Fitness

Γέρνεις τους ώμους και καμπουριάζεις στο γραφείο; 5 εύκολες διορθωτικές ασκήσεις

Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο κάθονται σε μια καρέκλα γραφείου όλη την ημέρα. Ένας από αυτούς μπορεί να είσαι και εσύ. Αυτό επηρεάζει σημαντικά τη συνολική υγεία και τη στάση του σώματος με την πάροδο του χρόνου κάνοντας τους ώμους σου να γέρνουν και να καμπουριάζεις.

 

Τι συμβαίνει

Όταν καμπουριάζεις μπροστά στην καρέκλα του γραφείου καθημερινά αναγκάζεις τους θωρακικούς μυς να σφίξουν, κάτι που τραβά προς τα εμπρός τη σπονδυλική στήλη και κυρτώνει τους ώμους. Ταυτόχρονα, ο μυς στο πάνω μέρος της πλάτης χαλαρώνει σταδιακά και αποδυναμώνεται. Αν οι ώμοι σου είναι κυρτοί επίσης δεν μπορείς να αναπνέεις αρκετά αποτελεσματικά. Η πνευμονική χωρητικότητα παραμένει μειωμένη μέχρι να αποκτήσεις τη σωστή στάση του σώματος. Τί πρέπει να κάνεις: ο βασικός σου στόχος είναι η διάταση των θωρακικών μυών και, δευτερευόντως, η ενδυνάμωση της πλάτης (αν χρειάζεται). Οι διατάσεις βοηθούν τη μυϊκή ευλυγισία, την ελαστικότητα και την ευκαμψία. Οι διατατικές ασκήσεις επαναφέρουν τους μυς στο φυσιολογικό τους μήκος και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Αυτές οι 5 διορθωτικές ασκήσεις μπορούν να ανακουφίσουν την ένταση στο στήθος ενισχύοντας παράλληλα την καλύτερη στάση του σώματος.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Γυμναστική και ασκήσεις για να αποκτήσεις ώμους με όγκο! 

5 διορθωτικές ασκήσεις για τους ώμους

1 Διατάσεις στήθους

Από όρθια θέση τέντωσε το δεξί χέρι σου στο πλάι και πιάσε τη γωνία ενός τοίχου (να κάνει αντίσταση) με το ένα πόδι σου σε προβολή και ελαφρώς λυγισμένο. Γύρισε το σώμα σου προς τα αριστερά και φέρε το προς τα εμπρός τεντώνοντας το στήθος και τον ώμο σου. Το ύψος του χεριού σου να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους ώμους σου. Κράτα κάθε διάταση για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Κάνε το και για τα δύο χέρια, 3 σετ.

2 Διάταση θωρακικών μυών

Φέρε τα χέρια σου πίσω από την πλάτη σου και κράτησε μια πετσέτα. Προσπάθησε να φέρεις τα χέρια όσο πιο κοντά μεταξύ τους, μέχρι να μπορέσεις να τα πιάσεις. Κράτα κάθε διάταση για 30 δευτερόλεπτα.

3 Διάταση θωρακικών μυών

Από γονατιστή θέση τέντωσε τον κορμό και τα χέρια τοποθετώντας τα στο δάπεδο όσο πιο μακριά γίνεται από τη λεκάνη. Το κεφάλι σου να κοιτά μπροστά και μακριά με ευθεία την σπονδυλική στήλη. Παρέμεινε σ’ αυτή τη θέση πιέζοντας στους ώμους τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα.

4  Συμπίεση στήθους με μπάλα μασάζ

Με ένα μπαλάκι του τένις ή ένα μπαλάκι μασάζ θα συμβάλλεις στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των μυών στο στήθος. Κράτα ένα μπαλάκι μασάζ και με τα δύο σου χέρια. Πίεσε το μπαλάκι και κύλησέ το γύρω από το στήθος. Κάνε μασάζ για 1 λεπτό σε κάθε πλευρά του στήθους για 3 σετ.

5  Άσκηση πάνω πλάτης σε foam roller

Αυτή η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και να ανακουφίσει τους ώμους από την ένταση. Ξάπλωσε ανάσκελα και τοποθετήστε το foam roller κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης στη μέση της πλάτης, ακριβώς κάτω από τις ωμοπλάτες. Τα γόνατά σου θα πρέπει να είναι λυγισμένα, τα πόδια σταθερά στο έδαφος και τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Σήκωσε τους γοφούς από το έδαφος, και κύλησε προς τα εμπρός έτσι ώστε το foam roller να κυλήσει κάτω από την πλάτη. Κάνε αυτή την άσκηση για 3 σετ. Μπορεί να νιώσεις κάποιο πόνο και δυσφορία τις πρώτες φορές αλλά με την πάροδο του χρόνου θα βελτιωθεί. Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες ασκήσεις για να ανοίξουν οι πλάτες σου! (+Videos)

Οδηγίες

Οι διατάσεις να έχουν  διάρκεια 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό και να επαναλαμβάνονται 2-3 φορές. Καλό είναι να γίνονται κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα την ίδια ώρα της ημέρας.

Φίλια Μητρομάρα