Interviews

Δήμητρα Ζαχοπούλου: Η κούκλα καθηγήτρια μπαλέτου “σπάει” το instagram με την barre method by dimitra

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου ξεκίνησε 5,5 ετών να κάνει ρυθμική γυμναστική για να περάσει στον πρωταθλητισμό όπου για 6 χρόνια υπήρξε πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής. Το μπαλέτο όμως την κέρδισε για πάντα και τώρα είναι καθηγήτρια μπαλέτου και κάτοχος τίτλων σπουδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Ορθοσωμική, την Κινησιολογία, την Παιδαγωγική Χορού και το Barre. Η ίδια είναι χορεύτρια κλασικού και σύγχρονου μπαλέτου, ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χορέψει σε μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες μπαλέτου και όπερες της Ευρώπης (English Youth Ballet, Royal Ballet of Flanders, Μπαλέτο της Χάγης, της Βαρκελώνης, Βαλένθιας κ.ά.). Εάν δεις τον λογαριασμό της στο instagram θα καταλάβεις ότι η Δήμητρα όχι απλώς λατρεύει τον χορό αλλά για εκείνη είναι ο απόλυτος τρόπος ζωής! Εδώ και λίγα χρόνια η αγάπη της για το fitness και το μπαλέτο την οδήγησαν να δημιουργήσει μία δική της αποτελεσματική μέθοδο, την barre method by dimitra όπου εξηγεί στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr γιατί είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποκτήσει κάποιος σώμα χορευτή.

 

 

Τι είναι το barre method και σε τι βασίζεται;

Είναι ουσιαστικά η τεχνική του μπαλέτου με πολλά στοιχεία fitness. Οι ασκήσεις είναι οι κλασσικές ασκήσεις που γίνονται κατά την προετοιμασία των χορευτών στην μπάρα, με ενδιάμεσα push ups, ή βαράκια ώστε να γίνει το session πιο δυναμικό και πιο spicy. Περιέχει αρκετές ισομετρικές ασκήσεις σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατατικές ασκήσεις.

Σε τι διαφέρει από το μπαλέτο;

Το μπαλέτο έχει πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις, το barre method έχει περισσότερη ενδυνάμωση, έξτρα κοιλιακούς, βαράκια και είναι πιο προσιτό σε όσους δεν έκαναν ποτέ στο παρελθόν μπαλέτο αλλά θέλουν να έχουν το αποτέλεσμα στο σώμα τους που δίνει το μπαλέτο, να έχουν δηλαδή σώμα χορευτή.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη της barre method για το σώμα μας;

1 Το πιο βασικό είναι ότι αλλάζει η στάση του σώματος. Διορθώνει την κακή στάση του σώματος επειδή βασίζεται στην τεχνική του μπαλέτου γι’ αυτό και αλλάζει η στάση του σώματος.

2 “Μαζεύει” το σώμα, μειώνει το λίπος, μειώνονται οι πόντοι σε περιφέρεια και μέση, και έπειτα σε πόδια και χέρια.

3 Το σώμα γυμνάζεται αρμονικά χωρίς να υπετροφεί κάποιος μυς.

4 Βοηθά πάρα πολύ στην ευλυγισία του σώματος.

5 Δημιουργεί σφιχτούς και γραμμωμένους μυς, χωρίς όγκο.

6 Αυξάνει την αντοχή, την ελαστικότητα, δημιουργεί επίπεδη κοιλιά, σμιλεύει το σώμα.

Εάν κάποιος ακολουθεί αυτήν τη μέθοδο προπόνησης μπορεί να τη συνδυάσει και με κάποια άλλη;

Προτείνω να κάνει αυτή την προπόνηση για 3 φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει και μία έξτρα αερόβια, τρέξιμο ή ακόμη καλύτερα χορό. Τη μέθοδο αυτή την ακολουθούν και επαγγελματίες αθλητές και χορευτές επειδή ενδυναμώνει και συμβάλλει στην ευλυγισία του σώματος.

Ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθεί κάποιος όταν γυμνάζεται με την barre method;

Ο καθένας θα πρέπει να ακολουθεί κάτι εξειδικευμένο γιατί η διατροφή δεν είναι ίδια για όλους. Ωστόσο μια καλή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι αναγκαία σε όλες τις μορφές άσκησης γιατί χρειαζόμαστε και ενέργεια αλλά και θερμίδες για να κάψουμε. Τα μικρά συχνά γεύματα βοηθούν να κάψουμε λίπος χωρίς να στερηθούμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε, αυτό είναι νόμος. Δε γίνεται να γυμναστεί κάποιος χωρίς τροφή. Το σώμα μας είναι σαν το αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη δεν πάει πουθενά. Επειδή η barre method είναι απαιτητική και θέλουμε να χτίσουμε μυς κι όχι να τους κάψουμε τρώμε καλά και γυμναζόμαστε με πάθος!  

 

 

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Στην αρχή είναι λίγο διστακτικοί επειδή αρκετές το έχουν συνδυάσει με την παιδική τους ηλικία, όταν η μητέρα τους τις πίεζε να πάνε μπαλέτο, αλλά με το που τη δοκιμάσουν κολλάνε. Βλέπουν άμεση αλλαγή στο σώμα τους.

Γενικά οι Έλληνες ακολουθούν τις νέες τάσεις;

Αν και υπάρχει η παλιά συνταγή που δεν κάνει τον Έλληνα να ξεκολλήσει εύκολα (γυμναστήριο, διάδρομος, βάρη) όσο περνάει ο καιρός και όσο τα social media προβάλλουν νέες τάσεις βλέπουμε ότι είναι πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν πράγματα. Ιδιαίτερα τα νέα κορίτσια ενδιαφέρονται πολύ για το σώμα τους.

Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι άλλο στο μέλλον;

Είμαι δασκάλα μπαλέτου και είμαι τελειομανής, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να καταπιαστώ με κάτι άλλο. Για μένα είναι όλη μου η ζωή, δεν θα τραυματίσω τον ασκούμενο, θα δει πραγματικό αποτελέσμα. Επομένως και ξέρω τι κάνω και ξέρω τί θέλω. Δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό.

Ποιο είναι το μότο σου;

Ουυυ πολλά! Αλλάζω συνέχεια. Το αγαπημένο μου, αν και δεν είναι μότο, είναι το “δεν πιστεύω στα ταλέντα, πιστεύω στη σκληρή δουλειά.”

Τελικά λύσε μου μια απορία: πώς προφέρεται το barre, μπαρ ή μπαρέ;

Προφέρεται μπαρ αλλά γράφεται γαλλικά (barre), γι΄αυτό πολλοί το μπερδεύουν!

Που μπορούμε να σε βρούμε αυτήν την περίοδο;

Είμαι στο στούντιο της Elpida Zorba Ballet Dance Studio (Στρατάρχου Παπάγου 29, Βούλα), στο My Gym στη Βούλα και στο Live Pilates Studio στην Αθήνα.

 

Ακολούθησε τη Δήμητρα στη σελίδα της στο facebook The Barre Method by Dimitra Zachopoulou και στο λογαριασμό της στο instagram

Credits: Η Δήμητρα φοράει ρούχα Reebok και οι φωτογραφίες είναι του Panos Georgiou