ΥΓΕΙΑ

15 καλοί λόγοι για να πάρεις την καλοκαιρινή σου άδεια τώρα!

Στο wefit.gr ετοιμάσαμε τη λίστα με τα οφέλη των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτοί είναι οι 15 καλοί λόγοι για να πάρεις την καλοκαιρινή σου άδεια τώρα και να ενισχύσεις την υγεία, τις σχέσεις και τη δουλειά σου!

ΠΩΣ ΣΕ ΩΦΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

#1 Σε κάνουν πιο fit
Οι διακοπές προσφέρουν ευκαιρίες για κίνηση. Το κολύμπι, οι ρακέτες, το περπάτημα ή ο χορός τονώνουν το σώμα σου, βελτιώνουν τη φυσική σου κατάσταση και ωφελούν το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Αξιοποίησε τη δυνατότητα που σου παρέχουν για να γυμναστείς εναλλακτικά.

#2 Μειώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το στρες
Ακόμα και μόλις σε μία ημέρα μπορεί να μειώσεις τις ορμόνες του στρες και να ρίξεις την αρτηριακή σου πίεση. Φαντάσου λοιπόν σε μια εβδομάδα τι θα γίνει! Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας των επινεφριδίων συμβάλλοντας στην εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Κάνοντας διακοπές μειώνεις το στρες και τα συμπτώματα του συνδρόμου.

#3 Σε βοηθούν να χάσεις βάρος
Στις διακοπές οι περισσότεροι παίρνουν βάρος αλλά αν το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά σου λόγω του στρες οι διακοπές μπορούν να σε βοηθήσουν να το μειώσεις. Χώρια που στις διακοπές αυξάνεις τη φυσική σου δραστηριότητα και αυτό σε βοηθά να νιώσεις καλύτερα.

#4 Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου
Μειώνοντας το στρες θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις καλύτερα τις ιώσεις ή να αρρωστήσεις λιγότερο κατά τη διάρκεια του χρόνου.

#5 Τονώνουν την καρδιά σου
Μελέτη από το Framingham Heart Study έδειξε ότι οι γυναίκες που παίρνουν τουλάχιστον δύο φορές άδεια τον χρόνο, έχουν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια καρδιακή πάθηση. Μελέτη που έγινε σε άνδρες που είχαν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο έδειξε ότι όσοι δεν πάνε διακοπές είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους έπαιρναν κανονικά την άδειά τους.

#6 Ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue έχουν αναφερθεί στη θετική επίδραση που έχουν οι αποδράσεις στις οικογένειες. Και αυτό γιατί βοηθά τις οικογένειες να συνδεθούν και να αποκτήσουν εγγύτητα και περισσότερη οικειότητα βελτιώνοντας τις σχέσεις και την επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτό μάλιστα διαρκεί πολύ και μετά το τέλος των διακοπών.

#7 Σε κάνουν πιο έξυπνο στη δουλειά σου
Το να πάρεις άδεια από τη δουλειά, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις, διότι έτσι επαναφορτίζεις της μπαταρίες σου και επιστρέφεις στο γραφείο πιο δυναμικός από ποτέ. Οι διακοπές μπορούν πραγματικά να σε ανανεώσουν επαγγελματικά ειδικά αν αποσυνδεθείς τελείως από τις ηλεκτρονικές συσκευές, να αυξήσουν την αποδοτικότητά σου και να σε βοηθήσουν στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες έχει επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Μακριά από τις καθημερινές πιέσεις μπορείς να πάρεις πιο προσεκτικές αποφάσεις κατά την εργασία σου και να χειριστείς καλύτερα τα εργασιακά σου προβλήματα.

#8 Σε βοηθούν να κοιμηθείς σαν πουλάκι
Στις διακοπές χαλαρώνεις και αποσυνδέεσαι από το tablet σου και αυτά τα δύο συμβάλλουν σε καλύτερο ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα η ποιότητα του ύπνου όσων έκαναν διακοπές για δύο εβδομάδες βελτιώθηκε κατά 17% σε σχέση με πριν.

#9 Σου παίρνουν τον πόνο
Αν έχεις ημικρανίες, συχνούς πονοκεφάλους και άλλους πόνους που σχετίζονται με το στρες, όπως αυχενικό σύνδρομο αυτά υποχωρούν στις καλοκαιρινές διακοπές.

#10 Σε κάνουν πιο ευτυχισμένο
Μελέτη από το Ουισκόνσιν έδειξε χαμηλότερα επίπεδα της έντασης και της κατάθλιψης σε γυναίκες που έπαιρναν άδεια πιο συχνά (μία ή δύο φορές το χρόνο) σε σχέση με εκείνες που έβγαιναν σε άδεια λιγότερο συχνά.

#11 Συμβάλλουν στη δημιουργικότητά σου
Οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν είσαι ξεκούραστος. Όσοι εργάζονται σε δημιουργικές δουλειές έχουν ανάγκη να ανανεώνουν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Οι διακοπές οδηγούν στην χαλάρωση και έτσι σου δίνεται η δυνατότητα να σκεφτείς καινοτόμες ιδέες για τη δουλειά σου.

#12 Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη
Βρετανική μελέτη έδειξε ότι όσοι έκαναν διακοπές για 15 μέρες παρουσιάσαν μια εμφανή πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του διαβήτη. Παράλληλα αυξήθηκαν τα επίπεδα ενέργειας, τα οποία και διατηρήθηκαν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

#13 Σε ξανανιώνουν
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βιολογική Ψυχιατρική η έλλειψη διακοπών ενισχύει τη γήρανση καθώς αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

#14 Κάνουν καλό στα παιδιά
Οι διακοπές είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά γιατί ξεφεύγουν από την πόλη και έρχονται σε επαφή με τη φύση. Αυτό είναι ισχυρό αντίδοτο για την εμφάνιση αλλεργιών. Άσε τα παιδιά να παίξουν και να λερωθούν στις διακοπές. Πλυντήριο βάλε όταν επιστρέψεις.

#15 Σου βρίσκουν ταίρι
Αν είσαι σε σχέση, στις διακοπές μπορείτε να ανανεώσετε τη σχέση σας αλλά αν είσαι μόνος θα κάνεις νέες γνωριμίες – εκτός κι αν πας διακοπές στο Άγιον Όρος. Μην ξεχνάς ότι στις διακοπές είμαστε πιο απελευθερωμένοι και όλα γίνονται πιο εύκολα…

Καλές διακοπές!