Interviews

Στο μυαλό ενός διοργανωτή αγώνων, με τον Κώστα Κουμάργιαλη της Xterra Greece!

Τους βλέπουμε με το μικρόφωνο να κάνουν ανακοινώσεις και τους θεωρούμε δυσπρόσιτους. Λάθος! Επικοινωνήσαμε με ευκολία με τον Κώστα Κουμάργιαλη της Xterra Greece και συμφώνησε σε ένα ασυνήθιστο project: αντί να του ζητήσουμε συνέντευξη από κάποιον διαγωνιζόμενο ή να μας πει για κάποιον αγώνα, θελήσαμε να μπούμε στο μυαλό ενός διοργανωτή αγώνων του υψηλότερου επιπέδου και να δούμε τι «κρύβει». Τα υπόλοιπα στην συνέντευξη που ακολουθεί!

 

Γιατί ανέλαβες την πολλαπλή ευθύνη να φέρεις την Xterra στην Ελλάδα (grandprizes, στάνταρντς που πρέπει να τηρηθούν); Δεν είναι το ρίσκο δυσανάλογο της κρίσης; Τι παραπάνω είδες;

 

Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών επιλέγουν την άσκηση και την ενασχόληση με τα σπορ, είτε ως μορφή διεξόδου και εκτόνωσης απο την καθημερινότητα, είτε ως επιλογή ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Με εξαίρεση ελάχιστων περιπτώσεων, στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη σοβαρών διοργανώσεων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αθλητές να ταξιδεύουν αναγκαστικά στο εξωτερικό προκειμένου να αγωνιστούν.

Το να αποκτήσεις τα δικαιώματα μιας απο τις κορυφαίες εταιρείας στη διοργάνωση αγώνων στον κόσμο, αλλά και να μπορείς να οργανώσεις αγώνες υψηλού επιπέδου είναι σίγουρα μεγάλη ευθύνη και φυσικά ενα επιχειρηματικό ρίσκο. Όλα πιστεύω ειναι θέμα προγραμματισμού και σοβαρού business plan. Όπως κάθε επιχειρηματική κίνηση, απαιτεί τεχνογνωσία, σχεδιασμό, μακροχρόνιο ορίζοντα, αγάπη για αυτό που κάνεις και φυσικά σεβασμό προς τον πελάτη.

Η XTERRA κλείνει φέτος 20 χρονια διοργανώσεων σε περισσότερες απο 25 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η γνώση και εμπειρία που έχει η εταιρεία στους αγώνες, αλλά και το γεγονός οτι μας δίνει την δυνατότητα να διοργανώνουμε όχι μόνο αγώνες ορεινού τριάθλου, αλλά και αγώνες ορεινού τρεξίματος, αγώνες κολύμβησης ανοικτής θάλασσας και αγώνες ποδηλασίας, ήταν απο τους βασικούς λόγους της απόφασης μας για συνεργασία. Είμαι από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και πιστεύω ότι οι σοβαρές διοργανώσεις που χαρίζουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε ένα ασφαλές και οργανωμένο περιβάλλον έχουν μέλλον.

Άλλωστε το σύνθημα του XTERRA είναι “Ζήσε Περισσότερα” (Live More) ενθαρρύνοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών και φύλων, να δοκιμάσουν, να προσπαθήσουν, να χαρούν τη συμμετοχή, να εξερευνήσουν, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσουν ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, να παραμείνουν ενεργοί με τον αθλητισμό, να διασκεδάσουν!

  

Είσαι fit (και φαίνεσαι). Τι αθλήματα κάνεις εσύ ο ίδιος;

 

Ήμουν πάντα δραστήριος και ήθελα να δοκιμάζω πράγματα και εμπειρίες. Απο μικρός ασχολήθηκα με τις πολεμικές τέχνες και το kick-boxing. Υπηρέτησα την θητεία μου στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού ώς Αλεξιπτωτιστής, έχω πτυχίο Αναρρίχησης αλλά και Ιστιοπλοίας. Στην δεκαετία του ‘90 πήρα μέρος σε αρκετούς αγώνες περιπέτειας και κάπου στα μέσα του 2000 εντελώς τυχαία, είδα σε ενα ξένο περιοδικό ενα αφιέρωμα στο τρίαθλο και συγκεκριμένα στο Ironman. Μου φάνηκε ενδιαφέρον να το δοκιμάσω χωρίς να έχω σοβαρό background σε κανένα απο τα τρία αθλήματα, παρά μόνο τη θέληση και την πρόκληση να εξερευνήσω τις αντοχές και τις δυνάμεις μου σε ενα ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνισμα. Πήρα μέρος στον πρώτο μου αγώνα το 2005, στο Ironman της Ζυρίχης και απο τότε ουσιαστικά «κόλλησα» με το άθλημα παίρνοντας μέρος σε αρκετούς αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

To 2007 κατάφερα να προκριθώ και να τρέξω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ironman 70.3 στο Clearwater στη Florida της Αμερικής, ως η πρώτη Ελληνική συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman 70.3.

Ακολούθησαν αρκετοί αγώνες μεγάλης απόστασης με τελευταίο το Ironman του Texas το 2012. Κάπου εκεί άρχισε η επίσημη ενασχόληση μου με το XTERRA και τις διοργανώσεις αγώνων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ασχοληθώ και αθλητικά με το ορεινό τρίαθλο συμμετέχοντας σε αγώνες XTERRA του εξωτερικού.

 undefined

 

Έχεις γνωρίσει ένα καράβι αθλητές! Έλληνες και ξένους, ελίτ και πρωταθλητές. Ποιούς θαυμάζεις και για ποιές πτυχές της προσωπικότητάς τους;

 

Με έχουν εντυπωσιάσει στο σύνολο τους, οι επαγγελματίες ξένοι αθλητές και αθλήτριες που έχω γνωρίσει. Ανεξάρτητα τους τίτλους, την δημοσιότητα και τα χρήματα που έχουν κερδίσει απο αυτό που κάνουν, είναι ιδιαίτερα ευγενικοί, ταπεινοί και προσιτοί, χωρίς κανένα ίχνος βεντετισμού και πάντα πρόθυμοι να σου αφιερώσουν χρόνο και να συζητήσουν μαζί σου.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα αφού πιστεύω θα αδικήσω αρκετούς. Φυσικά θαυμάζω και αρκετούς δικούς μας, Έλληνες αθλητές και αθλήτριες. Στους περισσότερους απο αυτούς/αυτές αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για το γεγονός οτι καταφέρνουν να συνδυάζουν επαγγελματικές/οικογενειακές υποχρεώσεις και προπόνηση υψηλού επιπέδου. Όταν αυτό μάλιστα γίνεται χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη απο κανέναν, κάτω απο δύσκολες συνθήκες, χωρίς βασικές υποδομές, υλικό και εξοπλισμό, παρά μόνο την αγάπη και το πάθος γι’ αυτό που κάνουν, αξίζουν το σεβασμό και τον θαυμασμό μας.

 

Πως καταφέρνεις και κρατάς τις τιμές των συμμετοχών λογικές και τα standards ψηλά; Τι προτίμησες να θυσιάσεις (κάτι θυσιάζεις!); Την διαφήμιση και το μάρκετινγκ, το ποσοστό του κέρδους, κάτι άλλο; 

 

Πολύ καλή ερώτηση!

Πάντα πίστευα οτι για να είναι μια διοργάνωση πετυχημένη, πρέπει να έχει υψηλά standards τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά. Με πολύ προσπάθεια, προσωπική εργασία, έξυπνες κινήσεις στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ, έχουμε καταφέρει να κρατάμε σε λογικό επίπεδο το κόστος συμμετοχής – παρά το γεγονός οτι είμαστε απο τις διοργανώσεις με πολύ υψηλού επιπέδου παροχές- ενώ παράλληλα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε άρτια οργανωμένες εκδηλώσεις, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε αθλητές και θεατές.

 

 Όλοι εμείς στο XTERRAGreece αγαπάμε αυτό που κάνουμε, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και σεβόμαστε όλους τους συμμετέχοντες που μας τιμούν με την παρουσία τους στους αγώνες μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούμε ενα συνεχώς αυξανόμενο κοινό που μας ακολουθεί και παράλληλα να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των εταιρειών που μας υποστηρίζουν.

 undefined

 

 Για ποιά διοργάνωση είσαι περήφανος βάσει των αντικειμενικών δυσκολιών να πραγματοποιηθεί;

Είμαι περήφανος για την διοργάνωση του XTERRA Greece Championship στη Λίμνη Πλαστήρα, του κορυφαίου διεθνή αγώνα Offroad τριάθλου στην Ελλάδα και ίσως ενός απο τους καλύτερους αγώνες που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

Ένας αγώνας υψηλών προδιαγραφών που προσελκύει τους κορυφαίους επαγγελματίες αθλητές του αγωνίσματος απο όλο τον κόσμο, τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές και πλήθος ερασιτεχνών απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το γεγονός οτι ο αγώνας αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος XTERRA, έχει χρηματικά έπαθλα 15.000$ και προσφέρει slot πρόκρισης για τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος XTERRA στην Χαβάη της Αμερικής, ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη τόσο σε επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας όσο και σε επίπεδο διαδρομών και αγωνιστικών προδιαγραφών. Το γεγονός οτι στήνουμε μια διοργάνωση απο το μηδέν μέσα στη φύση, οι διαδρομές της ποδηλασίας και του τρεξίματος διασχίζουν δασικούς δρόμους και μονοπάτια που πρέπει να ανακαλύψουμε, να βελτιώσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε, έχει πολλή δουλειά και προετοιμασία τόσο πρίν όσο και κατά της διάρκεια διεξαγωγής του.  

Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να δεχόμαστε συγχαρητήρια απο τα στελέχη της XTERRA που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο απο την Αμερική, αλλά και να εντυπωσιάζουμε αθλητές με τεράστια εμπειρία απο αγώνες σε όλο τον κόσμο, μας κάνει σίγουρα περήφανους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

 

undefined

 

Τι δεν σκεφτόμαστε όταν ακούμε για την διοργάνωση ενός αγώνα; Ποιές είναι οι δυσκολίες και τα ατυχήματα της δουλειάς;

 

Η προετοιμασία μια διοργάνωσης απαιτεί πολλή προετοιμασία, αρκετούς μήνες πριν μάλιστα από την ημερομηνία διεξαγωγής. Θέματα οργανωτικά, αδειοδοτήσεις απο τους αρμόδιους φορείς, επικοινωνίες, υπολογισμό αναγκών, προμηθευτές, διαχείριση συμμετοχών, αγωνιστικές διαδρομές, συντονισμός εθελοντών και πολλές άλλες λεπτομέρειες πού μονο όσοι το έχουν ζήσει «εκ των έσω» μπορούν να καταλάβουν και να αντιληφθούν. Παρά τον σωστό προγραμματισμό, παράγοντες όπως πχ οι καιρικές συνθήκες αλλά και άλλοι, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Η εμπειρία, ή ψυχραιμία, οι σωστοί και εκπαιδευμένοι συνεργάτες και ενα εναλλακτικό σχέδιο για κάθε περίπτωση, είναι μερικά απο τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για την επιτυχή και ομαλή διεξαγωγή μιας διοργάνωσης.

 undefined

 

Τι αντιμετώπιση έχετε συναντήσει από τις τοπικές κοινωνίες στην επαρχία, όταν διοργανώνετε αγώνες εκτός Αττικής;

 

Φέτος είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά μας στη μαγευτική Λίμνη Πλαστήρα με το XTERRA Greece Championship το οποίο συνδιοργανώνουμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Απο την πρώτη μας επαφή τόσο οι φορείς όσο και οι κάτοικοι, εθελοντικές ομάδες και επιχειρήσεις της περιοχής, στάθηκαν αρωγοί της προσπάθειας μας και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε γι' αυτό. Είναι μια μεγάλη και σημαντική διοργάνωση που τονώνει την τοπική οικονομία και οι εικόνες, η εμπειρία και οι εντυπώσεις που πέρνουν μαζί τους φευγοντας οι ξένοι αλλά και οι Ελληνες αθλητές, αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή και την χώρα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

Τι θα πρότεινες σε κάποιον που ξεκινά τώρα την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό;

 

Οι εικόνες, οι εμπειρίες, οι στιγμές, οι συγκινήσεις που χαρίζει ο αθλητισμός είναι κάτι μοναδικό. Δεν είμαι απο αυτούς που υποστηρίζει κάποιο συγκεκριμένο άθλημα, αφού πιστεύω ότι όταν δοκιμάζεις διάφορα πράγματα είναι σίγουρο οτι αργά ή γρηγορα θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει και σε ευχαριστεί. Σημαντικό είναι να διασκεδάζεις και να χαίρεσαι αυτό που κάνεις γιατι πάνω απο όλα ο αθλητισμός ειναι για σένα. Αντίπαλος είναι ο εαυτός σου, τα δικά σου όρια, οι δικές σου αντοχές, οι δικοί σου στόχοι. Και όσο θα προσπαθείς τόσο πιο μακριά θα φτάνεις μέχρι να ανακαλύψεις οτι τα όρια ειναι εκει για να τα ξεπερνάμε και όλα ειναι εφικτά αρκει να το θέλεις πραγματικά!!!

LiveMore!!  

Η συνέντευξη δόθηκε στον Σοφοκλή Αρχοντάκη