Interviews

GAPS Diet: Η διατροφή που θεραπεύει την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Αν ισχύει αυτό που μερικούς αιώνες πριν έλεγε ο Ιπποκράτης ότι οι περισσότερες ασθένειες ξεκινούν από το έντερο τότε μπορούν να θεραπευτούν κάποιες νόσοι όπως η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές. Μπορεί όντως κάποια διατροφή να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κάποιων αυτοάνοσων ασθενειών; Ο κύπριος φυσικοπαθητικός Σάββας Ιωαννίδης υποστηρίζει πως ναι: η GAPS Diet είναι η διατροφή που μπορεί να το κάνει.

Είσαι φυσικοπαθητικός, τι ακριβώς είναι η Φυσικοπαθητική και σε ποιους απευθύνεται;
Πρόκειται για μια ολιστική και εναλλακτική μέθοδο θεραπείας που χρησιμοποιεί διάφορα φυσικά μέσα, όπως βότανα, συμπληρώματα διατροφής και ειδική διατροφή ανάλογα με την ασθένεια του ατόμου, με στόχο τη βελτίωση της υγείας του. Η φυσικοπαθητική βοηθά:
• στην αποτοξίνωση,
• στην υγεία των παιδιών, 
• στη βελτίωση της γονιμότητας σε άντρες και γυναίκες
* στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος,
• σε πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
• σε συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και κρίσεις πανικού,
• σε δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, η ψωρίαση, έκζεμα και δερματίτιδα,
• στην κόπωση και την εξάντληση.
• στην αϋπνία,
• σε ορμονικές διαταραχές όπως η εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,
• σε πονοκέφαλους και ιγμορίτιδα,
• σε αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ινομυαλγία,
• στο μεταβολικό σύνδρομο (αντίσταση στην ινσουλίνη), απώλεια βάρους και άλλα.

Η Gaps Diet τι είναι;
Η ονομασία της προκύπτει από το Εντεροψυχολογικό Σύνδρομο (GAPS Syndrome). Η διατροφή GAPS δημιουργήθηκε από την νευρολόγο και διατροφολόγο dr Natasha Campbell-McBride το 2004 βάσει της κλινικής της εμπειρίας με εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες όπως το φάσμα αυτισμού, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, σχιζοφρένειας, δυσλεξίας, δυσπραξίας, κατάθλιψης, ψυχαναγκαστικής διαταραχής και διπολικής διαταραχής. Η McBride εμπνεύστηκε τη διατροφή GAPS από την ανάγκη της να θεραπεύσει το ίδιο της το παιδί το οποίο είχε αυτισμό.
Οι ρίζες της GAPS Diet είναι στη Δίαιτα Εξιδεικευμένων Υδατανθράκων η οποία δημιουργήθηκε από τον δρα Sidney Valentine Haas το 1951 για να θεραπεύει γαστρεντερικές ασθένειες όπως η κοιλιακάκη. Αργότερα η βιοχημικός Eleine Gottshall αναβίωσε το ενδιαφέρον για τη δίαιτα αυτή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ως Δίαιτα Εξιδεικευμένων Υδατανθράκων. Η McBride εξέλιξε και βελτίωσε τη διατροφή αυτή δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία γαστρεντερολογικών, ανοσολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών.

Που στοχεύει και τι κάνει η εν λόγω δίαιτα;
Στόχος είναι η ισοροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και η ακεραιότητα του εντερικού φραγμού. Υπάρχουν δύο στενά συνδεδεμένοι μεταβλητές που καθορίζουν την υγεία του εντέρου μας: η εντερική μικροχλωρίδα, και το φράγμα του εντέρου. Εκατό τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί κατοικούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Περίπου 2 κιλά αναλογούν στο εντερικό μας σύστημα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε περισσότερο βακτήρια από ότι άνθρωποι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά οργανωμένο μικρο-κόσμο, όπου ορισμένα είδη βακτηρίων πρέπει να επικρατήσουν για να είμαστε υγιείς, σωματικά και ψυχικά.

Τι επηρεάζει την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας;
Πάρα πολλοί. Πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα αντιβιοτικά, όχι μόνον αυτά που συνταγογραφούνται αλλά και από αυτά που περιέχονται στα τρόφιμα. Επίσης, τα στεροειδή φάρμακα, όπως η κορτιζόνη και το αντισυλληπτικό χάπι. Η κορτιζόνη αποτελεί τροφή για τον ζυμομύκητα Candida, που προκαλεί μυκητιάσεις. Επίσης, και τα μη στεροειδή φάρμακα, είναι εξαιρετικά ερεθιστικά για τον πεπτικό σωλήνα. Η τακτική χρήση ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών παυσίπονων φαρμάκων (ιβουπροφένη, ναπροξένη, δικλοφενάκη και άλλα) μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στη βλεννογόνο του στομάχου και του άνω πεπτικού συστήματος. Η διατροφή μας έχει άμεση επίδραση στη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας. Τα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον αριθμό διαφόρων μυκήτων. Τέλος, παράγοντες όπως το άγχος, η ρύπανση, η γήρανση, η ακτινοβολία, το αλκοόλ, οι τοξικές χημικές ουσίες και οι οδοντιατρικές εργασίες επηρεάζουν την εντερική μικροχλωρίδα.

Αλήθεια τώρα: μπορεί η GAPS Diet να έχει αποτέλεσμα σε ασθένειες όπως η κατάθλιψη και άλλες αγχώδεις διαταραχές;
Ναι. Όποια κι αν είναι η ασθένεια, σκοπός της GAPS Diet είναι η θεραπεία του εντέρου. Ο Ιπποκράτης είπε πώς όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο. Αν ισορροπηθεί και θεραπευτεί τότε ο οργανισμός επανέρχεται σε υγιή κατάσταση. Το έντερο δεν απορροφά μόνον την τροφή αλλά παράγονται και διάφορες βιταμίνες και ουσίες που επιδρούν θετικά στο σώμα μας. Για παράδειγμα η παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη. Άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν έλλειψη σεροτονίνης, η οποία κατά 98% παράγεται μέσα στο έντερο. Αν το έντερο δεν είναι υγιές τότε δεν επιτυγχάνεται παραγωγή.

Τι τροφές περιλαμβάνει η GAPS Diet;
Καλής ποιότητας κρέας, πουλερικά, ψάρι (ελευθέρας βοσκής, με μη μεταλλαγμένες τροφές ή αντιβιοτικά), αυγά, λαχανικά και φρούτα, μέλι, καλής ποιότητας ζωικού λίπους, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο κλαριφιέ, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ξηροί καρποί και σπόροι. 

Πόσο εύκολο είναι να την ακολουθήσει κάποιος;
Η αλήθεια είναι πώς η εφαρμογή της δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται υπομονή και πολλές ώρες στη κουζίνα, αφού τα περισσότερα γεύματα πρέπει να φτιάχνονται στο σπίτι. Η διατροφή διαρκεί περίπου ενάμιση με δύο χρόνια ανάλογα με το άτομο και την ασθένεια. Κάποια άτομα π.χ. αυτοί που πάσχουν από σχιζοφρένεια χρειάζεται να ακολουθούν για πάντα τη GAPS Diet. Μετά την ολοκλήρωση της διατροφής, το άτομο μπορεί να επανέλθει σε μια υγιή διατροφή, χωρίς επεξεργασμένα προΐόντα βέβαια, αλλά θα μπορεί να καταναλώνει τις απαγορευτικές τροφές όπως ρύζι, πατάτα, δημητριακά κ.ά. Φυσικά δεν θα μπορέσει να επανέλθει στην κανονική διατροφή από τη μια μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά, με μικρές ποσότητες και μία μία τις τροφές.

Μπορεί η GAPS Diet να συμβάλλει και σε κάποιους τύπους καρκίνου;
Όχι. Γιατί στον καρκίνο δε θέλουμε να «θρέψουμε» το σώμα αλλά να το «αποτοξινώσουμε» σε σύγκριση με τις άλλες ασθένειες. Η GAPS Diet στην ουσία θρέφει τον οργανισμό και δημιουργεί ένα υγιές έντερο.

Μάθε περισσότερα για τη διατροφή GAPS εδώ και στο προσωπικό του blog.
Facebook: Natural Healing Cyprus