ότι χαλαρώνει τον ξηρό βήχα και μαλακώνει το λαιμό. Τέλος, τα βότανα όπως φασκόμηλο, θυμάρι ή ρίγανη έχουν ακόμα περισσότερα αντιμικροβιακά οφέλη.

Η συνταγή: Ανάμειξε μισό φλιτζάνι μέλι και μισό φλιτζάνι νερό. Πρόσθεσε ένα ολόκληρο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Πρόσθεσε λίγο φασκόμηλο, θυμάρι ή ρίγανη και άφησέ τα όλη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς να το φυλάξεις στο ψυγείο σου. Εάν δεν μπορείς να περιμένεις όλη τη νύχτα για το σιρόπι, σιγόβρασε το μίγμα για πέντε έως 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Παρά το γεγονός ότι θα χάσεις σε ποσότητα από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, θα ανακουφιστείς πριν πέσεις για ύπνο.

2-Αφέψημα από θυμάρι

Γιατί: Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι ιδανικό για τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Η συνταγή: Για να κάνεις ένα αφέψημα ανακάτεψε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι (αποξηραμένο) σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Άφησέ το για 10 λεπτά, στράγγιξέ το και πιες το.

3-Τσάι μαύρου πιπεριού

Γιατί: Στην αγιουρβεδική ιατρική το πιπέρι χορηγείται παραδοσιακά ως βοήθημα σε αναπνευστικές παθήσεις και για ανακούφιση από το βήχα και τα συμπτώματα του κρυολογήματος όπως ο πονόλαιμος. Το μαύρο πιπέρι έχει ήπια βακτηριοκτόνο δράση και διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή βλέννας. Το μέλι ανακουφίζει από το βήχα επειδή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η συνταγή: Ρίξε 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι και γέμισέ το με βραστό νερό, Άφησέ το για ένα τέταρτο. Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για τον παραγωγικό βήχα.

 

Να πας στο γιατρό αμέσως αν ο βήχας σου:   

– διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες.

– ξαφνικά έχεις φλέμματα ή βήχεις πιο συχνά.

– νιώθεις δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή έχεις άλλα συμπτώματα.

– έχεις κάποια καρδιολογική ή πνευμονολογική πάθηση, (μπορεί να σχετίζεται με το βήχα).