Interviews

Νίκος Μαγγίτσης: Ο Έλληνας ορειβάτης που κατέκτησε τις 7 κορυφές του κόσμου ετοιμάζεται για νέα αποστολή

Ο Νίκος Μαγγίτσης έχει λάβει μέρος σε 42 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και είναι ο μόνος Έλληνας που έχει ανέβει στις «7 summits», τις 7 κορυφές του κόσμου, καθώς και ο μόνος Έλληνας που έχει φτάσει πεζοπορικά στο Βόρειο και Νότιο Πόλο. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακή διατριβή «Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο», 46 ετών, ζει στην Αγριά και προπονείται στο Πήλιο. Μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα για την αγάπη του για την ορειβασία και τη νέα Ελληνική ορειβατική αποστολή που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2015 για την ψηλότερη κορυφή του πλανήτη, το Έβερεστ, με υψόμετρο 8.850 μέτρα. Μια κορυφή που πάλι θα κατακτήσει γιατί όπως λέει και ο ίδιος: «Μου αρέσει να βάζω στόχους, όχι να κάνω όνειρα, τα όνειρα είναι γι αυτούς που δεν τολμούν».

Πώς κόλλησες το … μικρόβιο της ορειβασίας;

Στο βουνό με τράβηξε ο δάσκαλός μου ο Γιώργος Ευθυμίου. Δεν ξέρω όμως γιατί κόλλησα… μάλλον περνάμε καλά.

Έχεις κατακτήσει και τις 7 κορυφές, 7 summits, που θεωρείται το παράσημο των ορειβατών. Πώς ένιωθες κάθε φορά που πατούσες και μία κορυφή;

Κάθε φορά που ανεβαίνω σε μια κορφή είναι και μοναδική. Με διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετική παρέα, με διαφορετικές δυσκολίες. Μόνο η χαρα και ο ενθουσιασμός είναι τα ίδια.

 

Ποια είναι για σένα η πιο δύσκολη κορυφή;

Όλες δύσκολες είναι, νομίζω η πιο δύσκολη κορφή είναι κάθε φορά η επόμενη. Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας ορειβάτης; Δεν θα τις έλεγα προκλήσεις αλλά απλά ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ! Το βουνό μάς προσκαλεί να μας φιλοξενήσει και εμείς καλούμαστε να το απολαύσουμε. Μπορεί ο καιρός να είναι δύσκολος, η διαδρομή σκληρή, η ανάβαση απαιτητική. Όλα αυτά συνθέτουν τη μαγεία της ανάβασης στο ψηλό βουνό.

Πώς τα βγάζεις πέρα με τις άγριες καιρικές συνθήκες π.χ μια χιονοθύελλα ή έλλειψη οξυγόνου;

Όλα έχουν να κάνουν με το μυαλό και την ψυχή. Και η χιονοθύελλα είναι στο πρόγραμμα και όλες οι δυσκολίες, αλλά είναι σημαντικό να μη νιώθεις παράσιτο μέσα σε όλα αυτά αλλά να τα απολαμβάνεις.

 

Πόσο καιρό προετοιμάζεσαι για να πετύχεις το στόχο σου; Τι κάνετε συνήθως στην προετοιμασία;

Συνήθως για κάθε αποστολή προετοιμαζόμαστε 8-10 μήνες. Τρέξιμο στο βουνό, αναρρίχηση, πολυήμερες ορειβασίες κ.λπ. είναι στο πρόγραμμα.

Δεν φοβήθηκες ποτέ για τη ζωή σου; Κι αν ναι, τι σκέφτηκες τότε;

Ελάχιστες είναι οι φορές που έχω φοβηθεί για μένα. Περισσότερο ανησυχώ για τους σχοινοσυντρόφους μου. Δεν θέλω να πάθω κάτι για να μην στεναχωρέσω την οικογένειά μου.

Κάποιες εμπειρίες που σε σημάδεψαν;

Ο χαμός δύο Νεοζηλανδών φίλων στο Κ2 στο Πακιστάν το 2013 και η καλή παρέα με τον Αλέξανδρο στο ίδιο βουνό! Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που έφτασα στη στέγη του κόσμου, στο Έβερεστ το 2004.

Τι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην κατάκτηση της κορυφής;

Αρκετές φορές ο καιρός και άλλες το ίδιο το βουνό. Αν το βουνό δεν θέλει, κανείς δεν ανεβαίνει!

Ποιος χρηματοδοτεί τις αποστολές; Υπάρχει ανταπόκριση από χορηγούς;

Πυκνά συχνά υπάρχουν επειχιρήσεις και φορείς που βοηθούν. Τελευταία εταιρίες όπως ΧΡΩΜΑ ΠΑΝΟΣ και VECHRO είναι δίπλα μας. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα αλλά και ηθικό.

Αν τη ζωή την παρομοίαζες με ένα βουνό ποιες κακοτοπιές της θα απέφευγες;

Τις κακές παρέες.

Πες μας λίγα λόγια για το τι θα γίνει τον Απρίλιο του 2015;

Η Ελληνική αποστολή θα ξεκινήσει στις 13 Απριλίου 2015 για το Νεπάλ και την πρωτεύουσά του, το Κατμαντού. Εκεί θα παραμείνουμε για 4-5 ημέρες για να παραλάβουμε την άδεια και τον εξοπλισμό. Στις 20 Απριλίου θα ταξιδέψουμε οδικώς για το Θιβέτ και την κατασκήνωση βάσης της βόρειας διαδρομής στα 5.400 μέτρα υψόμετρο για να φτάσουμε στις 26 Απριλίου. Μετά από ξεκούραση 2-3 ημερών θα εγκατασταθούμε στο Advance Base Camp στα 6400. Για τις επόμενες 20 ημέρες θα ακολουθήσει η περίοδος εγκλιματισμού με συνεχείς αναβάσεις στις ψηλές κατασκηνώσεις C1 (7.000m), C2 (7.500m) ,C3 (7.900m) . Η τελική προσπάθεια για την κορυφή (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) αναμένεται να γίνει το 2ο 15ήμερο του Μαΐου. Η ανάβαση θα πραγματοποιηθεί από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ και θα διαρκέσει 45-50 ημέρες. Τα μέλη της αποστολής είναι 6 Έλληνες (5 Βολιώτες και 1 Κρητικός) ορειβάτες, έμπειροι στο χώρο και ιδιαίτερα προπονημένοι και προετοιμασμένοι. Πρόκειται για τους Γιώργος Ράιος, Κώστας Παναγιώτου, Σοφοκλής Πλαίτης, Κώστας Τσαντός, Θανάσης Γουλομήτρος.

 

Τι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για να… πάρει τα βουνά; Τι θα τον συμβούλευες;

Να ξέρει γιατί το κάνει, να το κάνει για τον εαυτό του και να περνά καλά.

Τα πέντε απαραίτητα πράγματα που έχεις μαζί σου στο βουνό;

1. Καλή παρέα.

2. Καλό εξοπλισμό.

3. Κουράγιο.

4. Πείσμα.

5. Διάθεση για ταλαιπωρία.

Τι σημαίνει για σένα ορειβασία;

Χαρά και ευκαιρία να νιώθω πιο ελεύθερος.

 

 

Ποιος είναι ο Νίκος Μαγγίτσης

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1968, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακές σπουδές και έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια στο χώρο του αθλητισμού, του αθλητικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων. Από το 1984 ασχολείται με την αναρρίχηση και την ορειβασία στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου, όπου και ανέλαβε από το 1992 προπονητής στην αθλητική / αγωνιστική αναρρίχηση, με ιδιαίτερη έμφαση και ευαισθησία στους νέους αθλητές. Από το 1990 οργανώνει – συνοδεύει περιπατητές και φίλους του βουνού και της φύσης στο Πήλιο και σε όλο τον κόσμο και από το 1994 διοργανώνει και υλοποιεί ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο (πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με θαλάσσιο καγιάκ κ.λπ.). Το μεγάλο του όνειρο ήταν το να είναι ο πρώτος Έλληνας, που θα ολοκλήρωνε το project των «7 summits», την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου του πλανήτη.

Η πείρα, η άριστη κατάρτιση, η προσεκτική προετοιμασία, η ακεραιότητα, ενέπνευσαν συλλόγους και δεκάδες γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα χέρια του σε πραγματικά δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές. Για παράδειγμα: Αύγουστος 1999 Λενένα (Lennana) 4.985 μέτρα, στην Κένυα της Αφρικής – με 10 Έλληνες νεαρούς ορειβάτες και τον 13χρονο Κώστα Ζαμπά) ή το 2007 Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro) 5.895 μέτρα, στην Τανζανία, στην Αφρική με τον 16χρονο Γιώργο Ράιο και την 17χρονη Αποστολία Κοντογιάννη) και 2008 Ακονκάγκουα (Aconcagua) 6.962 μέτρα, στην Αργεντινή με τον Γιώργο Ράιο 17 ετών και την Αποστολία Κοντογιάννη 18 ετών, οι νεότεροι Έλληνες που έφτασαν στα 6.962 μέτρα υψόμετρο. Επίσης, ως Πρεσβευτής του Ολυμπιακού Εθελοντισμού για την «ΑΘΗΝΑ 2004» επί 4 χρόνια μετέφερε την ιδέα του Ολυμπιακού Πνεύματος σε ολόκληρο τον Κόσμο. Έτσι η Σημαία των Ολυμπιακών αγώνων 2004 έφτασε με την πρώτη Ελληνική πεζοπορία στη ιστορία, το Φεβρουάριο 2003, στο Νότιο Πόλο στην Ανταρκτική.

Εϊναι δημιουργός δεκάδων Ελλήνων πρωταθλητών στην αγωνιστική αναρρίχηση. Έχει οργανώσει και υπολοποιήσει ποστολές σε μοναδικές περιοχές σε όλο τον πλανήτη (αναφέρουμε μερικές):Κιλιμάντζαρο, Barountse 7128 μέτρα, Νεπάλ Ιμαλάια, Λευκό Όρος (Mont Blanc) 4807 μέτρα στις Γαλλικές Άλπεις, Λενένα (Lennana) 4985 μέτρα, στην Κένυα της Αφρικής, Τσιμποράζο (Chimborazo) 6320 μέτρα, στο Εκουαδόρ, Κότο Πάξι (Cotopaxi) 5896 μέτρα, στο Εκουαδόρ, Monte Rosa 4647m, Μάττερχορν (Matterhorn) 4477 μέτρα στις Ελβετικές Άλπεις, Άτλαντας Τούμπκαλ (Toubcal) 4167 μέτρα στο Μαρόκο, Καύκασος (Elbrus) 5642 μέτρα, στην Ρωσία, Βίνσον (Vinson) 4897 μέτρα στην Ανταρκτική, Λόμπουτσε (Lobuche) 6134 μέτρα, στα Ιμαλάια, στο Νεπάλ, Έβερεστ (Everest) 8850 μέτρα, στα Ιμαλάια, στο Νεπάλ, Μακ Κίνλεϊ 6194 μέτρα (Denali), στην Αλάσκα, Ακονκάγκουα (Aconcagua) 6962 μέτρα, στην Αργεντινή, Κάρστενζ στην Παπούα 4884 μέτρα (Carstensz Pyramid) της Ωκεανίας, Kenya, Batian 5199m και Nelion 5188m, στην Κένυα, πρώτη Ελληνική ανάβαση και στις δύο κορφές, Καύκασος (Elbrus) 5642 μέτρα, στην Ρωσία, Άτλαντας Τούμπκαλ (Toubcal) 4167 μέτρα στο Μαρόκο, Broad Peak, 8047 μέτρα (7600 μέτρα) στα Ιμαλάια, K2 Καρακόραμ – το βουνό «φονιάς», 8611 μέτρα, δεύτερο υψηλότερο βουνό μετά το Έβερεστ, στα Ιμαλάια στο Πακιστάν.

 

 

Μάθε περισσότερα και στο www.magitsis.gr