Interviews

Ερμής Δημητρόπουλος: Γιατί τo Grappling σε κάνει καλύτερο;

O Ερμής Δημητρόπουλος είναι πρωταθλητής στο ρινγκ αλλά και στη ζωή: είναι το 14ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας και ήδη στα 31 του χρόνια κατέχει 30 Πανελλήνια πρωταθλήματα σε μαχητικά αθλήματα, 2 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και 1 χάλκινο μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκό. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ως προπονητής σε μαχητικά αθλήματα και διδάσκει στο Hermes Club της Νέας Σμύρνης (Κράτητος 49 Νέα Σμύρνη).  Η ομάδα του RIO GRAPPLING CLUB είναι μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα αφού έχει κατακτήσει την 1η  θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2013  στο Grappling.  Το 2014 κατέκτησε την 1η θέση στην Ελλάδα στο Brazilian Jiu Jitsu No gi και την 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Brazilian Jiu Jitsu Gi. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι χρειάζεται «να προσπαθείς πολύ περισσότερο γι’ αυτά που αγαπάς». Και το αποδεικνύει καθημερινά. Μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr εξηγώντας τι είναι το grappling, πως γίνεται και γιατί να το κάνεις.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες με τον αθλητισμό και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Grappling;
Ξεκίνησα στα έξι μου, το 1990. Με το Grappling ήρθα σε πρώτη επαφή το 2002, καθώς έκανα προετοιμασία για το άθλημα του Τζούντο. Με ενθουσίασε η εξειδίκευση του αθλήματος στην πάλη εδάφους αλλά στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο δεν είχε αναπτυχθεί κάτι αξιόλογο και έτσι το 2005 με 2006 έπαιξα στους πρώτους μου αγώνες και άρχισα την ενασχόληση μου με αυτό.

Υπήρξες πρωταθλητής σε κάποιο άλλο άθλημα;
Υπήρξα πρωταθλητής Ελλάδος επί σειρά ετών σε διάφορα μαχητικά αθλήματα όπως το Τζούντο, το Παγκράτιο, το Fighting Ju Jitsu. Όλα αυτά τα αθλήματα έχουν ως πυρήνα το παλαιστικό μέρος και μπορούσα να ανταπεξέλθω.

Τι σου αρέσει στο Grappling; Τι σε συγκινεί περισσότερο;
Αυτό που μου αρέσει και με συγκινεί παράλληλα είναι ότι στην κατηγορία των μαχητικών αθλημάτων με εξειδίκευση το έδαφος, το Grappling έχει την εξής ιδιαιτερότητα, είναι ένα «ενωτικό άθλημα» αφού έχει καταφέρει με τους κανονισμούς του να μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές σχεδόν από όλα τα παλαιστικά αθλήματα και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους με μεγάλη επιτυχία.

 

undefined

 

Πες μας λίγα λόγια για το grappling. Τι ακριβώς είναι;
Το Grappling είναι μια μορφή πάλης, χωρίς χτυπήματα, και ειδικεύεται στην πάλη εδάφους. Ο αθλητής ξεκινώντας από την όρθια θέση προσπαθεί να φέρει τον αντίπαλό του στο έδαφος σε μια πλεονεκτική θέση για τον ίδιο, με διάφορες τεχνικές ρήψεων. Στη συνέχεια ο αθλητής μπορεί να κερδίσει τον αγώνα με δύο βασικούς τρόπους: ο πρώτος είναι να εκτελέσει κάποια τεχνική υποταγής, με αποτέλεσμα την παραίτηση του αντιπάλου (τεχνική εξάρθρωσης – τεχνική πνιγμού) και ο δεύτερος με τη διαφορά συγκομιδής πόντων, υπερισχύοντας αυτών του αντιπάλου, κατακτώντας θέσεις που βαθμολογούνται έως το πέρας του αγωνιστικού χρόνου, που είναι τα πέντε λεπτά.

Σε ποιους απευθύνεται;
Το Grappling είναι ένα ευχάριστο άθλημα με πολύ μεγάλη ύλη τεχνικών που σου κρατά το ενδιαφέρον και παράλληλα δεν έχει συχνούς τραυματισμούς, προσφέροντας όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να σου δώσει ένα άθλημα. Απευθύνεται και στα δυο φύλα, καθώς και σε όλες τις ηλικίες. Το συναρπαστικό με το Grappling είναι πως μοιάζει με σκάκι, που για πιόνια έχεις το σώμα σου και για σκακιέρα με τα αντίπαλα πιόνια, έχεις το σώμα του αντιπάλου και την παλαίστρα.

Ποιος είναι ο στόχος του;
Στόχος του είναι να γνωρίσεις το σώμα σου καλύτερα, να το ελέγχεις καλύτερα, να βρεις τον τρόπο με τις ικανότητες που χτίζεις, να λύσεις τον γρίφο που θα σε φέρει πιο κοντά στη νίκη. Στόχος του επίσης είναι να αυξήσεις την ελαστικότητά σου και παράλληλα τη δημιουργικότητά σου και να σε φέρει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να σε κάνει “καλύτερο” από εχθές.

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα; Τι ασκήσεις γίνονται;
Το μάθημα αποτελείται από διάφορους σκελετούς προπόνησης, ανάλογα με το θεμιτό αποτέλεσμα και το επίπεδο του ασκούμενου. Ένα βασικό πρόγραμμα περιέχει
α) το γενικό ζέσταμα: διατάσεις, τρέξιμο, κοιλιακούς, ραχιαίους κ.τλ.
β) Το ειδικό ζέσταμα: τεχνικές προασκήσεις που αφορούν το άθλημα και προετοιμάζουν τον ασκούμενο για τις τεχνικές που θα ακολουθήσουν στην συνέχεια.
γ) Εκμάθηση τεχνικών του αθλήματος όπως πτώσεις, βασικές θέσεις ελέγχου, τεχνικές υποταγής, λαβές ρίψεων και της κινησιολογίας σχετικά με τις αλλαγές των θέσεων τον τρόπο που πρέπει να κινείται με ασφάλεια και έλεγχο απέναντι στον αντίπαλο την ώρα που αλλάζει θέσεις ή πάει να εφαρμόσει κάποια τεχνική.
δ) Στη συνέχεια, ανάλογα το επίπεδο του μαθητή μπορεί να υπάρξει το Radori. Είναι το σημείο της προπόνησης όπου οι αθλητές σε ελεγχόμενο επίπεδο και από τις δυο πλευρές, παλεύουν και δοκιμάζουν ενώνοντας – συνδυάζοντας όλα αυτά που μαθαίνουν στα μαθήματα.
ε) Τέλος, η αποθεραπεία με διάφορες ασκήσεις χαλαρώσεις όπως είναι οι διατάσεις και οι τεχνικές που αφορούν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

 

undefined

 

Ποια από τις επιτυχίες σου θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη;
Αν και είναι μια ερώτηση που δεν είναι εύκολο να απαντήσω. Η κάθε διάκριση που είχα αλλά και οι ήττες για μένα ήταν πολύ σημαντικές, καθώς παίξανε σημαντικό ρόλο για την μέχρι σήμερα πορεία μου. Η πιο μεγάλη διάκριση είναι η 1η θέση που κατέκτησα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Grappling το 2012 στην Πολωνία, γιατί προηγήθηκαν για μένα δύο πολύ δύσκολα χρόνια στη ζωή μου, γεμάτο σοβαρούς τραυματισμούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Εάν ευχαριστούσες κάποιον για τα όσα έχεις κάνεις ποιοι θα ήταν αυτοί;
Για όλα αυτά χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου, στο Οικοτροφείο Γεώρ. Και Αικ. Χατζηκώστα που με στήριξαν μέχρι την ενηλικίωσή μου, καθώς και στους προπονητές μου (Πάρις Κουτσούκις στο Τζούντο – Roberto Atalla στο Brazilian Jiu Jitsu – Michel Van Rijt στο Grappling και Fighting Ju Jitsu).

Τι σου έχει μάθει το αγώνισμα αυτό; Πώς εφαρμόζεις τις αρχές του στη ζωή σου;
Έχω μάθει να σέβομαι τον συναθλητή μου – συνάνθρωπό μου και τον κόπο του, τον ιδρώτα του. Το άθλημα με έχει μάθει να προσπαθώ για τους στόχους μου, να προσπαθώ να γίνω καλύτερος από ότι ήμουν εχθές. Με έμαθε πως αν αποτύχω πρέπει να ξαναπροσπαθήσω και με την υπομονή και επιμονή να το διορθώσω. Να μην τα παρατάω. Με έμαθε να μην υποτιμώ κανέναν, γιατί ο άνθρωπος είναι ικανός για τα πάντα και τέλος, να ανταποδίδω όλη την καλοσύνη και τη βοήθεια που μου πρόσφερε ο αθλητισμός και σε άλλους ανθρώπους.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συνάντησες όταν έκανες πρωταθλητισμό;
Έχω συναντήσει πολλών ειδών δυσκολίες, όπως οι περισσότεροι αθλητές. Θα σταθώ σε ένα είδος. Οι παράγοντες τους αθλητισμού, είναι αυτοί που τις περισσότερες φορές κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το κοινό συμφέρον. Είναι αυτοί που πολλές φορές, με διάφορους τρόπους φέρνουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε έναν αθλητή. Αν οι παράγοντες στο σύνολο κοιτούσαν το κοινό συμφέρον του αθλητισμού τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Και φυσικά αυτό ισχύει για όλους τους χώρους.

Πόσο συχνά γυμνάζεσαι την εβδομάδα και τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου;
Αν και πλέον είμαι προπονητής κάνω δυο προπονήσεις την ημέρα, μια το πρωί και μια το απόγευμα, από Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Όταν έκανα πρωταθλητισμό έκανα τρεις προπονήσεις την ημέρα.

Υπάρχει μία στροφή στις μέρες μας στις πολεμικές τέχνες, γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;
Πιστεύω ότι είναι καθαρά ψυχολογικοί οι λόγοι. Τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι σε διάφορα επίπεδα διαρκώς αυξάνονται στην εποχή που ζούμε, με αποτέλεσμα να μας κάνουν να νιώθουμε ανασφάλεια και να έχουμε τρομερό άγχος. Μετά από όλα αυτά, υποσυνείδητα πρώτα και στη συνέχεια συνειδητά, ο άνθρωπος θέλει να νιώσει ασφάλεια και να την ενισχύσει με διάφορους τρόπους. Παράλληλα όλη αυτή η πίεση και το άγχος, ο άνθρωπος θέλει να την αποβάλει και να εκτονωθεί. Ένα μαχητικό άθλημα είναι αυτό που συνδυάζει τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, την τόνωση του ηθικού και παράλληλα προκαλεί την εκτόνωση που αναζητά πολλές φορές ο ασκούμενος.

Ποιο είναι το επίπεδο των αγώνων Grappling αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Ενώ έχει κάνει κάποια πολύ σημαντικά βήματα το άθλημα στην Ελλάδα, ακόμα έχει να προσφέρει πολλά. Οι αθλητές μας μέρα με την ημέρα αυξάνονται όπως και οι αθλητικοί χώροι που άγουν το άθλημα. Το τεχνικό επίπεδο ανεβαίνει διαρκώς και έχουμε αποδείξει πως έχουμε αθλητές που μπορούν να φτάσουν στο σημείο να φέρουν μεγάλες διακρίσεις ακόμα και από το εξωτερικό.

Τα πέντε πράγματα που θα συνιστούσες στους αναγνώστες μας να ασχοληθούν με το grappling;
Με το Grappling:
1) Θα γνωρίσουν καλύτερα και θα χειρίζονται ακόμη καλύτερα το σώμα τους, θα είναι ικανοί να κάνουν περισσότερα πράγματα με το σώμα τους αφού θα αυξηθεί η φυσική τους κατάσταση σε όλα τα επίπεδα (αντοχή, ελαστικότητα, δύναμη).
2) Θα βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους και θα τονωθεί το ηθικό τους.
3) Θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με τον εαυτό τους, αφού πέραν από ένα άθλημα προσφέρει και γνώσεις αυτοάμυνας στον ασκούμενο.
4) Είναι πιο κοινωνική γυμναστική από αυτή του γυμναστηρίου με τα “ψυχρά” βάρη.
5) Εκτός από την τεχνική και την γυμναστική, θα τους διδάξει δια μέσου της Ευγενής Άμιλλας – τα ιδεώδη του αθλητισμού: να είσαι «καλός άνθρωπος»

 

Δες εδώ και εδώ περισσότερα για τον Ερμή Δημητρόπουλο και για το grappling.

Φίλια Μητρομάρα