WeEat

Shirley Patterson: 10 συμβουλές για να μην πάρετε κιλά στις γιορτές!

Τα Χριστούγεννα είναι μόνο μια εβδομάδα μακριά και για τις επόμενες εβδομάδες θα περιβαλλόμαστε διαρκώς από γευστικότατα γλυκά, φαγητά αλλά και ποτά. Γνωρίζετε όμως ότι ένας μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου 2 κιλά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων; Ωστόσο, μην απελπίζεστε, η εορταστική περίοδος δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να υπερεπιδοθούμε στις καταχρήσεις, να παραλείψουμε την άσκηση και να αρχίσουμε το νέο έτος με επιπλέον κιλά. Διαβάστε τα παρακάτω για να δείτε πώς μπορείτε να απολαύσετε την περίοδο των Χριστουγέννων και να εξακολουθεί να σας κάνει το αγαπημένο σας τζιν, τον Ιανουάριο!

      • Το στήθος της γαλοπούλας έχει μόνο 2% λιπαρά και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Είναι λοιπόν μία υγιεινή επιλογή. Βεβαιωθείτε όμως, ότι έχετε αφαιρέσει την πέτσα η οποία είναι 40% λίπος και θα προσθέτει επιπλέον 100kcal (θερμίδες)  για ένα μικρό κομμάτι 20g.

      • Ψήστε τις πατάτες στο φούρνο ξεχωριστά από το κρέας χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου. Αν τις βάλετε στο φούρνο γύρο από το κρέας, τότε θα απορροφήσουν μία μεγάλη ποσότητα από το ανθυγιεινό λίπος που θα τρέξει από το κρέας.

      • Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε θερμίδες, το αλκοόλ διεγείρει επίσης την όρεξη και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής κατά τα γεύματα.

      • Αν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ, επιλέξτε ξηρό κρασί, μπύρα ή μικρές ποσότητες αλκοολούχων ποτών. Αν το συνδυάσετε με κάποιο mixer (σόδα, cola, τζιν) επιλέξτε αυτά τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. (πχ σόδα, cola light ). Ένα ποτήρι κρασί 150ml , ένα μικρό κουτάκι μπύρα ή 45 ml οινοπνευματώδους  ποτού (π.χ. ουίσκι, βότκα) περιέχουν 100kcal.

      • Προσπαθήστε να μην κάνετε καταχρήσεις από μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Κάθε μελομακάρονο 35g έχει περίπου 150kcal και κάθε κουραμπιές έχει 170kcal.

 

undefined

 

      • Να γνωρίζετε ότι τα λικέρ κρέμας όπως το Baileys Irish Cream περιέχουν 160kcal ανά 50 ml και 8 g λίπους.

      • Οι ξηροί καρποί είναι κατά μέσο όρο 45-80% λιπαρά και περιέχουν πάνω από 800kcal ανά φλιτζάνι (140γρ). Ναι, περιέχουν υγιή λίπη, αλλά αν δεν παρακολουθείτε πόσους τρώτε, οι θερμίδες που θα καταναλώσετε μπορούν πραγματικά να φτάσουν σε υψηλό νούμερο. Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να καταναλώσουμε ένα μπωλ με ξηρούς καρπούς όταν είμαστε σε ένα πάρτι ή έχουμε βγει για ένα ποτό.

      • Τα κάστανα που είθισται να καταναλώνουμε την εποχή αυτή περιέχουν λιγότερο από 3% λιπαρά! 6 ολόκληρα κάστανα έχουν 100kcal και αυτό τα κάνει μία καλή εναλλακτική για ένα νόστιμο σνακ.

      • Αντί για σοκολάτες, επιλέξτε πιο υγιεινά και πιο χορταστικά σνακ, όπως τα μανταρίνια και το σπιτικό ποπ κορν (με πολύ λίγο λάδι) ή στικ από λαχανικά βουτηγμένα σε τζατζίκι ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

      • Τέλος, ακόμη και αν το παρακάνετε μια μέρα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσετε το υπερβολικό φαγητό! Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα, ώστε να μπορείτε να υποδεχτείτε το νέο έτος, με υγεία και ευτυχία!

 

Η Shirley Patterson είναι κλινική διαιτολόγος, με πολυετή εμπειρία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί δικό της γραφείο στον Άλιμο, όπου προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακόμα και για πιο ιδιαίτερες ιατρικές παθήσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζι της στο 210-9925864 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του wefit.