Interviews

Λάζαρος Μποτέλης: «Το ορειβατικό σκι είναι η απόλυτη ελευθερία κίνησης στα χιονισμένα βουνά»

Ο Λάζαρος Μποτέλης μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για το ορειβατικό σκι, τους κανόνες ασφαλείας στο βουνό και τη χιονοδρομική ζωή.

 

Ο Λάζαρος Μποτέλης το 2016 βρίσκονταν στις αχανείς χιονισμένες πλαγιές των Ελβετικών Άλπεων. Η κατάσταση του χιονιού και ο παγετώνας, η ιστορική διαδρομή και το μεγάλο υψόμετρο αποτέλεσαν μια πραγματικά πρόκληση για εκείνον. Έτρεχε πάνω σε παγετώνα ανάμεσα σε τεράστιες ορθοπλαγιές που ξεπερνούσαν τα 4000μ. Τα κατάφερε, για πρώτη φορά Ελληνική Ομάδα έφτασε στον τερματισμό. Αυτός δεν ήταν ο μοναδικός αγώνας στον οποίο είχε πάρει μέρος. Ο Λάζαρος έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στα βουνά της Ελλάδας και το ορειβατικό σκι, αφού ο ίδιος είναι οδηγός Βουνού (HMGA), Χαράκτης Αγώνων Αναρρίχησης και Ορειβατικού Σκι.

Όταν του τηλεφώνησα για τη συνέντευξη ήταν σε μια βουνοπλαγιά του Ολύμπου κάνοντας ορειβατικό σκι. Ήθελα τόσο πολύ να φορούσα τις μπότες μου, να έπαιρνα τα πέδιλά μου και να βρισκόμουν στις χιονισμένες πλαγιές, για μια ανάβαση σε απάτητο χιόνι, με θέα που κόβει την ανάσα. «Αυτή είναι η μαγεία του ορειβατικού σκι στην Ελλάδα», θα μου πει αργότερα. «Πουθενά αλλού δεν υπάρχει χιονισμένο βουνό με θέα τη θάλασσα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να κάνεις και μπάνιο στη θάλασσα!». 

Ο Λάζαρος μίλησε στο wefit.gr για την αγάπη που έχει για το ορειβατικό σκι, τις στιγμές που του έχει χαρίσει και τους κανόνες ασφαλείας που όλοι πρέπει να τηρούν ευλαβικά «για να απολαύσουν το άθλημα».

Πώς ασχολήθηκες με το ορειβατικό σκι;

Πρώτα ξεκίνησα να μαθαίνω σκι κατάβασης τη δεκαετία του ‘90 και μετά με κέρδισε το ενδιαφέρον του ορειβατικού σκι. Ουσιαστικά σε προωθεί πολύ γρήγορα στο βουνό, κάτι που δεν κάνει το περπάτημα.

Τι σημαίνει για σένα το ορειβατικό σκι;

Είναι μια από τις δραστηριότητες του βουνού που μαζί με την αναρρίχηση τις αγαπάω πιο πολύ από όλες τις άλλες. Γίνεται σε ωραίο περιβάλλον, μου αρέσει το χιόνι και ο χειμώνας, το παιχνίδι του γλιστρήματος στην κατάβαση και μου αρέσει και η ανηφόρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει δηλαδή το ορειβατικό σκι. Είναι η απόλυτη ελευθερία κίνησης στα χιονισμένα βουνά.

Κάποιες από τις ωραιότερες στιγμές που σου χάρισε;

Κάθε φορά που κάνω μεγάλες διασχίσεις, κάθε εξόρμηση στο ορειβατικό σκι μου χαρίζει ωραίες στιγμές. Ένας παράγοντας που μου αρέσει είναι η παρέα. Είναι παρείστικο άθλημα αλλά και η παρέα είναι απαραίτητη για θέμα ασφάλειας. Από τις πιο έντονες στιγμές μου είναι οι τερματισμοί μου σε ομαδικές προσπάθειες σε σημαντικούς αγώνες στο εξωτερικό. Από τις πιο έντονες στιγμές επίσης είναι να κάνω ορειβατικό σκι και με τα δυο μου παιδιά. Μία από τις πιο άσχημες στιγμές ήταν όταν βρισκόμουν σε έναν αγώνα στις Άλπεις, (Σ.Σ.: Patrouille des Glaciers τη λεγόμενη Περίπολο των Παγετώνων), όπου εκεί κόλλησα κάποια ίωση και σταμάτησα τον αγώνα, δεν κατάφερα να τερματίσω. Πέρασα όλο το βράδυ με πυρετό σε μεγάλο υψόμετρο. Έπαθα αφυδάτωση και μου έβαλαν δυο ορούς για να συνέλθω!

Πες μας για την Περίπολο των Παγετώνων.

Αυτός ο αγώνας είχε ξεκινήσει από τον ελβετικό στρατό, για την προστασία των συνόρων τους. Είχαν οργανώσει περιπολία και έκαναν διαδρομή από τα Ελβετοιταλικά έως τα Ελβετικόγαλλικά σύνορα, με μία ομάδα τριών ατόμων, δεμένοι μεταξύ τους. Μετά τη λήξη του πολέμου, για να έχουν τους στρατιωτικούς εν δράσει το εξέλιξαν σε μορφή αγώνα. Στη δεκαετία του ‘80 ξεκίνησε η αναβίωση του αγώνα με στρατιωτικές ομάδες αλλά και πολίτες. Ουσιαστικά ο αγώνας είναι 54 χιλιόμετρα μέσα στα βουνά από το Zermatt στο Verbier, με 4.000 κάθετη υψομετρική διαφορά, και πραγματοποιείται στο τέλος Απριλίου. Η διαδρομή αυτή, η οποία ολοκληρωνότανε συνήθως σε τέσσερις ημέρες, έπρεπε να καλυφθεί σε μια μόνο μέρα.

Τερμάτισα το 2016. Ήμασταν η πρώτη Ελληνική ομάδα Fifth Element Team Hellas – PDG 201 με τον Ηρακλή Μωυσίδη και τον Γιάννη Σταθόπουλο.

Το ορειβατικό σκι σε τι κατάσταση είναι στην Ελλάδα;

Γνωρίζει μεγάλη αύξηση. Στην Ελλάδα έχουμε απίθανο τερέν, δεν χρειάζεται lift για να βρεθεί κάποιος στο βουνό. Μπορείς να κάνεις ορειβατικό σκι από την Κρήτη μέχρι και τα βόρεια βουνά της Ελλάδας. Κάθε χρόνο έρχονται αρκετοί ξένοι, θεωρούν «εξωτικό» προορισμό την Ελλάδα, επειδή συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Πάρα πολλοί Έλληνες το αγαπούν, για τους σκιέρ είναι το επόμενο βήμα. Υπάρχουν πλαγιές που δεν μπορεί να φτάσει κάποιος εκεί, αν δεν περπατήσει.

Κάθε χρόνο έρχονται αρκετοί ξένοι, θεωρούν «εξωτικό» προορισμό την Ελλάδα, επειδή συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Υπάρχει δίκτυο για την εκμάθηση του;

Ναι, γίνονται μαθήματα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης διοργανώνει σχολές εκμάθησης για το ορειβατικό σκι, οι οδηγοί βουνού επίσης διοργανώνουν μικρά course.

Τι συμβουλές θα του έδινες σε κάποιο που θέλει να ξεκινήσει ορειβατικό σκι;

Το πρώτο είναι να ξεκινήσει σε ελεγχόμενο τερέν, να παρακολουθήσει σχολή ή κάποιο σεμινάριο γιατί έχει κινδύνους, όπως είναι π.χ. οι χιονοστιβάδες. Χρειάζεται να ξεκινήσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να μάθει τεχνικές για να το απολαύσει.

Να παρακολουθεί επίσης όλα τα event και τους αγώνες της Ομοσπονδίας. Διοργανώνονται αγώνες open για να δοκιμάσει κάποιος την τύχη του. Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι στο ορειβατικό σκι δεν πρέπει να είναι  ποτέ μόνος του.

Με τον covid 19 και την πανδημία του κορωνοιού έχει πληγεί το ορειβατικό σκι;

Έχουν πληγεί τα ορειβατικά κέντρα αλλά το ορειβατικό σκι, εφόσον γίνεται μέσα στα όρια των νομών συνεχίζει. Αυτές τις μέρες ήταν τυχεροί όσοι ήταν Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που χιόνισε και μπόρεσαν να πάνε για ορειβατικό σκι.

Ποια βουνά είναι ωραία για ορειβατικό σκι;

Το πιο όμορφο είναι ο Σμόλικας. Και ο Ολυμπος, αλλά είμαι λάτρης της Πίνδου.

Ποιος είναι ο Λάζαρος Μποτέλης

  • Ο Λάζαρος Μποτέλης είναι Οδηγός Βουνού (HMGA). Είναι Χαράκτης Αγώνων Αναρρίχησης και Ορειβατικού Σκι.
  • Τελείωσε την ομοσπονδιακή Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας το 1995. Από τότε διδάσκει σε Σχολές Ορειβασίας και Αναρρίχησης Αρχαρίων, Μέσου Επιπέδου, Βοηθών Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτών, καθώς και σε Σχολές Ορειβατικού Σκι.
  • Έχει σκαρφαλώσει στις περισσότερες ορθοπλαγιές της Ελλάδας (Όλυμπο, Μετέωρα, Βαράσοβα, Αστράκα, Βαρδούσια), στις Άλπεις (Mont Blanc 4810, Aig. du Midi, Aig. du Roc, Aig. Rouges, Aig. Du Peigne, Aig. De L' M), στους Δολομίτες (Cima Grande di Lavaredo, Cima Piccolo, Cingoue Torri και Tofana di Roses) και στη Γαλλία διαδρομές βράχου υψηλής δυσκολίας (Verdon, Buoux) και έχει πραγματοποιήσει αναβάσεις και καταβάσεις με ορειβατικά σκι στα περισσότερα ελληνικά βουνά.
  • Πήρε μέρος στους μεγαλύτερους αγώνες Ορειβατικού Σκι στον κόσμο όπως:
  • Trofeo Mezzalama  
  • 3 συμμετοχές στο Patrouille des Glaciers
  • Adamello Ski Raid
  • 2 συμμετοχές στο Pierra Menta
  • Tour du Rutor
  • Το 1996 έγινε Οδηγός Βουνού και μέλος του ΣΕΟΒ.
  • Σήμερα είναι ελεύθερος επαγγελματίας και μαζί με τον Νίκο Τσαβδάρη διαχειρίζονται το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» στον Όλυμπο, εργάζεται ως Οδηγός Βουνού στα Μετέωρα και φυσικά στον Όλυμπο.