Interviews

Σωτήρης Μπαρακίτης: Γιατί στον Ολύμπιο Δρόμο ξεπερνάς τα όριά σου;

180 χιλιόμετρα, 28 ώρες τρέξιμο, δύσκολα τμήματα… Ο Πρόεδρος  του συλλόγου «Αέθλιος» Σωτήρης Μπαρακίτης μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για τον Ολύμπιο αγώνα και εξηγεί γιατί την επόμενη φορά θα πρέπει να είσαι και εσύ στην εκκίνηση!

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον σύλλογό σας

Ο Αέθλιος είναι ένας διεθνής σύλλογος υπεραποστάσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και διοργανώνει κάθε δύο χρόνια τον Ολύμπιο Δρόμο, έναν αγώνα υπεραπόστασης 180 χλμ ο οποίος συνδέει τα δύο αρχαιότερα στάδια της Ελλάδας: το στάδιο της Νεμέας και της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Ολύμπιος Δρόμος περιλαμβάνει αρχαίες διαδρομές, μονοπάτια και σύγχρονους οδούς, είναι μεικτή διαδρομή και έχει και ασφάλτινα κομμάτια, ορεινό και πεδινό ανάγλυφο. Παράλληλα ο σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο κι έναν μικρό αγώνα 62 χλμ με κοινή εκκίνηση.

Γιατί Αέθλιος;

Ο Αέθλιος υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς της αρχαίας Ήλιδας στην περιοχή της Ολυμπίας. Ήταν γιος του Δία και της Πρωτογένειας. Μετά τον Ηρακλή, ο Αέθλιος ήταν ο προστάτης των αγώνων της Ολυμπίας. Από το όνομά του προέρχονται οι λέξεις αθλητής, άθλος για να καθορίσουν για πάντα την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τις φυσικές του δυνάμεις.

Γιατί να τρέξει κάποιος στον Ολύμπιο Δρόμο;

Τα 180 χμ. της διαδρομής έχουν κατανεμηθεί μεταξύ τμημάτων με προδιαγραφές trail και τμημάτων σε δευτερεύοντες ασφαλτοστρωμένους δρόμους με μικρή κίνηση, σε σχεδόν ίση αναλογία. Τόσο τα τμήματα trail όσο κι εκείνα σε άσφαλτο βρίσκονται κατά μήκος όλης της διαδρομής, με εναλλασσόμενο ρυθμό, για την διατήρηση μιας ισορροπίας σχετικά με το μήκος του κάθε τμήματος, είτε είναι σε ορεινή ή πεδινή περιοχή. Αυτό αντανακλά οπωσδήποτε  στη ψυχοσωματική  κατάσταση του αθλητή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πιο αποδοτικά τη διαδρομή του αγώνα και να διατηρεί υπό έλεγχο το ρυθμό και τις δυνάμεις του. Η χάραξη της διαδρομής του Ολύμπιου Δρόμου, εκτός από τις τεχνικές της προδιαγραφές, έχει και το αναπόσπαστο στοιχείο του πλούτου του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο έχει σχεδιαστεί και το οποίο ο αθλητής απολαμβάνει από την αρχή ως το τέλος του αγώνα. Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους αμιγώς trail αγώνες ή αγώνες βουνού, παρόλα αυτά η διαδρομή του που φτάνει τα 180 χιλιόμετρα και +3.700μ θετικής υψομετρικής διαφοράς μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαρίζοντάς του 3 πόντους στην κλίμακα αξιολόγησης σαν αγώνας κριτήριο για το TheNorthFace® UltraTrailduMontBlanc.

Πότε ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Ξεκίνησε το 2000 με σκοπό να προωθήσουμε την αρχαία διαδρομή και τις ομορφιές της Πελοπονήσσου από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, και από κάποιους Γάλλους φιλέλληνες που πίστευαν σε αυτή την αρχαία διαδρομή, με αγάπη και εμπειρία στον αθλητισμό και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Ο σύλλογος διοργανώνει τον αγώνα του Ολύμπιου Δρόμου με τη βοήθεια των μελών του. Πειραματικά ξεκίνησε ο αγώνας το 2001, καθορίστηκαν οι διαδρομές και έπειτα ο αγώνας πήρε τον δρόμο του.

Τι συμμετοχές έχετε στον αγώνα;

Αρκετές. Ο αγώνας είναι διεθνής και λαμβάνουν μέρος πολλοί αθλητές από την Ευρώπη αλλά και από την Ελλάδα. Φέτος είχαμε αύξηση 30% από την προηγούμενη φορά και στην εκκίνηση στάθηκαν 220 αθλητές.

Ποιοι σας βοηθούν στο έργο σας;

Οι εθελοντές. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτα! Είμαστε μόλις 9 άτομα στο διοικητικό συμβούλιο κι αν δεν είχαμε τους εθελοντές δεν θα μπορούσαμε να είχαμε και τον αγώνα αυτή τη στιγμή.

Οι αγώνες υπεραποστάσεων – τόσο ασφάλτου όσο και ορεινού τρεξίματος – έχουν μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.  Σε τι οφείλεται αυτό;

Το δρομικό κίνημα έχει μία αύξηση τα τελευταία χρόνια γενικά. Ο κόσμος θέλει να ασχολείται με τα δρομικά κινήματα. Κάποια στιγμή και η Ελλάδα θα ακολουθούσε αυτή την τάση, δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.

Πιστεύετε ότι μπορεί να είναι μια μόδα που θα περάσει;

Δεν το πιστεύω ότι θα περάσει. Δεν είναι μόδα. Μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει κορεσμός αλλά δεν θα σταματήσει. Οι δρομείς αν δεν τρέξουν νιώθουν ότι τους λείπει κάτι. Οπότε πιστεύω πώς το μόνο που θα συμβεί είναι να βελτιωθούν οι διοργανώσεις και να βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο κι όχι να σταματήσουν. Γιατί το δρομικό κίνημα είναι τρόπος ζωής.

Κάποιοι συμμετέχοντες έχουν τρέξει αρκετές φορές στον αγώνα. Τι είναι αυτό του τους κάνει να έρχονται ξανά και ξανά στον αγώνα σας;

Έρχονται και παλιοί και καινούργιοι δρομείς επειδή ο αγώνας συνδυάζει το εκπληκτικό ορεινό ανάγλυφο και τη δυσκολία. Όσο πιο δύσκολος είναι ο αγώνας τόσο πιο πολύ αγαπιέται από τους δρομείς γιατί σε έναν δύσκολο αγώνα κάνουν υπέρβαση του εαυτού τους, προκαλούν τα όριά τους. Θέλουν να ξεπεράσουν τις φυσικές τους δυνάμεις ή να δαμάσουν τα στοιχεία της φύσης. Ακόμη και τα φυσικά φαινόμενα δεν τους εμποδίζουν να τρέξουν. Οι αθλητές είναι παντός καιρού.

Οι στόχοι του συλλόγου σας ποιοι είναι για τα επόμενα χρόνια;

Εμείς επικεντρωνόμαστε σε αυτούς τους δύο αγώνες. Θέλουμε και ευελπιστούμε να κρατήσουμε αυτή τη φλόγα του δρομικού κινήματος, να μονιάζουμε όλους τους συλλόγους, δεν έχουμε κανένα οικονομικό όφελος. Επιθυμούμε ωστόσο να έχει παρέμβαση και ο πλέον αρμόδιος φορέας όπως ο ΣΕΓΑΣ και να συμμετέχει και να στηρίζει αυτά τα δρομικά κινήματα.