Interviews

Ελισάβετ Γουίντερς: Η Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ιστιοπλοΐα είναι 12 ετών!

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Οptimist 2018, που έγινε στη Μυτιλήνη στις 5-9 Ιουλίου, συμμετείχαν 300 αθλητές από 58 ομίλους. Η Ελισάβετ Γουίντερς, μόλις 12 ετών, κατάφερε να κυριαρχήσει μεταξύ των κοριτσιών και τελικά να στεφτεί Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία 11-15 χρονών.

Εκτός από πολλές διακρίσεις της σε διάφορους διασυλλογικούς αγώνες τα τελευταία τρία χρόνια, οι σημαντικότερες διακρίσεις της ήταν η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Κύπελο στο Μαραθώνα πέρυσι, η πρόκρισή της στην πεντάδα των καλύτερων αθλητών της χώρας (ήταν το μοναδικό κορίτσι), η οποία και της έδωσε το εισιτήριο για μια θέση στην Εθνική Ομάδα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr μίλησε μαζί της για την αγάπη της για την ιστιοπλοΐα και τους στόχους της.


Πως νιώθεις που κατέκτησες το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;

Είμαι πολύ χαρούμενη για το αποτέλεσμα που ήρθε, μετά από μεγάλη προσπάθεια μου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Νιώθω επίσης πολύ υπερήφανη για τον εαυτό μου μιας και ήμουν η μικρότερη ηλικιακά στο βάθρο. 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ιστιοπλοΐα; Πόσο χρονών ξεκίνησες;

Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 9 χρονών στις σχολές του Ναυτικού Ομίλου της Βουλιαγμένης. Η μαμά μου είχε ασχοληθεί με αυτό το άθλημα και εγώ της ζήτησα να το δοκιμάσω. Σύντομα κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ πιο σοβαρά. 

Ένα παιδί που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει προπόνηση και σχολείο;

Δεν είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις τον πρωταθλητισμό με το σχολείο, απλά απαιτεί απίστευτη πειθαρχία και να είσαι πολύ οργανωτικός. 

Πόσες ώρες προπονείσαι την ημέρα;

Προπονούμαστε μία με δύο φορές μέσα στην εβδομάδα, αμέσως μετά το σχολείο, και τα Σαββατοκύριακα από το πρωί έως αργά το απόγευμα. 

Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου;

Η προπόνησή μου περιλαμβάνει προετοιμασία του σκάφους μου, θεωρία, πρακτική στη θάλασσσα και γυμναστική για ενδυνάμωση.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις συνήθως στη θάλασσα;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω στη θάλασσα ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο το καλοκαίρι, κρύο και παγωμένο νερό τον χειμώνα. Επίσης τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύς αέρας και μπουνάτσα. 

Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγάλωσεις; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα με τι θα ασχοληθώ όταν μεγαλώσω. Νομίζω ότι είναι νωρίς. Ο επόμενος στόχος μου είναι μια καλή θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κύπρο τον Αύγουστο.

Για σένα θάλασσα σημαίνει…

…αγάπη. Οι διακοπές μου είναι συνδυασμένες πάντα με τη θάλασσα, ώστε να περνάω την ώρα μου κοντά στο νερό.

Και τι σημαίνει ιστιοπλοΐα;

Ελευθερία.

Τι θα συμβούλευες σε κάποιο παιδί, να ασχοληθεί ή όχι με την ιστιοπλοΐα και γιατί;

Θα συμβούλευα τα παιδιά να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα, μιας και είναι ένα ξεχωριστό άθλημα. Αν και εξαρτάται από εξωτερικό παράγοντα (τον καιρό) κάνει την κάθε προπόνηση διαφορετική από την προηγούμενη. Επίσης μην ξεχνάμε ΄τοι ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην ιστιοπλοΐα και με τις ιδανικότερες συνθήκες!

Διάβασε ακόμη: Ιστιοπλοΐα: Οι 4 κανόνες του skipper