Interviews

Εύα Παρασκευουλάκου: «Γιατί το pole dancing είναι εθιστικό»

H 22χρονη Εύα Παρασκευουλάκου ήταν μόλις 5 ετών όταν άρχισε να ασχολείται με το κλασικό μπαλέτο και τον μοντέρνο χορό. Στην πορεία απέκτησε όλα τα πτυχία της Royal academy of dancing (RAD) ενώ ασχολήθηκε παράλληλα και με τον αθλητισμό: στην ξιφασκία το 2010 κατέκτησε τη πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Εισήχθη στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού την Άννας Πέτροβα και αναζητώντας να εξευρευνήσει τα όρια του σώματος της και τις φόρμες ασχολήθηκε και με άλλα είδη εκγύμνασης με στόχο να εξελίξει την τεχνική της. Έτσι, παρακολούθησε μαθήματα pilates και αερόβιας γυμναστικής και γνώρισε μέσα από αυτά και το pole dancing. Στο Λονδίνο έμαθε όλη την γκάμα των aerial arts (pole dancing, aerial hoop, aerial silks) και διεύρυνε τους ορίζοντες της στο μαγικό κόσμο του χορού. Η Εύα Παρασκευουλάκου εξηγεί στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr γιατί το pole dancing είναι εθιστικό.

Ως προσωπικότητα είμαι επίμονη και θέλω να ανακαλύπτω νέες τάσεις.
Το pole dancing για μένα ήταν μία πρόκληση και θέλοντας να δοκιμάσω τον εαυτό μου -και κυρίως το σώμα μου – αποφάσισα να εξελίξω το pole dancing με ένα δικό μου, μοναδικό τρόπο. Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα πράγματα και ανακαλύπτοντας τι πραγματικά μπορείς να καταφέρεις πάνω σε αυτό το κατακόρυφο άξονα ενθουσιαζόμουν όλο και περισσότερο. Εκτελώντας όλες αυτές τις κινήσεις μαζί και εντάσσοντας μέσα το προσωπικό μου στοιχείο προέκυπτε πάντα κάτι μαγικό και αυτό είναι το pole dancing. Είναι γυμναστική με χορός μαζί, είναι απόλαυση και μία συνεχή εξερεύνηση που ποτέ δεν τελειώνει και αυτή είναι η αιτία που το pole dancing με κράτησε φανατικό οπαδό του!

Το pole dancing είναι μακράν η καλύτερη και παράλληλα η πιο διασκεδαστική γυμναστική δυναμώνοντας όλους τους μυς του σώματος, χαρίζοντας ένα σμιλευμένο και καλλίγραμμο κορμί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μία με δύο φορές την εβδομάδα αρκούν για να δεις από τον πρώτο κιόλας μήνα τις πρώτες γραμμώσεις στη κοιλιακή χώρα όπως επίσης και στους γλουτούς. Δουλεύοντας στο στύλο, με το δικό του ιδανικό βάρος, κάθε άτομο χτίζει το σώμα του ομοιόμορφα αποκτώντας δύναμη και αντοχή. Επίσης, θεωρώ σημαντικό και θα ήθελα να αναφέρω ότι γυρίζοντας στο στύλο αυξάνεις τα επίπεδα αντιγήρανσης.

 

 

Στο pole dancing ξεκινάς σταδιακά.
Αρχικά ξεκινάμε με απλές κινήσεις έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να αντεπεξέλθει και φυσικά να αποκτήσει μέσα από αυτές την απαιτούμενη δύναμη για να συνεχίσει στις επόμενες. Καθώς προχωράμε το κινησιολογικό κομμάτι δυσκολεύει απαιτώντας περισσότερη δύναμη και αντοχή. Στο μάθημα μου φροντίζω να καλύπτω ένα μέρος με αυτοδημιούργητες ασκήσεις ενδυνάμωσης όλου το σώματος και ευλυγισίας είτε χρησιμοποιώντας το στύλο είτε κάποια αξεσουάρ γυμναστικής έτσι ώστε να βοηθήσω το άτομο να αναπτύξει πιο γρήγορα τη τεχνική του και να το βοηθήσω όσο μπορώ να μην παρουσιάσει κάποια δυσκολία στη πορεία. Οι περισσότερες κοπέλες ξεκινούν με στόχο να αναμορφώσουν το κορμί τους στην πορεία, όμως, διαπιστώνοντας πως καταφέρνουν πολύπλοκες κινήσεις ενθουσιάζονται, φανατίζονται και θέλουν να επιτύχουν όλο και περισσότερα. Γι’ αυτό κιόλας μερικοί αποκαλούν το pole εθιστικό.

Το pole dancing απευθύνεται σε όλους
ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής υποδομής, φυσικής κατάστασης και κιλών. Έχω μαθήτριες ηλικίας 11 και 55 ετών και αυτά που καταφέρνουν φαντάζουν αδύνατα. Όμως η δύναμη της θέλησης και η αγάπη γι’ αυτό που κάνουν υπερισχύει της δυσκολίας που συναντούν, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν κάθε στόχο. Εκεί πραγματικά είναι και η δική μου ολοκλήρωση ως δασκάλα διότι η υπερηφάνεια και η ικανοποίηση που λαμβάνω είναι ανεκτίμητης αξίας.

Δεν χρειάζεται να έχεις κάνει ούτε χορό αλλά ούτε και γυμναστική
είναι βέβαια φυσικό επακόλουθο πως από τις πρώτες μέρες κιόλας το σώμα σου θα είναι μυικά φορτισμένο νιώθοντας πιάσιμο παντού. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αλλάζει δυναμώνει και παίρνει νέα μορφή. Ως δασκάλα χορού επιμένω πολύ στην κίνηση, στη χορευτικότητα και στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Δεν θέλω να είναι απλώς ένα είδος γυμναστικής, αναζητώ την ωραία κίνηση και ροή του σώματος, τη διοχέτευση της ενέργειας σε συνδυασμό με την μαλακότητα των μελών του σώματος. Αυτό τονίζω στις μαθήτριες μου: να μην σκέφτονται μονάχα πως να εκτελέσουν μια κίνηση άλλα να δίνουν έμφαση από τη μια κίνηση στην επόμενη, να έχουν ωραίες μεταβάσεις και ωραίες γραμμές έτσι ώστε η κίνηση να είναι ολοκληρωμένη. Όσον αναφορά την ευλυγισία και την αντοχή την αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος οπότε δεν χρειάζεται να είσαι ευλύγιστος για να δοκιμάσεις pole dance.

 

 

Αν αναζητάς ένα ενδιαφέρον τρόπο γυμναστικής το pole dancing είναι ένας από αυτούς.
Τα αποτελέσματα στο σώμα σου είναι αισθητά σε πολύ λίγο χρόνο. Η ευλυγισία σου θα βελτιωθεί κρατώντας το σώμα σου μακριά από ενοχλητικούς πόνους στην πλάτη και τη μέση, χαρίζοντας σου παράλληλα ευεξία. Η αντοχή είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αφού εκτελείς εναέρια ακροβατικά σε συνδυασμό με αερόβια κίνηση (χορό). Βελτιώνει τη στάση του σώματος και την κίνηση προσδίδοντας κομψότητα και αυτοπεποίθηση. Αυξάνεται η κιναισθητική σου ευφυΐα έχοντας καλύτερη ισορροπία όπως επίσης βελτιώνει τη καρδιαγγειακή υγεία. Πιστεύω ότι αυτοί είναι μερικοί λόγοι για να ξεκινήσει κανείς χορό στο στύλο.

Ο χορός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα είδη αερόβιας εκγύμνασης καθώς προσφέρει εκτόνωση και αυτοπεποίθηση στις Ελληνίδες. Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες προσέχουν αρκετά το σώμα τους και τη φυσική τους κατάσταση ενώ αναζητούν νέα trends ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα είδη γυμναστικής. Γι’ αυτό και το pole dancing, άλλα και όλη η γκάμα των aerial arts, έχει απήχηση τον τελευταίο καιρό.

 

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Σταθόπουλος, www.johnstathopoulos.gr