Interviews

Μαρία Μαλάι: «Οι αδυναμίες των ορεινών δρομέων φαίνονται στις ανηφόρες ή στις κατηφόρες»

Η Μαρία Μαλάι μίλησε με τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για το ορεινό τρέξιμο, τον covid 19 αλλά και για τις αδυναμίες και τις δυσκολίες των ορεινών δρομέων.

Αν της ζητούσες να περιγράψει τον εαυτό της θα έλεγε πώς είναι ντροπαλή αλλά και παρορμητική, ευαίσθητη αλλά και ενθουσιώδης. Το σίγουρο είναι πώς αν γνωρίσεις τη Μαρία από κοντά θα διαπιστώσεις πως είναι ένας χαρούμενος και αισιόδοξος άνθρωπος, που αγαπά τη ζωή και ζει για τα σπορ. Ασχολείται με το ορεινό τρέξιμο αλλά δεν την έχει αφήσει ασυγκίνητη η ποδηλασία, το κολύμπι, η αναρρίχηση, το τρίαθλο και πολλά ακόμη. Η ενασχόληση με διαφορετικά αθλήματα την βοηθά και στην προπόνησή της. «Γενικά είμαι ανοιχτή να δοκιμάζω διαφορετικά αθλήματα και να γεμίζω εμπειρίες και εικόνες.» λέει χαρακτηριστικά. Και γιατί όχι αφού η Μαρία Μαλάι είναι αυτό που πιστεύει: φτάνει πιο μακριά από αυτό που είναι φτιαγμένη.

Εκτός από τα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου που συμμετέχει απ’ όταν ξεκίνησε να τρέχει (11 χρόνων), έχει τρέξει σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος skyrunning Greece ενώ είναι πρωταθλήτρια στο ορεινό τρέξιμο. Αν και γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν ανταποδοτικά κίνητρα στην Ελλάδα, ο αθλητισμός πιστεύει ότι τη βελτιώνει ως άνθρωπο και ότι γίνεται καλύτερη σε κάθε αγώνα.

Η Μαρία Μαλάι μίλησε με τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για το ορεινό τρέξιμο, τον covid 19 αλλά και αποκάλυψε τις αδυναμίες και τις δυσκολίες των ορεινών δρομέων.

“Το τρέξιμο ξεκινά από τη στιγμή που ξεχνάς ότι τρέχεις…” υποστηρίζει η Μαρία.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το ορεινό τρέξιμο; Τι είναι αυτό που σε ελκύει περισσότερο σε αυτό;

Με το ορεινό τρέξιμο ασχολήθηκα αφού έτρεξα σε έναν αγώνα και είδα την ομορφιά της φύσης. Με ελκύει η ηρεμία και η δυσκολία του βουνό.

Ποιες δυσκολίες υπάρχουν στο βουνό; Τι εξοπλισμός χρειάζεται; Τι πρέπει να προσέχεις όταν τρέχεις στο βουνό;

Το βουνό είναι αφιλόξενο μέρος για τον άνθρωπο, όσο όμορφο και αν είναι το τοπίο, το βουνό πάντα θα είναι απρόβλεπτο. Οι απότομες αλλαγές του εδάφους και οι απότομες αλλαγές του καιρού είναι κάποιες από τις δυσκολίες που θα συναντήσεις στο βουνό. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται κάποιος είναι ένα ζευγάρι παπούτσια ορεινού τρεξίματος, τεχνικά ρούχα και κάποιο δοχείο υδροδοσίας. Αυτά είναι τα βασικά που θα πρότεινα σε κάποιον που θέλει να τρέξει στο βουνό.

“Δεν μπορείς να αγοράσεις ευτυχία αλλά μπορείς να αγοράσεις ένα ποδήλατο…”

Μία άσχημη και μία ωραία εμπειρία από κάποιον αγώνα στα βουνά;  Τι θυμάσαι και πώς το αντιμετώπισες.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άσχημη εμπόδια στο βουνό, ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες που έχω ταλαιπωρηθεί, δεν τις έχω στο μυαλό μου σαν άσχημες. Ίσως η πρώτη φορά που έπεσα στο βουνό, απλά σηκώθηκα και αφού ήταν όλα στη θέση τους, συνέχισα τον αγώνα μου. Ωραίες εμπειρίες έχω πολλές στο μυαλό μου, αγαπώ τους αγώνες, τους ευχαριστιέμαι πάντα, ο πρώτος μου αγώνας stage (τριήμερος αγώνας, 17κμ-50κμ-30κμ) ίσως είναι από τις καλύτερες εμπειρίες.

Το τρέξιμο στο βουνό αποκαλύπτει κάποιες αδυναμίες των δρομέων, ποιες πιστεύεις ότι είναι αυτές;

Οι γρήγορες εναλλαγές ανάμεσα σε ανηφόρες και κατηφόρες και τα πιο τεχνικά μονοπάτια που συναντάμε στο βουνό είναι αυτά που μπορούν να αποκαλύψουν τις αδυναμίες των δρομέων, είτε καρδιοαναπνευστικά, είτε μυϊκά, είτε νοητικά.

Πώς αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες σε έναν αγώνα;

Προσπαθώ να σκέφτομαι και να κάνω αυτό που μου αρέσει μέχρι το τέλος. Όλα είναι στο μυαλό!

Όταν είσαι στις «δύσκολες» μέρες πώς τα βγάζεις πέρα;

Αν και εμένα δεν με επηρεάζει τόσο έντονα όσο άλλες συναθλήτριές μου, είναι στιγμές που δεν αισθάνομαι καλά και με δυσκολεύει, εκεί είναι που έρχεται το ΟrganiCup και σώζει την ημέρα.

Τι ιδιαίτερο έχει το ΟrganiCup, γιατί οι αθλήτριες πρέπει να το προτιμούν;

Το ΟrganiCup είναι ένα οικολογικό κύπελλο περιόδου, κατασκευασμένο από 100% σιλικόνη, είναι υγιεινό, άνετο, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μη νιώθεις ότι το φοράς. Μπορεί να χρειαστείς λίγο χρόνο για να εξοικειωθείς με το κύπελλο, περιόδου αλλά μόλις το μάθεις σίγουρα θα το αγαπήσεις. Ειδικά για τις αθλήτριες είναι σωτήριο. Με έχει σώσει σε βουνά και θάλασσες επειδή διαρκεί μέχρι και 12 ώρες χωρίς να χρειαστεί να το αλλάξεις και χωρίς να ανησυχείς για τυχόν διαρροές.

“Το όριο δεν είναι ο ουρανός, το όριο μας είναι το μυαλό μας” λέει η Μαρία.

Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου; Πόσες ώρες γυμνάζεσαι την εβδομάδα;

Η προπόνησή μου περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα, σίγουρα βουνό (γελάει), ένα χαλαρό συνεχόμενο, ένα long run, μια προπόνηση με ανηφόρες. Επίσης στίβο που είναι από τις αγαπημένες μου προπονήσεις, γρήγορα κομμάτια και τέμπο. Ενδυνάμωση με λάστιχα και βάρη με λίγα κιλά. Ποδήλατο για να αποφεύγουμε τους κραδασμούς. Οι ώρες κυμαίνονται ανάλογα και τη φάση της προετοιμασίας, από 10 έως και 15 ώρες ή και παραπάνω άλλες περιόδους.

Είσαι αθλητική διαιτολόγος. Πες μας κάποια μυστικά που μπορούν να δώσουν ενέργεια στους αθλητές.

Μυστικά δεν υπάρχουν, όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ τι μπορεί να μας δώσει ενέργεια. Το πιο απλό και εύκολο πια σε όλους τους αθλητές είναι τα ενεργειακά τζελ και οι ενεργειακές μπάρες. Είναι τόσες πολλές οι εταιρίες που είναι δύσκολο να μη βρεις κάτι να σου ταιριάζει. Ένα φρούτο, ένα μπισκότο, ένα τοστάκι με ταχίνι και μέλι είναι επίσης καλές πήγες ενέργειας.

Οι δικές σου διατροφικές προτιμήσεις ποιες είναι;

Μου αρέσει το φαγητό! Τρέχουμε και για να τρώμε, είμαι λάτρης των ζυμαρικών αλλά γενικότερα προσπαθώ μέσα στην εβδομάδα να έχω ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όλων των ειδών τα φαγητά. Στους αγώνες μου προτιμώ τα ενεργειακά τζελ και μπάρες της 226ERS.

Τώρα με τον covid 19 τί πιστεύεις ότι θα αλλάξει στο ορεινό τρέξιμο και γενικά στα running events;

Όλα έχουν γίνει λίγο περίπλοκα με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνεις και όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται για να ταξιδέψεις και να συμμετάσχεις σε έναν αγώνα. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει είναι οι επιτρεπόμενες συμμετοχές στους αγώνες, οι οποίες θα είναι μειωμένες.

“Δεν χρειάζεται να νικήσεις, χρειάζεται όμως να προσπαθήσεις” λέει η Μαρία Μαλάι

Κάνεις κάποια προετοιμασία τώρα για κάποιον αγώνα; Ποιοι αγώνες είναι στο πρόγραμμά σου;

Είχα στο πρόγραμμα μερικούς αγώνες στο εξωτερικό αλλά δυστυχώς ακυρώθηκαν όλοι. Βρήκα ευκαιρία για λίγο παραπάνω κολύμπι και ποδήλατο και δοκίμασα το πρώτο μου τρίαθλο. Θα τρέξω Olympus marathon τον Σεπτέμβρη, δεν σκέφτομαι κάτι για μετά.

Τι θα συμβούλευες στους αρχάριους ορεινούς δρομείς;

Θα συμβούλευα τους αρχάριους ορεινούς δρομείς να μην κοιτάνε επιδόσεις και θέσεις και να ευχαριστιούνται τα μονοπάτια.

Ακολούθησε την στο instagram