Interviews

Η Ξένια Γαλάτη μας μιλάει για το Pirouette Magique, τους μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές!

Καλημέρα Ξένια. Θα ήθελες να μας μιλήσεις για την σχολή σου και τα είδη τα οποία διδάσκετε;

Καλημέρα. Η Σχολη δημιουργήθηκε πριν 12 χρόνια περίπου σε συνεργασία με μια άλλη συναδελφο, από το Σεπτέμβριο του 2009 την έχω μόνο εγώ. Βρίσκεται στην οδό Θέτιδος 4 στα Ιλίσια πίσω από το Hilton. Τα είδη που διδάσκονται στη σχολή μας είναι μπαλέτο, μοντέρνος χορός, σύγχρονο, funky jazz, Pilates, barre a terre. Μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μας μαθητές από 3 εώς και 103 χρόνων. Υπάρχουν τμήματα παιδικά και ενηλίκων, αρχαριων και προχωρημένων σε όλα τα είδη χορου. Ακολουθούμε το σύστημα ISTD του Λονδίνου. Οι δάσκαλοι της σχολής ειναι μέλη του ISTD καθώς και απόφοιτοι ελληνικών επαγγελματικών σχολών.

 

 

 

 

Είναι ο χορός άσκηση;

Αν ρωτουσατε τη Martha Graham θα σας έλεγε απλά ότι ειναι η κρυμμένη γλώσσα του σώματος. Ειναι άσκηση μυαλού και σώματος.

 

Ποιά είναι τα κέρδη του χορού για ένα παιδάκι; Τι είναι ο χορός για ένα παιδί;

Ένα παιδί ξεκινάει να χορεύει όταν ακούει κάτι με ρυθμό. Όταν ο ρυθμός αυτός έχει λόγο ύπαρξης τότε ξεκινάει το άμεσο ενδιαφέρον του. Π.χ μπορεί να ειναι μια γοργόνα που χορεύει στο νερό, μια νεράιδα που πετάει στα όνειρα του. Όσο μεγαλώνει θα μάθει να πειθαρχεί το σώμα και η ψυχή του, έτσι ώστε να νιώσει και να παρουσιάσει τα συναισθήματα του.

 

 

Τώρα που έχω το θάρρος, πες μας την αλήθεια: στέλνεις ένα παιδάκι για χορό ή αν στο ζητήσει; Μια μαμά που ήθελε πάντα να κάνει μπαλέτο, βλέπει στο παιδί της το ανεκπλήρωτο όνειρο;

Λοιπόν, ένα παιδί 3 χρονών δύσκολο να το πει, γιατί δεν ξέρει τι είναι σχολή χορού, οπότε ναι οι γονείς κάνουν πάντα την πρώτη κίνηση. Σε πληροφορώ η πιο δύσκολη ηλικία ειναι η παιδική ηλικία. Πρέπει εσύ ο ίδιος να διαμορφώσεις τον κόσμο του χορου και να το κανείς να τον αγαπήσει αφού πρώτα έχει αγαπήσει εσένα. Άποψη μου ειναι τα παιδιά να δοκιμάζουν όσο το δυνατόν περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν. Ναι μπορεί πολλά ανεκπλήρωτα όνειρα μας να τα τολμησουμε στα παιδιά μας. Με σωστό τροπο προσέγγισης δύσκολα ένα παιδί θα αρνηθεί να συμμετέχει σε ένα τουλάχιστον μάθημα χορού. Εάν όμως υπάρχει αντίδραση, πίεση ίσον άρνηση. Θα το αφήσουμε και μόνο του θα κάνει το πρώτο βήμα.

 

Για ένα παιδί που πάσχει από παιδική παχυσαρκία, είναι ασφαλές να συμμετάσχει στις τάξεις του χορού; Ποιές είναι οι προϋποθέσεις.

Φυσικά μπορεί και πρέπει να συμμετέχει, θα το βοηθήσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Απλά θα πρέπει να συμβουλεύουμε τους γονείς ποιο ειναι ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα. Δεν είμαστε γιατροί ή διατροφολόγοι, αλλά οι σπουδές μας μας επιτρέπουν να λειτουργούμε έτσι, πάντα σε επίπεδο συμβουλής.

 

Παρόλα αυτά διαθέτεις και τμήμα ενηλίκων. Με, χωρίς πρότερη εμπειρία; Σε ποιές τάξεις;

Το μισό δυναμικό της σχολής ειναι ενήλικες, όπως ανέφερα υπάρχουν τμήματα για αρχάριους και προχωρημένους και μπορούν να παρακολουθήσουν οποίο είδος χορού επιθυμούν -και πιστέψτε με όταν σας λέω «οποίο επιθυμούν»- ακόμα και το μπαλέτο! Η εκπαίδευση τους διαφέρει από αυτή του παιδιού, η προσέγγιση ειναι τελειώς διαφορετική. Επίσης οποίος ενήλικας συμμετέχει σε τουλάχιστον 2 ώρες χορού την εβδομάδα, μπορεί να παρακολουθεί το τμήμα Pilates και barre a terre εντελώς δωρεάν. Έτσι του δίνουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ενδυνάμωσης.

 

 

Μπορεί ο χορός να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά;

Νομίζω ότι ο χορός πρωτίστως λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Είμαστε τόσο αγχωμένοι, πιεσμένοι, κουρασμένοι ακόμα και απογοητευμένοι. Πολλές φορές φοβόμαστε, ακόμα και αρνούμαστε να μιλήσουμε σε όποιον βρίσκεται κοντά μας. Όταν χορεύουμε λοιπόν αποδεσμεύουμε όλα τα συναισθήματα μας, είτε ειναι καλά είτε ειναι άσχημα. Ο χορός μας ανακουφίζει. Πολλές μαθήτριες μου, μου έχουν εκμυστηρευτει ότι την ώρα που χορεύουν νιώθουν ότι ζουν σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο τον οποίο δημιουργούν εκείνες μέσα από την κίνηση τους.

 

 

Τέλος μαθαίνω ότι ετοιμάζεις και καλοκαιρινό camp; Πότε, που θα γίνει και τι σε ποιά μορφή θα είναι;

Στο χώρο της σχολής δημιουργήσαμε φέτος το dance camp. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω. Οι γονείς μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους από το πρωί εώς το απόγευμα που γυρίζουν από τη δουλειά. Χορεύουμε, παίζουμε, συζητάμε. Ξεκινάμε 15 Ιουνίου και για 4 εβδομάδες θα ζήσουμε ένα πραγματικά διαφορετικό χορευτικό ταξίδι. Στο Facebook μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς μπορείτε να ρωτήσετε ότι επιθυμείτε στο τηλέφωνο 210-7770470 από τις 17:00 εώς τις 21:00 καθημερινά.

 

Σπουδές και αντικείμενο Ξένιας Γαλάτη

2007    FDI-Foundation in Dance Instruction-Δίπλωμα Διδασκαλίας Κλασσικού Xορού (Imperial Society of Teachers of Dancing).

2007    FDI-Foundation in Dance Instruction-Δίπλωμα Διδασκαλίας Μοντέρνου Χορού (Imperial Society of Teachers of Dancing).          

2005    Advanced 1 of Imperial Classical Ballet-Ανώτατο Δίπλωμα Χορεύτριας Μπαλέτου (Imperial Society of Teachers of Dancing).

2004    Grade 2 of Tap Dance (Imperial Society of Teachers of Dancing).

2003    Associate of Imperial Classical Ballet-Δίπλωμα Διδασκαλίας Μπαλλέτου (Imperial Society of Teachers of Dancing).

2001    Associate Οf Modern Dance- Δίπλωμα Διδασκαλίας Μοντέρνου Χορού (Imperial Society of Teachers of Dancing).

2000    Advanced 2 of Modern Dance-  Ανώτατο Δίπλωμα Χορεύτριας Μοντέρνου Χορού(Imperial Society of Teachers of Dancing).

1999    Κάτοχος των Bronze and Silver Jazz Awards.

1993    Ingreso- Βεβαίωση επιτυχούς εξέτασης Ισπανικού Χορού.