Interviews

Vlad Ixel: Τι αποκατάσταση κάνει ο καλύτερος υπερμαραθωνοδρόμος παγκοσμίως;

Ο Βλαντ Ιξέλ μίλησε στο wefit.gr για το τι τον οδήγησε στο επαγγελματικό τρέξιμο και στον βιγκανισμό και πώς δημιούργησε το Bix Recovery, το καλύτερο δισκίο ενυδάτωσης στον κόσμο.

 

Ο Βλαντ Ιξέλ γεννήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας στις 25 Ιουνίου 1987. Όταν ήταν 4 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Χάιφα του Ισραήλ και δέκα χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στο Περθ της Αυστραλίας. Ο υπερμαραθωνοδρόμος, δρομέας ορεινού τρεξίματος, καταξιωμένος τριαθλητής, ήταν ο προηγούμενος παγκόσμιος πρωταθλητής στην απόσταση των 70,3 ironman (.9 χλμ κολύμπι, 90.1 χλμ ποδηλασίας, 21.1 χλμ τρέξιμο), είναι ο ιδρυτής του καλύτερου δισκίου αποκατάστασης στον κόσμο, του Bix Recovery.

Από την έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας το 2012 έγινε γρήγορα ένας από τους κορυφαίους αθλητές βουνού, τρέχοντας περισσότερους από 30 υπερμαραθώνιους το χρόνο και κάνοντας πολλά ρεκόρ. Ο ίδιος κατάφερε να σχεδιάσει ένα δισκίο αποκατάστασης που περιέχει πολλές βιταμίνες και συστατικά, προκειμένου να βοηθήσει στην γρήγορη αποκατάσταση και να μειώσει τον πόνο μετά από σκληρούς μαραθώνιους.

Πώς ξεκινήσατε το τρέξιμο;

Άρχισα να τρέχω στα 25 μου (πριν από 8 χρόνια δηλαδή) μετά από πολύ ανθυγιεινά για πολλά χρόνια. Συνήθιζα να καπνίζω ένα πακέτο τσιγάρα και να πίνω 6 μπύρες κάθε μέρα και λίγο πριν τα 25α γενέθλιά μου ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να κάνω μία αλλαγή. Έτσι σταμάτησα το κάπνισμα και άρχισα να τρέχω. Γράφτηκα στον πρώτο μου μαραθώνιο, περίπου 4-5 ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, χωρίς προπόνηση. Μετά από αυτόν τον μαραθώνιο αγωνίστηκα σε περισσότερους από 100 αγώνες σε όλο τον κόσμο, από 5k στην άσφαλτο έως 100k στο βουνό και 250km σε stage αγώνες.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να γίνετε δρομέας ultra-trail; Τι σας οδήγησε τελικά στην απόφαση να αλλάξετε τρόπο ζωής;

Ένιωθα άρρωστος επειδή δεν είχα ενέργεια και βασιζόμουν σε ενεργειακά ποτά για να παραμείνω ενεργός, αλλά το κάπνισμα και το αλκοόλ δεν βοηθούσαν, οπότε χρειαζόμουν μια αλλαγή. Τα 25 μου χρόνια αποτελούσαν ήδη το ένα τέταρτο της ζωής μου, οπότε πραγματικά δεν ήθελα το επόμενο τέταρτο της ζωής μου να είναι τόσο ανθυγιεινό.

 

Πότε περάσατε στη χορτοφαγική διατροφή; Ποια σνακ σας δίνουν ενέργεια;

Ήταν περίπου 6 μήνες αφότου άρχισα να τρέχω, περίπου 7,5 χρόνια πριν. Έκανα έρευνα για το πώς να ανακάμψω γρηγορότερα από το τρέξιμο και η vegan διατροφή ήταν μια επιλογή. Τη δοκίμασα για δύο εβδομάδες και ένιωσα πολύ καλύτερα και είχα πολύ περισσότερη ενέργεια. Νομίζω ότι τα κύρια σνακ μου είναι οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πιστεύετε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να είστε vegan δρομέας;

Νομίζω ότι η αποκατάσταση είναι ταχύτερη, το έχω διαπιστώσει προσωπικά ο ίδιος και τα τελευταία χρόνια τρέχω κατά μέσο όρο μισό μαραθώνιο κάθε μέρα.

Έχετε κάποιες συμβουλές για δρομείς που θα ήθελαν να στραφούν σε μια vegan διατροφή; Πρέπει να γίνει σταδιακά η μετάβαση;

Η δική μου μετάβαση ήταν από τη μια μέρα στην άλλη, από τις 3 φορές κατανάλωσης κρέατος την ημέρα πέρασα σε μια 100% vegan διατροφή σε μια μέρα. Σε μένα αυτό λειτούργησε, αλλά νομίζω ότι για τους περισσότερους ανθρώπους θα ήταν καλύτερο να κάνουν σταδιακά την αλλαγή.

Μια συμβουλή που δίνω σε πολλούς ανθρώπους που με ρωτούν γι’ αυτό συνήθως είναι αυτή: προσπαθήστε να είστε vegan τις καθημερινές και τρώτε ό,τι θέλετε τα σαββατοκύριακα.

Έχω δει πολλούς ανθρώπους να κάνουν την αλλαγή μετά από μερικούς μήνες και να γίνονται 100% vegan.

Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σας; Μπορείτε να μας δώσετε ένα τυπικό πρόγραμμα προπόνησης μιας εβδομάδας;

Μια που δεν μπορώ να ταξιδέψω έξω από την πόλη μου (Περθ, Αυστραλία, Σ.Σ.: λόγω κορωνοϊού), έχω αλλάξει την προπόνησή μου δίνοντας έμφαση περισσότερο στο δρόμο, καθώς το Περθ είναι μια από τις πιο επίπεδες πόλεις στον κόσμο και δεν υπάρχει μεγάλο υψόμετρο εδώ. Η εβδομάδα μου είναι συνήθως ως εξής:

Δευτέρα

Πρωί: 10-12k easy jog, απόγευμα: 10-12k easy jog

Τρίτη

Πρωί: 8k easy jog, απόγευμα: Τρέξιμο (περίπου 16km)

Τετάρτη

Πρωί: 10-12k easy jog, απόγευμα: 10-12k easy jog

Πέμπτη

Πρωί: tempo run 6 έως 10k με ρυθμό 3:20-3:30, απόγευμα: 10-12k easy jog

Παρασκευή

Πρωί: 14-16k easy run, απόγευμα 10-12k easy jog

Σάββατο

Πρωί: Προπόνηση ταχύτητας σε ανηφόρες (12 x 1 λεπτό γρήγορο, 1 λεπτό αργό ή 10 x 1 λεπτό ανηφόρες), Απόγευμα: 10-12k easy jog

Κυριακή

25-30k Long run

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας προπόνηση και γιατί;

Μου αρέσουν πολύ τα 10-12 σετ 1 γρήγορου λεπτού, 1 εύκολου λεπτού – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις την αντοχή στην ταχύτητα και η προπόνηση τελειώνει τόσο γρήγορα, προτού καν το καταλάβω.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος του τρεξίματος;

Ο χρόνος με τον εαυτό μου κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων εργάσιμων ημερών και αγώνων.

Πώς έχει επηρεαστεί η προπόνησή σας από τον κορωναϊό;

Ευτυχώς δεν μπήκαμε ποτέ σε lockdown, και μπορούμε να τρέχουμε σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε από την πολιτεία ή τη χώρα, οπότε δεν μπορώ να προπονηθώ για αγώνες υπεραποστάσεων. Έτσι, η προπόνησή μου τώρα επικεντρώνεται περισσότερο στο δρόμο.

Ποια είναι τα τρία πρώτα «μικρά πράγματα» που κάνετε για να αποτρέψετε τον τραυματισμό;

Ασκήσεις κινητικότητας, foam rolling και ενδυνάμωση αντοχής.

Πώς έχετε τόση γνώση για την άθληση;

Ήμουν προπονητής τένις και personal trainer από τα 17 έως τα 20, οπότε έχω μάθει πολλά και τώρα διαβάζω πολλά βιβλία. Επίσης μελέτησα πολλά προγράμματα προπόνησης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και αμερικανικών ποδοσφαιριστών.

Πώς γεννήθηκε το BIX Recovery;

Πάντα ήμουν φανατικός οπαδός της ενυδάτωσης και πάντα χρησιμοποιούσα την ενυδάτωση ως μέσο αποκατάστασης αμέσως μετά από κάθε τρέξιμο και προπόνηση, αλλά συνήθιζα να παίρνω 3-4 διαφορετικά δισκία ενυδάτωσης, κάτι που δεν ήταν τόσο υγιές. Έτσι ήθελα να βάλω όλα τα δισκία σε ένα και να γίνει πιο φυσικό, χωρίς αυτήν τη χημική γεύση που έχουν τα περισσότερα δισκία ενυδάτωσης. Η σύζυγός μου και εγώ έχουμε αφιερώσει περισσότερα από 2 χρόνια στην ανάπτυξη του Bix, το οποίο είναι το πρώτο δισκίο ενυδάτωσης στον κόσμο με BCAAs, Bromelain και Q10 καθώς και τους 4 βασικούς ηλεκτρολύτες. Χρησιμοποιούμε επίσης παντζάρι και καρότο για φυσική γεύση.

Συνιστάται να λαμβάνεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση;

Ο κύριος στόχος του Bix είναι να λαμβάνεται αμέσως μετά από κάθε τρέξιμο ή προπόνηση, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και της ποδηλασίας. Το Bix είναι απλώς ένα πολύ προηγμένο δισκίο ενυδάτωσης.

Λειτουργεί όπως οι ηλεκτρολύτες για να συμβάλλει στην αποκατάσταση; Πως συμβαίνει αυτό;

Για τους αθλητές αντοχής, ένας συνδυασμός βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ηλεκτρολυτών είναι πολύ σημαντικός, καθώς συνήθως οι προπονήσεις είναι μεγάλες και τα επίπεδα εξισορρόπησης βιταμινών και μετάλλων είναι πολύ σημαντικά για την αποκατάσταση. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουν αρκετές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Τι κάνει το BIX διαφορετικό από τα άλλα;

Οι περισσότερες εταιρείες διατροφής στοχεύουν στο να αποφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη στους μετόχους τους,

το Bix αναπτύχθηκε από αθλητές που ήθελαν το καλύτερο δυνατό προϊόν για τους ίδιους.

Η Bix έχει 80-85% περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα περισσότερα δισκία ενυδάτωσης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη χρονιά;

Να τρέξω το πρώτο μου track race στα 33, οπότε θα προσπαθήσω να τρέξω κάτω από 15 λεπτά τα 5k και να ετοιμαστώ για τον μαραθώνιο προκειμένου να τον ολοκληρώσω στις 2 ώρες και 25 λεπτά, στις αρχές του επόμενου έτους.

Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Προς το παρόν χτίζουμε ένα brand για το οποίο είμαι υπερήφανος, γνωρίζοντας ότι πουλάμε το καλύτερο δυνατό προϊόν στους πελάτες μας και τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη αξία. Το Bix ξεκίνησε από τη σύζυγό μου και εμένα, χωρίς επενδυτές ή συνεταίρους, επομένως έχουμε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας για να το προωθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας τα καλύτερα δισκία ενυδάτωσης στον κόσμο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Φίλια Μητρομάρα