ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στο πρωινό σου

Γνωρίζεις ήδη ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά είσαι ένας από αυτούς που παίρνει πρωινό κάθε μέρα; Το να πιεις έναν φραπέ αυτό δε σημαίνει ότι πήρες πρωινό κι ούτε είναι αρκετό για να δώσει στο σώμα σου τα σωστά θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια για να κρατηθείς στο παιχνίδι  όλη την ημέρα. Αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στο πρωινό σου.

 

 

1. Μην το παραλείπεις

Πρωινό σημαίνει σπάω τη νηστεία (break – fast). Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να τροφοδοτήσεις τον οργανισμό σου με τη σωστή διατροφή για να δώσει το έναυσμα στο μεταβολισμό σου να αρχίζει να λειτουργεί, να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο σου με γλυκόζη και να σε βοηθήσει στην απώλεια ή τη διαχείριση βάρους. Χωρίς πρωινό δεν έχεις την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σου ενώ υποκύπτεις πολύ γρήγορα σε πειρασμούς και γλυκά σνακ.

2. Μην τρως πάρα πολλούς υδατάνθρακες

Παραδοσιακά ένα πρωινό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: τοστ ή / και τα δημητριακά πρωινού, που τα περισσότερα από αυτά έχουν ζάχαρη. Τρώγοντας αυτόν τον τύπο πρωινό κάθε μέρα θα αυξήσεις απλώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τα οποία στη συνέχεια θα πέσουν απότομα αφήνοντας σε πεινασμένο και τα επίπεδα ενέργειάς σου σε χαμηλά επίπεδα. Επιλέγοντας πρωτεΐνη, ή έναν σωστό συνδυασμό από υδατάνθρακες και πρωτεϊνες η ενέργειά σου θα έχει τη δύναμη της Duracell: εκεί που οι άλλοι σταματούν εσύ συνεχίζεις. Ξεκίνα με ποσέ αυγά ή ομελέτα με λαχανικά. Μια άλλη επιλογή για μετά την πρωινή σου προπόνηση είναι ένα θρεπτικό smoothie που θα περιέχει μπανάνα, μείγμα σπόρων υψηλής πρωτεΐνης όπως chia, teff και λιναρόσπορο, πλήρες γιαούρτι, λινέλαιο και ψύλλιο.

3 Μην πίνεις έναν καφέ

Έχουμε την τάση μόλις ξυπνήσουμε να πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ (ή τσάι) και όχι ένα ποτήρι νερό. Τόσο το τσάι όσο και ο καφές περιέχουν καφεΐνη που δεν είναι μόνο διουρητική αλλά συμβάλλει και στην ήπια αφυδάτωση. Για κάθε φλιτζάνι του καφέ που πίνεις είναι σα να έχεις αφαιρέσει περισσότερα από 2 φλιτζάνια νερό από το σώμα σου. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, είναι να πιεις ένα χλιαρό ποτήρι νερό με λίγο χυμό λεμονιού για να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου (όχι, δεν κάνεις αποτοξίνωση, είναι μύθος).

4. Μην πίνεις έναν χυμό

Το να στίβεις έναν χυμό φρούτων και να τον πίνεις το πρωί σου παρέχει σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες αλλά ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα κατεβάζει πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να πεινάς στη συνέχεια. Πολύ. Καλύτερος τρόπος είναι να τρως το φρούτα σου ολόκληρο το πρωί.

5. Μην επιλέγεις μόνον μπισκότα

Μπορεί η διαφήμιση να έχει λειτουργήσει τέλεια σε αυτό το κομμάτι και να σου πασάρουν τα μπισκότα ολικής άλεσης για κάτι υγιεινό αλλά την ποσότητα της ζάχαρης την πρόσεξες στην ετικέτα; Οκ, μπορείς να φας 1 μπισκότο, αλλά είσαι σίγουρος ότι θα μείνεις μόνον στο ένα;

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ιδανικό πρωινό;

Για να πετύχεις το ιδανικό πρωινό έχε υπόψη σου τρεις κατηγορίες τροφών:

1. Ολικής αλέσεως υδατάνθρακες για ενέργεια και φυτικές ίνες.

2. Φρούτα για βιταμίνες και φυτικές ίνες.

3. Πρωτεΐνη για μακροχρόνια ενέργεια κι έλεγχο της όρεξης.

Δηλαδή 1 γιαούρτι με μέλι και κανέλα και 2 κ.σ. βρόμη +1 φρούτο, μία ομελέτα με λαχανικα και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης είναι τα πιο γρήγορα και ιδανικά πρωινά που συνδυάζουν και τις τρεις κατηγορίες.