Interviews

Μάριος Γιαννάκου: “Είμαστε φτιαγμένοι να καταφέρνουμε τα πάντα.”

Αν του ζητούσες να περιγράψει με τρεις λέξεις τι τον χαρακτηρίζει αυτές θα ήταν η υπομονή, η κοινωνικότητα και η εγκράτεια. Από 141 κιλά και μανιώδης καπνιστής o υπεραθλητής μεγάλων αποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, ο μικρότερος ηλιακά αθλητής, έφτασε να ολοκληρώνει 150 χιλιόμετρα στον παγωμένο Αρκτικό κύκλο και 270 χιλιόμετρα στην έρημο Al Marmoom στην ενδοχώρα της Αραβίας.

O Μάριος Γιαννάκου μίλησε με τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για τις πρόσφατες περιπέτειές του, πώς έκοψε το τσιγάρο και ποια είναι τα όριά του.

Στην έρημο άκουσε πάνω από οχτώ φορές το βιβλίο “Η Επανάσταση” του Κρισναμούρτι, τρεις φορές τον ”Προφήτη” του Γκιμπράν και μια οχτάωρη ομιλία του Έλιο Ντάνα. Επίσης έβλεπε φωτογραφίες των δικών του και σκεφτόταν όσους τον πίστεψαν αλλά και όσους δεν τον πίστεψαν.

O 27χρονος δραμινός υπεραθλητής ασχολείται με το life coach με σκοπό να εμπνεύσει και να παρακινήσει τους ανθρώπους να κάνουν κάτι καλό για τον εαυτό τους. Αρθρογραφεί στην Εναλλακτική Δράση και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση λογιστικών. Έχει συμμετάσχει δύο φορές στον αγώνα 170 χιλιομέτρων του ROUT, όπου κατέχει και το ηλικιακό ρεκόρ, δύο φορές στον αγώνα του ROC 50 MILES, στον αγώνα των 100 χιλιομέτρων Olympus Mythical, σε έναν αγώνα 24 ωρών σε κυκλική  πορεία, στον υπερμαραθώνιο των 150 χιλιομέτρων στην Αρκτική Rovaniemi 150 – An arctic race in exreme conditions, και στον μεγαλύτερο υπερμαραθώνιο ερήμου στον κόσμο, μήκους 270 χιλιομέτρων στην έρημο Al Marmoom όπου κατέκτησε το παγκόσμιο ηλικιακό ρεκόρ.

Μάριε, γιατί τρέχεις;

Κατά βάση μου αρέσει να τρέχω σε αγώνες που συνδυάζουν την πολύ μεγάλη απόσταση, την απομόνωση σε αφιλόξενα μέρη και την περιπέτεια. O Mιχάλης Στύλλας είπε κάποτε, πολύ εύστοχα, πως ότι σε φέρνει πιο κοντά στην εξάντληση και όσο πιο κοντά έρχεσαι στην εξάντληση ή το θάνατο τόσο πιο πολύ νιώθεις ότι είσαι ζωντανός. Είναι μια απάντηση στο ‘’γιατί”.

Γιατί θέτεις συνεχώς προκλήσεις στον εαυτό σου;

Αλίμονο αν οι άνθρωποι σταματήσουμε να βάζουμε προκλήσεις και στόχους. Η εξέλιξη για μένα είναι αναγκαία. Η στασιμότητα είναι αυτή που σε σκοτώνει.

Πες μας για την εμπειρία σου στην Ανταρκτική. Τι σε φόβισε περισσότερο;

O αγώνας στην Αρκτική ήταν μια εμπειρία που με άλλαξε ως άνθρωπο. Μιλάμε για έναν αγώνα 150 χιλιομέτρων χωρίς σταθμούς, αυτόνομο, όπου οι αθλητές σέρναμε ένα έλκηθρο με όλο τον εξοπλισμό μας που ζύγιζε περίπου 15 κιλά. Οι θερμοκρασίες άγγιζαν τους -30 με υγρασία, οπότε η αίσθηση ήταν ακόμη πιο κρύα.

Ο φόβος μου ήταν τα κρυοπαγήματα όπου μπορείς να πάθεις πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες αρκτικού κρύου. Από τους συνολικά 60 αθλητές από όλο τον κόσμο τερματίσαμε μόνο οι 14.

Το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας οφείλεται στο ψυχολογικό κομμάτι και στη συνειδητοποίηση της ίδιας της απόφασης, λέει ο ίδιος.

Και για την έρημο; Τι θα σου μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σου;

Μετά τον αγώνα μου στην Αρκτική πίστευα πως λίγα πράγματα θα με συγκινούσαν και θα άλλαζαν την άποψή μου για τα όρια. Ο αγώνας μου στην έρημο μου αναθεώρησε πολλές απόψεις. Τα 270 χιλιόμετρα του αγώνα σε συνδυασμό με το αμμώδες έδαφος και την αφόρητη ζέστη την μέρα και το κρύο το βράδυ έκανε την προσπάθεια εφιάλτη. Ωστόσο η δύση του ηλίου και τα πορτοκαλί χρώματα που “έβαφε” την άμμο με έκανε να ξεχάσω την ταλαιπωρία και να γευτώ τη μαγεία της ερήμου.

Όλες αυτές οι συμμετοχές απαιτούν καλή οικονομική κατάσταση. Ποιοι σε στηρίζουν;

Είμαι τυχερός που ανήκω στην οικογένεια της The North Face, που αποτελεί την κορυφαία εταιρία outdoor στον κόσμο. Στο εγχείρημά μου στην έρημο με στήριξαν ο Μίλτος Ζαχαροπλαστεία και catering, η εταιρία PNOE, που είναι μια πρωτοποριακή εταιρία παγκοσμίως στον τομέα της εργομέτρησης, η Johnnies Beer, το V15 και η ευρωκατασκήνωση Θάσου. Νέα πρότζεκτ έρχονται όμως φέρνοντας νέες συνεργασίες.

Λένε ότι υπάρχει μοναξιά στις υπεραποστάσεις. Πώς την υπερνικάς;

Η μοναξιά δεν είναι κακή παρέα πάντα. Σου μαθαίνει πολλά πράγματα για τον εαυτό σου εσωτερικά. Στις υπεραποστάσεις έχεις χρόνο να σκεφτείς τα πάντα για τη ζωή σου, τα προβλήματά σου και τις χαρές σου. Οπότε δε θα έλεγα ότι η μοναξιά είναι αντίπαλός μου αλλά αντίθετα την επιδιώκω, για να γίνεται το εσωτερικό μου restart.

Από την ομιλία του στο TEDx.

Τι προετοιμασία κάνεις κάθε φορά;

Τρέχω καθημερινά 10 χιλιόμετρα και δίνω βάση στην ενδυνάμωσή μου. Προσέχω τη διατροφή αλλά χωρίς υπερβολές. Τρώω τα πάντα και θεωρώ ότι ένας ανθρωπος χρειάζεται, για ψυχολογικούς και σωματικούς λόγους, τα πάντα. Για το τελευταίο μου εγχείρημα πολλές προπονήσεις μου τις έκανα μεσημέρι. Έκανα δηλαδή την απόσταση Δράμα– Καβάλα τρέχοντας, μεσημέρι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πίνοντας ελάχιστο νερό.

Από υπέρβαρος και καπνιστής δρομέας υπεραποστάσεων. Η αφορμή ήταν η υγεία ενός φίλου. Σωστά; Πώς τα κατάφερες; Έκοψες μαχαίρι το τσιγάρο; Πήγες σε διαιτολόγο;

Η περιπέτεια υγείας ενός φίλου ήταν αυτή που με ξύπνησε. Κάπνιζα δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα και ζύγιζα 141 κιλά. Όταν ξύπνησα μια Κυριακή, έβγαλα ένα τσιγάρο από το πακέτο και απλώς είπα πως δε θα το καπνίσω. Από εκείνη την ημέρα δεν κάπνισα ξανά ποτέ. Για να χάσω τα κιλά δε πήγα σε κάποιον ειδικό. Διάβασα μόνος μου και τα εφάρμοσα. Δε λέω πως αυτό είναι το σωστό, απλώς μακάρι τότε να συμβουλευόμουν κάποιον ειδικό. Θα ήταν πιο εύκολο.

Έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεσαι από τότε που έγινες δρομέας υπεραποστάσεων;

Άλλαξε η ζωή μου όλη. Οι σκέψεις μου, η φιλοσοφία μου και οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους.

Με ποιον αναμετριέσαι στον δρόμο;

Προσπαθώ να ξεπερνάω πάντα τον χθεσινό Μάριο.

Τι σου έχει μάθει το τρέξιμο;

Πως όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα πάντα θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Που σταματά ο δρόμος, ποιο είναι το όριό σου;

Δεν υπάρχει όριο στους στόχους. Είμαστε φτιαγμένοι να καταφέρουμε τα πάντα.

Τί σχέση έχεις με την εγκατάλειψη;

Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ αλλά θεωρώ πως δεν είναι κακό να εγκαταλείψει κάποιος σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής του. Αποτυχημένο δε σε κάνει η εγκατάλειψη αλλά ο τρόπος που την αντιμετωπίζεις.

Ποιο είναι το επόμενό σου σχέδιο;

Θα ήθελα να ολοκληρώσω το βιβλίο που γράφω για τις εμπειρίες που έζησα εξαρχής. Το Έβερεστ νομίζω πως με κοιτάζει μέσα στα μάτια εδώ και έναν χρόνο.

Ποιο είναι το μότο σου;

Φτάσε όπου δε μπορείς.

Ήταν η δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής μου, είχε γράψει στο instagram.

 

Επισκέψου τη σελίδα του Μάριου www.mariosgiannakou.com

Ακολούθησε τον στο instagram @marios_giannakou.