Fitness

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις ένα προϊόν αποκατάσταση

Δες όλους τους τρόπους αποκατάστασης στο σπίτι μετά την προπόνηση και τι να προσέξεις.

Αποκατάσταση μετά την προπόνηση: μπορεί να σου φαίνεται βαρετή ή χάσιμο χρόνου, ειδικά όταν σου είναι ήδη δύσκολο να βρεις χρόνο μέσα στην ημέρα για να γυμναστείς. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι το να δίνεις προτεραιότητα στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση, ευεργετείς το σώμα σου, βοηθώντας το να μειώσει τα μυϊκά πιασίματα, να αυξήσει την ευελιξία και να βελτιώσει την απόδοσή σου.

Όλοι οι τρόποι να κάνεις αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Η αποθεραπεία μετά από έντονη προσπάθεια (είτε αγώνας, είτε μια πολύ έντονη ή πολύωρη προπόνηση) μπορεί να γίνει ουσιαστικά με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Παθητικά, δηλαδή με ξεκούραση, ενεργητικά με κάποια άλλη μορφή χαλαρής κίνησης (π.χ. ποδηλασία), είτε με τη μορφή της σύσπασης των μυών όπως ένα μασάζ ή με την εφαρμογή ηλεκτροδιέγερσης. Συγκεκριμένα:

 1 Stretching

Μπορείς να κάνεις διατάσεις τις ημέρες ανάπαυσης ή μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης (ιδανικά να κάνεις και τα δύο).

2 Προϊόντα αποκατάστασης

Κάνουν μασάζ στους μυς και τους διατείνουν. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μυς, για να αυξήσουν το εύρος κίνησης και να βελτιώσουν το χρόνο που χρειάζονται οι μύες για να ανακάμψουν μετά από μια προπόνηση. Τα προϊόντα αποκατάστασης, τα οποία είναι:

  • Foam rollers: O κύλινδρος αφρού βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών, στη μείωση του πόνου και του σφιξίματος, λύνει κόμπους και ενισχύει την ευελιξία. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να χρησιμοποιείς τον κύλινδρο αφρού καθημερινά για 10 – 30 λεπτά.
  • Μπάλες μασάζ: Εστιάζουν συχνά σε κάτι που ονομάζεται μυοαγγειακή απελευθέρωση, το οποίο περιλαμβάνει μασάζ της περιτονίας, του λεπτού στρώματος των μυϊκών ινών στο σώμα σου, προκειμένου να χαλαρώσεις τους κόμπους ή τους σφιγμένους μυς τον πόνο.
  • Ηλεκτρομυοδιεγέρτες: Συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να προκαλέσουν μυϊκές συσπάσεις. Χρησιμοποιούνται από πολλούς αθλητές κάθε επιπέδου. Αυτές οι συσκευές είναι φορητές και χρησιμεύουν για αποκατάσταση από την προπόνηση αλλά και για την αναπλήρωση μέρους της προπόνησης. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι μπορεί κανείς σε οποιοδήποτε μέρος και ανά πάσα στιγμή να προσφέρει στη μυϊκή ομάδα που έχει την περισσότερη ανάγκη ένα χαλαρωτικό μασάζ ή να τη δυναμώσει ακολουθώντας το ανάλογο πρόγραμμα.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις ένα προϊόν αποκατάστασης

1 Ανθεκτικότητα, ποιότητα και αίσθηση

Κατά την αγορά ενός προϊόντος αποκατάστασης, είναι σημαντικό να εξετάσεις εάν μια εταιρεία προβάλλει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός οργάνου. Για παράδειγμα μην πιστεύεις ότι επιμηκύνουν τον ιστό ή κάνουν αποτοξίνωση.

Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά κατασκευής ενός προϊόντος μπορούν να εκτιμηθούν αμέσως. Για να ελέγξεις την ανθεκτικότητα και την ποιότητα, δώσε προσοχή στο πώς φαίνεται και πώς αισθάνεται το προϊόν όταν το δοκιμάζεις. Παρατήρησε επίσης εάν είναι άνετο και εύκολο στη χρήση. Στοχεύει το μέρος που θα ήθελες; Είναι μεγάλο και δυσκίνητο στη χρήση ή εύκολο στη χρήση;

2 Κόστος 

Το κόστος πρέπει να είναι ένας παράγοντας προτού αγοράσεις ένα προϊόν αποκατάστασης, ειδικά σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Πριν αγοράσεις οποιοδήποτε προϊόν αποκατάστασης, σκέψου αν έχεις ήδη κάτι στο σπίτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, ώστε να εξοικονομήσεις χρήματα. Για παράδειγμα μια μπάλα τένις μπορεί να κάνει τη δουλειά της εξίσου καλά με εκείνη τη μπάλα μασάζ που θέλεις να αγοράσεις και πιθανώς να τη νιώθεις και πιο άνετη;

Τρία προϊόντα αποκατάστασης που αξίζουν την προσοχή σου

1 Tratac Massage Active Ball Vibrartion (με Δόνηση)

Προσφέρει οφέλη παρόμοια με ένα αθλητικό μασάζ, έχει επίστρωση σιλικόνης, δυνατό και ελαφρύ, τέλειο κράτημα. Χρησιμοποιείται τουλάχιστον για 3 συνεχόμενες ώρες. Με το foam rolling της Tratac® μπορείς να δουλέψεις ενεργά τους ιστούς των μυών, κάνοντας μασάζ και διατάσεις με αποτέλεσμα τη χαλάρωση και την αύξηση της ροή του λεμφικού υγρού και του αίματος. Έτσι ελαχιστοποιείται ο χρόνος αποθεραπείας.

2 Blackroll Groove Pro

Κύλινδρος υψηλής σκληρότητας με ραβδωτή επιφάνεια. Λόγω της τρακτερωτής υφής του, το σώμα δονείται κατά την κύλιση το οποίο βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία. Προτείνεται για άτομα με ανεπτυγμένο μυικό σύστημα και επαγγελματίες αθλητές.

3 Veinoplus Pack Electrodes

Προσφέρει τοπική αποθεραπεία συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που καταπονήθηκαν από την έντονη άσκηση (τετρακέφαλοι, δικέφαλοι, γλουτιαίοι κτλ), με σκοπό τη μείωση του πόνου κάματου, τη μείωση κραμπών κτλ.