Interviews

Συνέντευξη με την πρώτη εκπαιδεύτρια BUTI Yoga στην Ευρώπη, Ειρήνη Δαμανάκη!

Όμως δεν κάνει μόνο BUTI Yoga! Διδάσκει YogaSing, ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους στη showbiz και όσους αντιμετωπίζουν οξύ άγχος, ενώ την Δευτέρα θα κάνει Yoga στο Dinner in the sky και στα 50 μέτρα πάνω από τη γη. Ασταμάτητη!

Συνέντευξη στον Σοφοκλή Αρχοντάκη

 

Καλησπέρα Ειρήνη, να σου ευχηθούμε ότι καλύτερο για τις αλλαγές που έχεις κάνει.

Ευχαριστώ πολύ να είστε καλά!

Θα ήθελες να μας μιλήσεις κατ' αρχάς για το νέο σου studio;

Έχω ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα στο ΑΝΑΝΤΑ Studio, όπου τον χώρο έχει επιμεληθεί η Έφη Καραπιπέρη. Ξεκίνησα τον Απρίλιο, ο χώρος είναι μινιμαλιστικός και εργαζόμαστε με ωραία ενέργεια για να κάνουμε yoga και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτήν. Το studio άνοιξε στην Άνω Γλυφάδα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή, αλλά την ξεπερνάμε με καλή διάθεση και πολλά χαμόγελα.

 

Είσαι εκπαιδεύτρια BUTI Yoga δευτέρου επιπέδου και αν δεν κάνω λάθος η πρώτη που την έφερε στην Ελλάδα.

Η πρώτη στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα (σ.σ. Ακούγεται χαμογελαστή)!

 

Είδες που πήγα να μειώσω αυτό που έκανες; Μίλησέ μας για την BUTI Yoga που ο κόσμος την γνωρίζει περισσότερο από την αρθρογραφία του εξωτερικου, χωρίς να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι.

Πριν από δύο χρόνια περίπου -επειδή αγαπάω πάρα πολύ το χορό και έκανα πάρα πολλά χορευτικά προγράμματα- είχα φτιάξει ένα δικό μου πρόγραμμα, το οποίο ονόμασα YogaBit και συνδυάζει τη Yoga με τον χορό. Επειδή ήθελα να το τελειοποιήσω, έψαχνα κάτι αντίστοιχο για να μπορέσω να πιστοποιηθώ μέχρι να μπορέσω να πιστοποιήσω το δικό μου πρόγραμμα. Είμαι της άποψης ότι πρώτα πρέπει να μαθαίνουμε και μετά να διδάσκουμε. Έτσι βρήκα τη BUTI Yoga που ξεκίνησε το 2011 στην Αμερική από την Bizzie Gold και εγώ το «ανακάλυψα» το 2012. Ξεκίνησα το 2013 και το 2014 πήρα την πιστοποίηση για τα Level 1 και 2. Τον Απρίλιο του 2015 το έφερα στο Ananta και είδα ότι πολύ κόσμος αγάπησε την BUTI Yoga τόσο σε μικρά ομαδικά τμήματα, όσο και σε επίπεδο personal training.

Το μεγάλο υπέρ είναι ότι οι συμμετέχουσσες λειτουργούν ως μια ομάδα και ενισχύει η μια την άλλη, ανεξαρτήτως των στόχων. Η μια ασκούμενη μπορεί να θέλει απώλεια βάρους, κάτι εύκολο στην BUTI Yoga, άλλη μπορεί να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και άλλη την γράμμωση. Γενικότερα δημιουργούμε μια Tribe (σ.σ. φυλή) όπως λένε στην Αμερική και μέσα από αυτήν προωθούμε τους στόχους μας. Υπάρχουν πολλοί σταθεροί μαθητές που κάνουν από 3 μέχρι 4 φορές την εβδομάδα και μαθητές που κάνουν 1-2 φορές και είναι επίσης ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Ξεχωρίζω τη BUTI Yoga, γιατί είναι πολύ έντονη αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την αγαπημένη μου yoga με αποτέλεσμα καις πολύ γρήγορα λίπος. Επίσης σαν πρόγραμμα διαθέτει πλειομετρικές και ισομετρικές ασκήσεις, χορό -που είναι ένα σημείο διαφοροποίησης- και φυσικά yoga που είναι ότι καλύτερο για ενδυνάμωση, αναπνοές, γράμμωση… Τα πάντα.

Να προσθέσουμε ότι τo tribal dance, λόγω κινησιολογίας, δυναμώνει πολύ τα πόδια κάτι που γίνεται εμφανές και στην Αφρική, στις χώρες και φυλές όπου έχουν τέτοιους χορούς.

 

Έψαξα και βρήκα για ένα ακόμα πρόγραμμα που έχεις φέρει στην σχολή και στην Ελλάδα το YogaSing, θα μας πεις τα βασικά του στοιχεία;

Επειδή λένε πως «με ένα σμπάρο δυό τριγώνια» και ο «χρόνος είναι πολύτιμος», όταν πήγα στην Αμερική έκανα πολλά είδη Yoga με την δασκάλα μου την Suzan Jackson. Έτσι γνώρισα την YogaSing, ένα είδος yoga που απευθύνεται σε ανθρώπους που εργάζονται ως ηθοποιοί, τραγουδιστές, παρουσιαστές, εκφέρουν δημόσιο λόγο και όσους εμφανίζονται δημόσια.

Ως είδος βοηθά πάρα πολύ να αποβάλλει ο performer το άγχος, να έχει καλύτερη απόδοση στην δουλειά του, καλύτερο ανοσοποιητικό και φυσική κατάσταση, χαρακτηριστικά πολύ σημαντικά για δημόσια πρόσωπα και γενικά βοηθά πολύ άτομα που «είναι στο τρέξιμο» και έχουν πολύ απαιτητικό ωράριο. Βοηθά στην προσήλωση στον στόχο μας και να ζήσουμε ή να απολαύσουμε την στιγμή, όπου και να βρισκόμαστε. Έχω δει σοπράνο με επίσημο φόρεμα να κάνει Yogaπριν βγει στην σκηνή της όπερας. Ήταν πολύ όμορφη εικόνα!

 

 

Άρα είναι για όλους! Όχι μόνο για ερμηνευτές.

Μα εννοείται! Οι καιροί είναι τέτοιοι που όλοι έχουμε άγχος, πίεση και έλλειψη χρόνου, απλά οι άνθρωποι του θεάματος, της προβολής, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα Media, οι δημοσιογράφοι, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές έχουν επιπλέον πίεση και ψυχολογικό φόρτο, γιατί εκτίθενται πολύ στην δημοσιότητα. Η έκθεση, όπως ξέρεις, πολλές φορές δεν είναι ότι καλύτερο και εκεί μπαίνει ο ρόλος της YogaSing, ενός προγράμματος που με τις αναπνοές του μπορεί ταυτόχρονα να σε ξεκουράζει, να σε ηρεμεί, να σε δυναμώνει και σε βοηθά να περάσεις στο επόμενο επίπεδο!  

Είναι στοχευμένο σαν πρόγραμμα για αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, αλλά τα πλεονεκτήματά του μπορούν να τα απολαύσουν όλοι.

Στην Αμερική όλοι οι μεγάλοι performers, τραγουδιστές και ηθοποιοί, παίρνουν μαζί τους στις περιοδίες τους τον δάσκαλο ή την δασκάλα της Yoga! Πλέον θεωρείται μέρος του team και κάτι το αυτονόητο, κομμάτι της ζωής τους. Η δασκάλα μου έχει ταξιδέψει όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους μαθητές της να προχωρούν, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, διατηρώντας τα ποιοτικά τους standards, χωρίς η κούραση να τους αφαιρεί κάτι. Φανταστείτε ένα άνθρωπο που αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις ή κρίσεις πανικού να μην έκανε κάτι παρόμοιο για να χαλαρώσει.

Θα βρεθείς σε κάποια νησιά για να κάνεις Yoga εκεί, ανάμεσα σε ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και την θέα του Αιγαίου!

Ναι το συζητάω. Ταξιδεύουμε σε νησιά και κάνουμε Yoga, ανάλογα με τις συνεργασίες που θα προκύψουν, με κάποιο Spa, με ξενοδοχεία ή ιδιοκτήτες σχολής θαλασσίων σπορ που επιζητούν να κάνουν μια έκπληξη στους πελάτες τους ως extra. Έχουμε κάνει yoga μέχρι και σε bar-restaurant πάνω στη θάλασσα! Πέρσι και πρόπερσι είμασταν στη Μύκονο, αλλά φέτος λόγω του studio το σκέφτομαι. Σίγουρα θα κάνουμε διάφορα retreat τα Σαββατοκύριακα, αλλά εξαρτάται πως θα προχωρήσουν οι συνομιλίες. Δεν είναι υποχρεωτικό να πάμε σε νησί όμως. Η Αθήνα έχει υπέροχες παραλίες και η Yoga είναι πολύ όμορφη στη δύση του ηλίου και ειδικά τις ώρες που δεν έχει πολύ ζέστη, ώστε να απολαύσουμε το μάθημα. Βρίσκουμε και την ευκαιρία να κάψουμε τις θερμίδες από τα καλοκαιρινά παγωτά…

 

Κάπως πρέπει να γίνει και αυτό… Ας πάμε σε μια λίγο πιο προσωπική ερώτηση. Είσαι ανήσυχος άνθρωπος, με «δυνατές» σπουδές και όμως δεν  επαναπαύεσαι και δεν σταματάς να μαθαίνεις κάτι νέο και να διοχετεύεις όλη την ενέργειά σου εκεί. Εργασιομανής, τελειομανής ή κάτι άλλο;

Είμαι άνθρωπος που πιστεύει ότι όταν σταματάμε να μαθαίνουμε σταματάει η εξέλιξή μας ως άνθρωποι και έπειτα αρχίζουμε να γερνάμε. Επίσης το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» είναι κάτι που το έμαθα πολύ μικρή και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Διαβάζω από τεσσάρων χρονών, πριν πάω σχολείο όταν τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν μυηθεί στην γραφή και την ανάγνωση. Πάντα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή και με ρωτούσαν «τι δώρο θέλεις να σου φέρω;», απαντούσα παραμύθι ή βιβλίο. Δεν είχα την σχέση που έχουν τα υπόλοιπα κορίτσια με τις κούκλες… Το βιβλίο ήταν ο καλύτερός μου φίλος.

Θεωρώ ότι το να είσαι πολυπράγμων είναι τόσο θετικό, όσο και αρνητικό. Εμένα δεν με δυσκολεύει, ακόμα και αν με αποπροσανατολίζει μερικές φορές, αλλά το αγαπάω και μου αρ,ις γνώσεις μου και μπορώ να έχνταςεονεκτέσει. Διευρύνω τις γνώσεις μου και έχοντας ένα πλατύ γνωστικό ορίζοντα, αυτά που εισπράττω είναι πολύ καλύτερα από το να έχω μόνο μια εξειδίκευση. Μου αρέσει να μαθαίνω, να εμβαθύνω, αλλά μέχρι το σημείο να μην παραμελώ κάποια από τις υπόλοιπες ασχολίες μου και να μην γίνομαι ημιμαθής σε κάτι.

 

Είσαι και businesswoman. Θα μας πεις για την RoyalWood, το στυλ και την κατασκευή;

Στις μέρες μας και σαν μαμά με δυό μεγάλα παιδιά, έξοδα και ανησυχίες δεν μπορείς να έχεις μόνο μια ασχολία. Έψαχνα να βρω κάτι που να ταιριάζει με την Yoga και την φιλοσοφία της και έτσι βρήκα το ξύλο. Στην Yoga πάντα έχουμε αξεσουάρ που πλαισιώνουν την φιλοσοφία της αρμονίας και της επαφής με την φύση. 

Είχαμε την ιδέα με την γυναίκα του Αντώνη του Μπουγιούρη, που είναι συνεργάτης μου και πρωταθλητής μας στην ιστιοπλοΐα και αρχίσαμε περίπου την ίδια εποχή που έγιναν και τα Ζylo. Έτσι προέκυψε η RoyalWood τα οποία είναι τόσο κοντά στην φιλοσοφία του Αντώνη που έχει και κατάστημα με είδη ιστοπλοΐας, όσο και κοντά στην δική μου φιλοσοφία. Προσπαθούμε να το εξελίξουμε μαζί με κάποιους συνεργάτες και να το φτάσουμε σε ακόμα καλύτερο επίπεδο. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά γιατί είναι πολύ ωραίο concept, είναι κάτι το διαφορετικό, είναι ξύλο και μάλιστα φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιούμε ξύλα από τα δάση, ποτέ (σ.σ. το τονίζει), χρησιμοποιούμε είτε υλικά που έχουν δηλωθεί ως άχρηστο ξύλο ή μπαμπού που είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ταιριάζει με την θάλασσα, ενώ αρέσει τόσο στις μικρότερες ηλικίες όσο και στις μεγαλύτερες γιατί υπάρχει ποικιλία που να τους καλύπτει όλους.

Τις προάλλες έκανα SUP Yoga και έπεσαν τα γυαλιά μέσα στην θάλασσα. Το θετικό είναι ότι επιπλέουν -δεν χάνονται- τα ξαναφοράς, δεν παθαίνουν τίποτα και έχουν polarized φακούς. Αυτό που χρειάζεται στις μέρες μας για να επιβιώσεις είναι να διαθέτεις επιχειρηματικές γνώσεις, να κάνεις περισσότερα από ένα πράγματα και να βοηθούμε ο ένας τον άλλον. Πάντα.

 

Σου έχω Ειρήνη μια τελευταία ερώτηση που, ωραία, ακούγεται σαν «πέσιμο», αλλά είναι περισσότερο απορία και στο κάτω κάτω τώρα μιλάμε από το τηλέφωνο: Έχεις ένα από τα πιο όμορφα σώματα που έχω δει στο χώρο. Γυμνασμένη, χωρίς να είσαι υπερβολικά μυώδης και διατηρώντας τις καμπύλες σου.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Συγχαρητήρια, η αλήθεια είναι.

 

 

 

Τι χρειάζεται να κάνει μια από τις αναγνώστριές μας για να καταφέρει κάτι τέτοιο; Σε ποιά ή ποιές από τις ενασχολήσεις σου οφείλεται αυτό το αποτέλεσμα;

Μου πήρε πάρα πολύ καιρό να αγαπήσω τον εαυτό μου. Πρώτα απ' όλα οφείλουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και αυτό που είμαστε και ύστερα να εξελιχθούμε. Δεν θέλει υπερβολές, θέλει αυτό που κάνεις να το κάνεις με αγάπη. Αν σου αρέσει το περπάτημα, το τρέξιμο ή η yoga, πρέπει κάθε μέρα να κάνεις από λίγο. Χρειάζεται να αφιερώνεις τουλάχιστον 35-40 λεπτά στον εαυτό σου, για να αναπνεύσει, για να αισθανθεί καλά. Γιατί ο εσωτερικός σου κόσμος είναι αυτός που ακτινοβολεί, πλάθει και δίνει λάμψη στον έξω.

Πιστεύω πως δεν υπάρχει τέλειο σώμα.  Ο κάθε άνθρωπος βλέπει τις ατέλειες που νομίζει ότι έχει. Ακόμα και εγώ που λες ότι έχω ωραίο σώμα, έχω τις ατέλειές μου, απλά αποφάσισα να τις αγαπήσω! Όσο πιο πολύ τις αγαπάς, τόσο περισσότερο συμφιλιώνεσαι και τόσο καλύτερα φαίνεσαι σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή. Δεν χρειάζεται να έχεις γράμμωση και κοιλιακούς. Αρκεί να έχεις ένα όμορφο υγιές σώμα.

Αγαπώ πάρα πολύ την αρχαία Ελλάδα και το «νους υγιής, εν σώματι υγιές» που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες με βρίσκει απολύτως σύμφωνη, τόσο με το πρότυπό τους για το σώμα όσο και για την έννοια του μέτρου.

Δεν θεωρώ όμορφο ένα ανορεξικό γυναικείο σώμα, όσον αφορά βέβαια πάντα την προσωπική μου άποψη. Είναι φυσικά όμορφα τα αδύνατα γυναικεία σώματα και τα αγαπάω πάρα πολύ, αλλά ένα σώμα με καμπύλες, κι ένα πρόσωπο με κόκκινα μαγουλάκια είναι πιο υγιές και φαίνεται πιο όμορφο. Αυτό βέβαια, είναι υποκειμενικό και ανάλογα με τα πρότυπα της εποχής.

Τηρώ μια σωστή διατροφή για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, δεν κάνω υπερβολές, δεν στερούμαι κάτι εκτός από αυτά που έχουν σχέση με την αλλεργία μου. Προσπαθώ να τρώω όσα περισσότερα φυσικά προϊόντα μπορώ που να μην τα μαγειρεύω, αλλά να τα καταναλώνω στην αρχική μορφή τους, να είναι βιολογικά και χωρίς χημικά. Τέλος, αποφεύγω πολύ τα συντηρητικά από μικρό παιδάκι, ενώ η διατροφή μου στηρίζεται σε λίγο κρέας, ψάρι, πολλά φρούτα και λαχανικά και λίγους ξηρούς καρπούς, ενώ θα πιω κόκκινο κρασί -συνήθεια από τον παππού μου- περίπου 4 φορές την εβδομάδα από ένα μικρό ποτήρι, που κάνει καλό στην υγεία μας. Προσπαθώ να χαμογελάω και να κάνω έστω και 10 λεπτά Yoga κάθε μέρα ακόμα και όταν δεν προλαβαίνω. Έστω τις αναπνοές μου.

Δεν ξέρω πως ακούγεται αλλά αυτά δουλεύουν για εμένα, ενώ έχω περάσει και πολύ δύσκολα χρόνια σχετικά με την διατροφή μου. Επαναλαμβάνω: αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας!

 

 

Ακούγεται απλό. Πολλά πράγματα αλλάζουν με θέληση και αγάπη.

Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα στο σώμα μας. Αλλά δεν σημαίνει πως το να το «κακοποιούμε», να κάνουμε υποθερμιδικές δίαιτες και να αποφεύγουμε τροφές είναι η λύση.

Δείχνουμε με πολλούς τρόπους ότι δεν θέλουμε το σώμα μας και αρνούμαστε αυτό που έχουμε με την συμπεριφορά μας. Ένα μηχάνημα είναι το σώμα μας και αναγκαστικά θα πρέπει ζήσουμε μέσα σε αυτό. Οπότε όποιες αλλαγές και μεταβολές θέλουμε να κάνουμε και να τις μονιμοποιήσουμε θέλει προσοχή και μικρά βήματα. Είναι σαν να έχεις ένα όχημα και να λες στο πρώτο service «θα το πετάξω να πάρω άλλο!». Χρησιμοποίησέ το, κάνε τις απαραίτητες βελτιώσεις, εξερεύνησε τις δυνατότητές του και μέχρι που μπορεί να φτάσεις με αυτό και τότε θα πάει και πολύ καλύτερα. Αν εξαιρέσει κανείς τα εκ γεννετής προβλήματα, τα μεσογειακά σώματα είναι από τα πιο όμορφα σώματα στον κόσμο. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μου έχουν πολύ όμορφα σώματα και με τα μαθήματα καταφέρνουμε να έχουμε αυξημένη καύση του λίπους και παράλληλα αύξηση της μυικής τους μάζας. Όταν το πιστέψουμε και το προσπαθήσουμε όλα γίνονται!