ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Blue matcha! Γιατί να το δοκιμάσεις

Η πράσινη σκόνη matcha με τις απίστευτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες απέκτησε ανταγωνιστή και μάλιστα χωρίς καφεΐνη: το blue matcha!

Τι είναι το blue matcha;

Μπορεί να έχει το ίδιο όνομα με το πράσινο matcha, αλλά δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό. Το πράσινο matcha πρόερχεται από τα φύλλα τσαγιού (Camellia sinensis), ενώ το μπλε matcha από από τα ξηρά άνθη του φυτού butterfly pea, ένα βότανο που δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.

Πράσινο matcha Vs Μπλε matcha

Το πράσινο matcha έχει μελετηθεί για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας. Τα φύλλα τσαγιού (όλα τα τσάγια, μαύρο και πράσινο – συμπεριλαμβανομένου του πράσινου matcha – προέρχονται από το ίδιο φυτό) έχουν πολυφαινόλες, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Έχουν επίσης κατεχίνες, οι οποίες προσφέρουν αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία: καταπολέμηση και πρόληψη των κυτταρικών βλαβών, βελτίωση του κυκλοφορικού, μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη καθώς και μια ένωση που ονομάζεται θεανίνη που έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα και προωθεί τη χαλάρωση.

Το μπλε matcha, από την άλλη πλευρά, δεν έχει ακόμη μελετηθεί εκτενώς και μέχρι στιγμής έχει μελετηθεί μόνο σε ζώα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προσφέρει οφέλη στην υγεία. Το blue matcha έχει ένα πλήθος αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και προανθοκυανίνες. Και τα δύο αυτά ερευνούνται για τον πιθανό ρόλο τους στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου και στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι συμβάλλουν στην υγιή όραση και στην παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος, τονώνει τη μνήμη και καταπολεμά το άγχος. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, προσφέρει ενέργεια και ενισχύει το μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανοσία.

Τι γεύση έχει το blue matcha;

Το blue matcha είναι άγευστο.

Συνταγή: Chia Pudding με blue matcha

Υλικά:

Ανακάτεψε μαζί το γάλα και τους σπόρους chia και άφησέ τα στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το άλλο πρωί πρόσθεσε τη μπανάνα, το matcha και την πρωτείνη.