Interviews

Μήπως δεν κάνεις σωστό μασάζ; 12 συμβουλές από τον mr Magic Hands Κώστα Χριστόπουλο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα μασάζ μπορεί να ηρεμήσει μυαλό και  σώμα ενώ σίγουρα γνωρίζεις ότι έχει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα για την υγεία σου, όπως καλύτερη κυκλοφορία αίματος, ενισχυμένο ανοσοποιητικό, ανακούφιση από το άγχος και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αλλά εκτός ​​από τα προφανή, υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να γνωρίζεις για τη μαγεία του μασάζ. Προτού κλείσεις ένα ραντεβού δες τι χρειάζεται να προσέξεις για να αποφύγεις αμήχανες στιγμές, σπατάλη χρημάτων και (κυρίως) πόνο. Η Φίλια Μητρομάρα ζήτησε από τον mr Magic Hands Κώστα Χριστόπουλο, φυσικοθεραπευτή – φυσίατρο, όλες τις συμβουλές για το τι να αποφύγεις και τι να προσέξεις σε ένα μασάζ.

 

 O mr Magic Hands Κώστας Χριστόπουλος, φυσικοθεραπευτής – φυσίατρος

 

1η συμβουλή: Μη ντρέπεσαι

Οκ, μπορεί να σου φαίνεται λίγο άβολο να βγάλεις τα ρούχα σου μπροστά σε κάποιον που δεν ξέρεις αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό. Ένας επαγγελματίας θα καλύψει τα γυμνά σημεία που δεν μαλάζει με μια μεγάλη πετσέτσα για να σε διατηρήσει ζεστό. “Το δωμάτιο στο οποίο θα κάνεις μασάζ πρέπει να είναι καθαρό, ζεστό, ήσυχο, σχετικά σκοτεινό, με χαλαρωτική μουσική ενώ οι πετσέτες που θα χρησιμοποιηθούν να είναι καθαρές και συσκευασμένες. Ο επαγγελματίας είναι διακριτικός, σου δίνει τον χρόνο να ξεντυθείς και να ξαπλώσεις στο κρεβάτι μόνος σου και έρχεται όταν είσαι έτοιμος” λέει ο Κώστας Χριστόπουλος. Το βασικό ωστόσο είναι η χημεία. “Αν από την αρχή νιώθεις άβολα σημαίνει ότι δεν σου έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη ο θεραπευτής, δεν υπάρχει χημεία.”

2η συμβουλή: Επέτρεπε μόνον φυτικά προϊόντα στο σώμα σου

Είναι πολύ σημαντικό ο θεραπευτής να χρησιμοποιεί καλής ποιότητας έλαια και προϊόντα για μασάζ, και όχι πετροχημικά και παράγωγα παραφίνης. Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις ότι το έλαιο που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής είναι φυτικό; “Το καταλαβαίνεις από την πυκνότητα του λαδιού, αυτά με τα πετροχημικά είναι πιο ρευστά εν αντιθέσει με τα φυτικά λάδια που είναι πιο παχύρευστα” λέει ο επαγγελματίας μασέρ.

3η συμβουλή: Το μασάζ δεν πρέπει να σε πονάει (πολύ)

Ένας ήπιος πόνος είναι απαραίτητος για να γίνει η δουλειά. Έτσι; «Όχι ακριβώς. Όταν μιλάμε για χαλαρωτικό ή θεραπευτικό μασάζ μπορεί να υπάρξει ένα ήπιος πόνος επειδή οι μύες σου είναι σφιχτοί ή τεντωμένοι, αλλά η χαλάρωση είναι το ζητούμενο στο τέλος. Γενικά το μασάζ πρέπει να είναι στο όριο του πόνου, λίγο πριν νιώσεις πόνο” λέει ο ειδικός. “Εάν ο θεραπευτής βάλει όλη τη δύναμή του, παράγονται ορμόνες που δεν βοηθούν στη χαλάρωση, ο μυς σφίγγει περισσότερο, προκαλούνται υπεργαλακτώσεις και δημιουργείται ακόμα περισσότερος πόνος και πιθανώς μώλωπες και βλάβες. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο σωστός θεραπευτής χρησιμοποιεί παλάμες και ακροδάκτυλα για να πιέσει, να μαλάξει και να δουλέψει τους μυς και όχι άλλα σημεία όπως αγκώνες ή γόνατα. Όταν φεύγεις από μια συνεδρία μασάζ θα πρέπει να νιώθεις το σώμα σου άδειο” καταλήγει το ειδικός.

4η συμβουλή: Ανάπνεε, μη σφίγγεσαι

Όταν ο θεραπευτής δουλεύει ένα ιδιαίτερα σφιγμένο μυ και προσπαθεί να λύσει κάποιον κόμπο, αντανακλαστικά κρατάς την αναπνοή σου. Μην το κάνεις αυτό γιατί μπορεί να χάσεις ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του μασάζ. «Είναι σημαντικό να αναπνέει κάποιος βαθιά όταν δουλεύουμε δύσκολες περιοχές ώστε να οξυγονώνονται με την παροχή αίματος βοηθώντας τους τεντωμένους μυς να μαλακώσουν», λέει ο ειδικός.

 

Πρόσεχε το λάδι: Τα πετροχημικά λάδια είναι πιο ρευστά εν αντιθέσει με τα φυτικά λάδια που είναι πιο παχύρευστα.

 

5η συμβουλή: Πιες πολύ νερό μετά

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενυδατώνεσαι μετά το μασάζ. “Παρόμοια με την προπόνηση, οι μυϊκοί ιστοί μπορούν να αφυδατωθούν κατά τη διάρκεια του μασάζ”, λέει ο Κ. Χριστόπουλος. “΄Έτσι, το να πιεις αρκετό νερό μετά το μασάζ είναι πολύ χρήσιμο για την ενυδάτωση, οικοδομώντας υγιή μυϊκό ιστό και απομακρύνοντας τα απόβλητα και τις υπεργαλακτώσεις που συσσωρεύονται καθώς οι μύες σου δουλεύονται. “

6η συμβουλή: Ένα ζεστό ντους πριν το μασάζ είναι καλή ιδέα

Η χαλαρωτική επίδραση που έχει ένα ζεστό ντους στο μυαλό και στους μυς θα βοηθήσει να απομακρυνθεί η υπερένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, κάτι που θα ωφελήσει και τον θεραπευτή. Επιπλέον, ο θεραπευτής θα εκτιμήσει το πόσο καθαρός είσαι, για προφανείς λόγους!

7η συμβουλή: Κάνε μασάζ μετά το γυμναστήριο

Έχεις προγραμματίσει ήδη μια συνεδρία μασάζ αλλά μετά θα πας γυμναστήριο;  Λάθος. Η εξάσκηση αμέσως μετά από ένα μασάζ δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μπορεί να δημιουργήσει τράβηγμα στους μυς. Επίσης, εάν σκοπεύεις να προπονηθείς μετά, διατρέχεις τον κίνδυνο να είσαι υπερβολικά κουρασμένος και να τραυματιστείς ή απλά να χάσεις το κίνητρο αφού θα είσαι χαλαρός. Το καλύτερο είναι να περιμένεις 12-24 ώρες πριν πας για άσκηση ώστε να δώσεις τον χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει από το μασάζ. Ένα μασάζ εν τω βάθει, μπορεί να δημιουργήσει μικροσχισίματα στις ίνες, με τον ίδιο τρόπο όπως μια σκληρή προπόνηση, και οι μύες πρέπει να ανακάμψουν. Δώσε χρόνο!

8η συμβουλή: Μην ντρέπεσαι για τις σωματικές λειτουργίες

Το μασάζ σίγουρα θα σε χαλαρώσει, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη σου. Έτσι, εάν κάνεις μασάζ στην κοιλιά και ακουστεί κάποιος περίεργος θόρυβος από την κοιλιά, μπορεί ακόμη και αέρια, μην φρικάρεις. “Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν αέρια κατά τη διάρκεια μασάζ, είναι εντελώς φυσιολογικό”, λέει ο ειδικός. Γι΄αυτό πριν το μασάζ επισκέψου το μπάνιο και μην πιεις πάρα πολύ νερό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να θέλεις να ουρήσεις και κάποιος να πιέζει την κύστη σου! Γενικά, απόφυγε ένα πλήρες γεύμα πριν το μασάζ καθώς το μασάζ διεγείρει την πέψη. Φάε κάτι ελαφρύ μία έως δύο ώρες νωρίτερα για να νιώθεις άνετα.

 

Η θεραπεία μασάζ πρέπει να θεωρείται μέρος της καθημερινής σου ευεξίας.

 

9η συμβουλή: Μίλα στο θεραπευτή

Μπορεί να νομιζεις ότι δεν είναι σωστό να πεις στον θεραπευτή πώς να κάνει τη δουλειά του αλλά αυτό ακριβώς θέλει να κάνεις, να μη φοβάσαι να του πεις αν κάνει κάτι που είναι άβολο για σένα, αν η πίεση είναι πολύ έντονη κ.λπ. Ακόμη κι αν θέλεις να αφιερώσει περισσότερη ώρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, πες του το.

10η συμβουλή: Μην πιεις καφέ μετά το μασάζ

Αν κάνεις μασάζ νωρίς το πρωί, φρόντισε να πιεις τον πρωινό σου καφέ πριν, όχι μετά. “Η κατανάλωση καφεΐνης μετά από ένα μασάζ μπορεί να τεντώσει τους μυς που μόλις δουλεύτηκαν, οπότε είναι καλύτερο να το αποφύγεις, αν είναι δυνατόν πιες ένα τσάι με βότανα ή το πιο απλό: νερό.

11η συμβουλή: Ποια είναι η ιδανική ώρα για να κάνεις ένα μασάζ

Δεν υπάρχει ιδανική ώρα για να κάνεις ένα μασάζ. «Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αναζωογονημένοι από το μασάζ και θέλουν να το κάνουν πρωί ώστε να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια ενώ άλλοι θέλουν να εξαλείψουν το άγχος από τη δουλειά μετά από μια κουραστική μέρα” λέει ο Κ. Χριστόπουλος. Ξέρεις το σώμα σου καλύτερα από οποιονδήποτε θεραπευτή, έτσι εμπιστεύσου το ένστικτό σου και τις ανάγκες σου.  

12η συμβουλή: Ένα μασάζ ίσον κανένα

Όταν πρόκειται για μασάζ, το less is more σίγουρα δεν ισχύει. “Η θεραπεία μασάζ πρέπει να θεωρείται μέρος της καθημερινής σου ευεξίας”, λέει ο ειδικός. Είναι καλύτερο να κάνεις ένα μασάζ όσο πιο συχνά γίνεται, ακόμα και αν είναι μία φορά το μήνα. Όλο το μυϊκό σφίξιμο και ο πόνος μπορεί να ξεπεραστεί με μία συνεδρία, αν αυτή γίνεται τακτικά και όχι μία φορά τον χρόνο!

 

Κώστας Χριστόπουλος

MAGIC HANDS

Κονδύλη 10 με Σάββα Λαζαρίδη 6, Γλυφάδα

Τηλέφωνο για ραντεβού: 211 4019422 και 6936076066