Interviews

Dean Karnazes: «Μην σταματάς να εξευρευνάς τα όριά σου»

Γιατί προκαλεί τα όριά του, γιατί τρέχει απίστευτες αποστάσεις, στο πολικό ψύχος ή στον ανελέητο καύσωνα των ερήμων; Γιατί το κάνει; Κάθε δρομέας έχει τη δική του ιστορία. Και αυτή εδώ είναι η ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα υπερμαραθωνοδρόμου στον κόσμο: του Κάρνο, όπως τον αποκαλούν, Dean Karnazes.

 

Τρέχοντας στο Badwater κάτω από 52 βαθμούς. Μόλις στα πρώτα μίλια τρεξίματος
τα αθλητικά του έλιωσαν στην καυτή άσφαλτο.

 

Η νύχτα που τα άλλαξε όλα

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις περιληπτικά τις κυριότερες δρομικές στιγμές ενός ανθρώπου που το περιοδικό TIME συμπεριέλαβε στους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους, αυτούς που επηρεάζουν περισσότερο την παγκόσμια κοινή γνώμη». Η ζωή του Dean Karnazes ξεκίνησε στα… 30α του γενέθλια όταν συνειδητοποίησε πως είχε σπαταλήσει τη ζωή του χωρίς να έχει έναν ουσιαστικό, εσωτερικό, σκοπό. Εκείνο το βράδυ ήταν η νέα του εκκίνηση. Έφυγε από το μπαρ όπου γιόρταζε τα γενέθλιά του, πήγε στο γκαράζ του σπιτιού του, δίπλωσε τις μεταξωτές του κάλτσες, φόρεσε τα παπούτσια του γκαζόν, έβαλε ένα 20δόλαρο στα πόδια του, βγήκε στη νοτισμένη νύχτα και ξεκίνησε να τρέχει. Έτρεξε όπως ποτέ άλλοτε, ακούγοντας την καρδιά του (συμβουλή του αγαπημένου του προπονητή Μπένερ στο Λύκειο), ένιωσε ευτυχισμένος που ανακάλυπτε ποιο είναι το πιο ουσιώδες πράγμα στη ζωή και κατάφερε να βρει έτσι τη θέση του στον κόσμο. Από τότε πέρασαν είκοσι και πλέον χρόνια γεμάτα από φανταστικά αθλητικά επιτεύγματα, εκδοτικές επιτυχίες και συμμετοχή σε καμπάνιες με σκοπό τη βελτίωση της ζωής  των άλλων ανθρώπων (όπως το να συλλέξει χρήματα για δωρεά οργάνων, να ευαισθητοποιήσει για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας).

 

Ο Dean στο Costa Navarino 

 

 «Προκάλεσε τα όριά σου»

Έχει τερματίσει και νικήσει σε πολύ σκληρούς αγώνες υπεραποστάσεως. Η πρώτη του πρόκληση ήταν ο αγώνας αντοχής 100 μιλίων των Δυτικών Πολιτείων (Western States 100 miler) το καλοκαίρι του 1994. Μετά από απίστευτη ταλαιπωρία ήρθε 15ος και από τότε έχει πάρει πάνω από 9 αγκράφες στον εν λόγω αγώνα! Έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις σε πολύ δύσκολους και ιστορικούς αγώνες, όπως στον Badwater Ultramarathon (τερματίζοντας τον αγώνα 9 φορές μεταξύ του 1996-2013, με 5 τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα μεταξύ 2000-2008). Ήρθε πρώτος στο Vermont Trail 100 Mile Endurance Run το 2006, πρώτος στο 4 Deserts Race Series το 2008. Αλλά δεν ήταν οι διακρίσεις που τον έκαναν να συμμετέχει σε τέτοιους αγώνες. Όπως γράφει και ο ίδιος στο βιβλίο του Υπερμαραθωνοδρόμος: «Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να γίνει, ήθελα να το κάνω, ήθελα να μάθω πόσο μακριά μπορούσα να φτάσω.» Έχει πραγματοποιήσει project υπεραντοχής και περιπέτειας, όπως το να τρέξει στους -40οC στο Νότιο Πόλο με αθλητικά παπούτσια (ούτε καν με χιονοπέδιλα), να τρέξει 50 μαραθώνιους σε 50 συνεχόμενες ημέρες, ή να τρέξει 560 χιλιόμετρα σε 80 ώρες χωρίς να κοιμηθεί, να διασχίσει σε 75 ημέρες τις ΗΠΑ από τη Disneyland μέχρι τη Νέα Υόρκη. Κατάφερε επίσης να τρέξει στις ερήμους Atacama, Gobi, Sahara αλλά και στην Ανταρκτική μέσα σε έναν χρόνο.

Ο Υπερμαραθωνόδρομος στα ελληνικά!

Εκτός από αποστάσεις ο Dean Karnazes κάλυπτε και… χιλιόμετρα χαρτιού. Το βιβλίο του Ultramarathon Man έγινε best seller το 2006 εμπνέοντας χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή και δραστήρια ζωή. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε η νέα του έκδοση Υπερμαραθωνοδρόμος από τις εκδόσεις Key Books με συμβουλές διατροφής και προπόνησης. Το 2009 έγραψε το 50/50: Secrets I Learned Running 50 Marathons in 50 Days και το 2011 το Run: 26.2 Stories of Blisters and Bliss το 2011. Το 1995 ίδρυσε στο San Francisco την εταιρεία Energy Well Natural Foods στην οποία παραμένει πρόεδρος μέχρι και σήμερα (μετονομάστηκε σε Good Health Natural Foods). Τέλος, έχει ιδρύσει ένα σημαντικό ίδρυμα, το Karno Kids, το οποίο με συγκεντρώνει χρήματα για την ενημέρωση του κοινoύ και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

 

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Υπερμαραθωνοδρόμος, εκδόσεις Key Books.
Μαζί του ο εκδότης Βασίλης Βαρδάκας και διευθυντής του Men's Heath Βασίλης Γεεωργακάκος.

 

Ο Dean Karnazes που έγραψε τον Υπερμαραθωνοδρόμο καταγράφοντας τις σκέψεις του σε κασετοφωνάκι ενώ έτρεχε, έρχεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην γενέτειρα των γονιών του για το NavarinoChallenge, και αποκάλυψε πως θέλει να τρέξει στον μαραθώνιο της Αθήνας σε χρόνο κάτω από τρεις ώρες. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Υπερμαραθωνοδρόμος που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Key Books ο Dean Karnazes μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για τα μυστικά της αντοχής, της δύναμης της θέλησης, της καλής ζωής και τα μεγάλα του όνειρα που θα κάνει – πολύ σύντομα – πραγματικότητα. Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο διάσημος δρομέας έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας πως «Αν βρεθείτε στο Σαν Φρανσίσκο (τόπο κατοικίας του) να ξέρετε ότι ένας φίλος σας περιμένει εκεί».

 

Τι είναι αυτό που σας κάνει να τρέχετε τόσο πολύ;

Το τρέξιμο είναι η απόλυτη ελευθερία του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Ζούμε μία πολύ επιβαρυντική ζωή και μερικές φορές θρέφεται η ψυχή με την απόδραση, με το να ξεφεύγει. Νομίζω ότι γι’ αυτό ως επί πλείστον τρέχω.

Το σώμα σας έχει εξαιρετικές αντοχές στο τρέξιμο όπως εξιστορείται και στο best seller βιβλίο σας, Υπερμαραθωνοδρόμος, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Key Books. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να γίνει με καλή προετοιμασία, χρόνο και προσπάθεια; Μπορεί κανείς να τρέξει 100 επίπονα μίλια (160 km) σε 24 ώρες;

Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι κάνω. Η συνταγή είναι απλή: πειθαρχία, σκληρή δουλειά, αφοσίωση και θυσίες. Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να κάνει αυτά τα πράγματα μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Πόσα μίλια τρέχετε κατά μέσο όρο την εβδομάδα;

Κυμαίνεται μεταξύ 60 μιλίων και μερικές φορές πάνω από 200 μίλια. Εξαρτάται κυρίως από τα ταξίδια που έχω να κάνω και το πρόγραμμα των αγώνων μοy. Επειδή ταξιδεύω πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό αυτό διαταράσσει τη ρουτίνα της προπόνησής μου. Παρόλα αυτά, η περιπέτεια αξίζει τον κόπο.

Ποια είναι τα πιο εξωτικά μέρη που έχετε τρέξει ποτέ;

Ο μαραθώνιος στο Νότιο Πόλο. Επίσης όταν έτρεξα στην έρημο Ατακάμα ήταν αρκετά εκπληκτική εμπειρία, όπως ήταν και το οδοιπορικό σε όλη τη Ναμίμπια και την Αυστραλία. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες πάντως γι’ αυτά.

 

Όταν ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο στον Νότιο Πόλο, τρέχοντας με αθλητικά παπούτσια στους -40oC,
έτρεξε γυμνός την επόμενη μέρα τον γύρο του κόσμου για να το γιορτάσει (η σφαίρα που βλέπεις)!

 

Ποιο είναι το μυστικό της αντοχής;

Δεν πιστεύω ότι είναι ένα ενιαίο πράγμα, αλλά ένας συνδυασμός παραγόντων. Μέρος της έχει να κάνει με την κληρονομικότητα. Η οικογένεια της μητέρας μου κατάγεται από την Ικαρία που είναι διάσημο νησί για τη μακροζωία του πληθυσμού του. Επίσης, ακολουθώ την παραδοσιακή ελληνική διατροφή και διαθέτω μεγάλη μυϊκή μάζα σε αναλογία με το σωματικό μου βάρος. Φυσικά, γυμνάζομαι για να διατηρώ τη συνολική αντοχή και τη δύναμή μου, κάτι που βοηθά στην υποστήριξη των οστών και των συνδέσμων μου. Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την αντοχή μου.

Έχετε κάποιες συμβουλές για αποκατάσταση;

Κυρίως, μια καλή διατροφή και επαρκή ενυδάτωση. Υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και μια φυτική διατροφή, μαζί με φρέσκο ψάρι και άπαχα κρέατα είναι τα κλειδιά για την αποκατάσταση. Το κρασί είναι μια χαρά, αλλά όχι υπερβολές. Αφήστε το για το τρέξιμο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να τρέξετε και γιατί;

Κανένα μέρος δεν αιχμαλωτίζει την ψυχή μου όπως το να τρέχω στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει κάτι μαγικό στην Ελλάδα που δεν αισθάνεσαι σε άλλα μέρη. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος που να μου αρέσει να τρέχω περισσότερο.

Μία από τις αξέχαστες στιγμές στο βιβλίο Υπερμαραθωνοδρόμος είναι το ότι ενόσω τρέχατε καλέσετε να σας παραδοθεί μία πίτσα στο δρόμο. Η προσέγγισή σας όσον αφορά στο φαγητό και την υγεία έχει αλλάξει;

Βεβαίως, ήμουν εθισμένος στο junk food όταν ήμουν νεότερος. Αλλά έχω εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και ακολουθώ μια πολύ πιο υγιεινή διατροφή η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και ίσως το παράδειγμά μου να δώσει ελπίδα σε όσους αγωνίζονται να απαλλαγουν από την κακή διατροφή.

Ποιο είναι το πιο ενοχλητικό πράγμα που σας έχει συμβεί σε κάποιον αγώνα τρεξίματος;

Η γυναίκα μου είχε φτιάξει ένα ζευγάρι ειδικών σορτς να φορώ κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος την Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley). Έμοιαζε περισσότερο σαν ένα φόρεμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες μου, έτσι ώστε να κυκλοφορεί περισσότερος αέρας. Η ραφή όμως δεν ήταν καλή και ξηλώθηκε, κι έτσι έπρεπε να τρέχω χωρίς σορτς μέχρι να βρω κάτι για να το αντικαταστήσω. Ευτυχώς δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι έξω στην Κοιλάδα του Θανάτου καταμεσίς του καλοκαιριού.

Τι γίνεται με εκείνες τις στιγμές που δεν το απολαμβάνετε, όταν τα πάντα τα νιώθετε άσχημα;

Μερικές φορές μου αρέσουν περισσότερο οι φρικτές στιγμές. Όταν αντανακλούν αξέχαστες στιγμές στη ζωή σου η πρόκληση που ξεπεράστηκε αφήνει την τελευταία εντύπωση.

Προτιμάτε να τρέχετε μόνος. Γιατί;

Είμαι εσωστρεφής. Νιώθω άνετα να είμαι ο εαυτός μου. Έχω την ανάγκη να είμαι με τον εαυτό μου για να επαναφορτίσω τις μπαταρίες μου. Νιώθω πιο ολοκληρωμένος όταν είμαι μόνος. Αν και αγαπώ τους ανθρώπους και αγαπώ την οικογένειά μου, κάποιες φορές χρειάζομαι ποιοτικό χρόνο για μένα. Το τρέξιμο είναι η παρηγοριά μου.

 

«Η φιλοσοφία μου είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν δεν το αγαπάς γρήγορα θα γίνει
αγγαρεία και μάλλον δεν θα το συνεχίσεις γιαπολύ ακόμα.» είπε ο Dean για την άσκηση και την προπόνηση.

 

Τι συμβουλή μπορείτε να δώσετε σε αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να κάνουν αυτό που αγαπούν;

Μην το σκέφτεστε, απλά κάντε το! Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το θάρρος να προσπαθήσουν. Δεν είναι η αποτυχία που σταματά τους ανθρώπους, είναι ο φόβος της αποτυχίας.

Έχετε κάποια συμβουλή για μας τους απλούς θνητούς δρομείς, που απλά τρέχουν ερασιτεχνικά;

Σε τέτοιους θνητούς θα συμβούλευα να βρουν αυτό που είναι σωστό για εκείνους. Δεν αρέσει σε όλους να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, μερικοί προτιμούν το σπριντ. Άλλοι πάλι προτιμούν το σόλο τρέξιμο, άλλοι να είναι σε ομάδες. Κάντε ό,τι σας κινητοποιεί και σας εμπνέει.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει χώρος έλξης για τον αθλητικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο;

Απολύτως! Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στον αθλητισμό τουρισμό. Είμαι ο μεγαλύτερος αθλητικός τουρίστας στη γη και το έχω δει αυτό από πρώτο χέρι.

Τα βιβλία σας είναι πολύ διασκεδαστικά και εμπνέεουν. Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα σας βιβλία;

Απάντηση: Μου άρεσε το Natural Born Heroes του Chris McDougall, και το Finding Ultra του Rich Roll. Ξέρω, και σέβομαι αυτά τα παιδιά. Είναι καλοί αθλητές και καλοί συγγραφείς.

Έχετε κάποιες νέες προκλήσεις στα σκαριά;

Το σύνθημά μου είναι «Ποτέ μην σταματάς να εξερευνάς», έτσι έχω μονίμως κάτι στα σκαριά. Ξεκινώντας το Νοέμβριο του 2017 σχεδιάζω να συμμετάσχω σε μια παγκόσμια εκστρατεία για να τρέξω από ένα μαραθώνιο σε κάθε χώρα του κόσμου σε ένα χρονικό διάστημα 1 έτους. Υπάρχουν 203 χώρες και συνεργάζομαι με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για να πάρω τις απαραίτητες διαπιστεύσεις και άδειες εισόδου για να μπορέσω να το κάνω. Όπως μπορείτε να φανταστείτε ο σχεδιασμός, ο εξοπλισμός – εφοδιασμός και οι διαπραγματεύσεις είναι ένα κομμάτι τόσο περίπλοκο και δύσκολο όσο το ίδιο το τρέξιμο. Αλλά δεν θα τα εγκαταλείψω μέχρι να γίνει. Προσκαλώ τους ανθρώπους σε κάθε χώρα που θα επισκέπτομαι να έρθουν και να τρέξουν μαζί μου. Μπορεί να φαίνεται αφελές αλλά νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο τώρα, να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους και να αρχίσουν να τρέχουν μαζί. Πάντα λέω στους ανθρώπους να κάνουν μεγάλα όνειρα. Λοιπόν, ήρθε η ώρα για μένα να κάνω πράξη όσα έχω πει. Run World ονομάζεται το επόμενο μεγάλο όνειρό μου. Τώρα πρέπει να κάνω σκληρή δουλειά και να ιδρώσω προκειμένου να κάνω αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τρεις κορυφαίες συμβουλές για την επίτευξη της ευτυχίας ή την ισορροπία στη ζωή;

Σίγουρα, ξεκινήστε με την εξάλειψη της αυταπάτης ότι θα έπρεπε να υπάρχει ισορροπία στη ζωή σας. Η ζωή όσο τη ζεις είναι ξέφρενη, αποσπασματική, με γρήγορο ρυθμό και αρκετά συναρπαστική. Συνειδητοποιήστε ότι αν κάνετε αυτό που αγαπάτε θα νιώθετε καταπληκτικά. Πολλά ασύμμετρα και ανισόρροπα πράγματα συμβάινουν όσο προσπαθείτε να ισορροπήσετε. Τέλος, λίγο ούζο και κάποιοι ελληνικοί χοροί μπορούν να βοηθήσουν, ανεξάρτητα από το πόσο τρελά γίνουν τα πράγματα. Μάθετε από τον Ζορμπά, η ζωή είναι πολύ σύντομη για να πάρουμε τα πράγματα πάρα πολύ σοβαρά!

 

 

Ο Dean μαζί με τη μαμά του. Φωτο.: Vladimir Rys @Navarino Challenge

 

Η συνέντευξή του και στα αγγλικά:

Dean Karnazes: Never Stop Exploring

What drives you to run so much?

Running is the ultimate freedom, of mind, body and spirit. We live such encumbered lives and sometimes it’s nourishment for the soul to escape. I think that is mostly why I run.

Your build up to ultra endurance running is well chronicled in your book, Ultramarathon Man. Do you believe that what you have achieved can be done with preparation, time and effort? Can anyone run 100 miles? Or are you just built differently?

Honestly, I believe anyone can do what I do. The recipe is simple: discipline, hard work, commitment and sacrifice. If you are willing to do these things you can achieve anything.

 

Τρέχοντας στην Κοιλάδα του Θανάτου το ηλιοβασίλεμα.

 

How many miles do you average per week?

It ranges between 60 miles and sometimes upwards of 200 miles. It mostly depends on my travel and race schedule. Because I travel so often these days it can disrupt my training routine. Still, the adventure is worth it.

What are the most exotic places you’ve ever run?

Probably a marathon to the South Pole. Although running across the Atacama Desert was also quite amazing, as was the trek across Namibia and the Australian outback. I could go on for many pages.

What is your secret to durability?

I don’t believe it’s a single thing but a combination of factors. Part of it has to do with heredity. My mother’s family is from Ikaria and the older population on the island is legendary for their longevity. I also follow a traditional Greek diet and have a high muscle to bodyweight ratio. Of course, I cross-train to build overall endurance and stamina, which helps support my bones and ligaments. I think all of these elements in concert enhance my durability.

Do you have any tips for recovery?

Mostly, a good diet and sufficient hydration. High-quality olive oil and a plant based diet, along with fresh fish and lean meats, are the keys to recovery. Wine is fine, but not to excess. Save that for the running.

Where is your favourite place to run, and why?

 No place captures my soul like running in Greece. As you know, I have traveled all around the world, but there is a magic in Greece that you don’t feel in other places. There is nowhere I like to run more.

One of the memorable images from Ultramarathon Man is how, while on a long run, you would use your cellphone to call a pizza joint and have a pizza delivered to you up the road. Your approach to eating and overall health has changed?

Admittedly, I was addicted to junk food when I was younger. But I have evolved over time to a much healthier diet and it has made all the difference in the world. People can change, and perhaps my example will provide hope to others struggling with a poor diet.

What’s the most embarrassing thing that’s ever happened to you on a run?

My wife had made a pair of special shorts for me to wear during a run across Death Valley. It was more like a modified dress so that I had more airflow. The stitching came undue and had to run shortless until I could find a replacement. Luckily there are not a lot of people out in Death Valley in the middle of summer.

What about those times you don't enjoy it, when everything feels horrible?

Sometimes I enjoy the horrible moments the most. When you reflect back on memorable events in your life, often it is the challenge that was overcome that leaves a lasting impression.

You prefer running alone. Why?

I am an introvert. I’m comfortable being by myself. In fact, I need to be by myself to recharge my batteries. I feel most whole when I am alone. Still, I love people and I love my family, but sometime I need quality alone time. Running provides that solace for me.

 

Από το Spartathlon το 2014. Φωτο.: Babis Giritziotis @Navarino Challenge

 

What advice can you give to people who want to follow their dreams and to do what they love?

Don’t think, just do. Many people never have the courage to try. It is not failure that stops people, it is the fear of failure.

Do you any advice for mere mortals, people who are just recreational runners?

Being one such mortal, I would say to them to find what’s right for them. Not everyone likes to run long-distances, some prefer sprinting. Some like to run solo, others in groups. Do what most motivats you.

Can Greece become an attraction for sports tourism at a global level?

Answer: Absolutely! Greece can be a leader in sports tourism. I’m the biggest sports tourist on earth and I’ve seen this firsthand.

Your books are all very entertaining and inspirational. What are your favorite running books?

I enjoyed Natural Born Heroes, by Chris McDougall, and Finding Ultra by Rich Roll. I know, and respect, both these guys. Good athletes and good writers.

Do you have any new challenges in the works?

My motto is, “Never stop exploring,” so I’ve perpetually got something in the works. Beginning in November of 2017 I’m planning on embarking on a global expedition to run a marathon in every country of the world in a 1-year time span. There are 203 countries and I’m working with the US State Department and UN to get the necessary passports and permits to be able to do this. As you can imagine, the planning, logistics and sponsorship negotiations are every bit as complex and difficult as the running itself. But I’m not giving up until it’s done. I’m inviting the local country people to come run with me when I’m visiting. It might be naive of me, but I think the world could use something like this right now. Let’s stop fighting with each other and start running together. I always tell people to dream big. Well, it’s time for me to eat my own cooking and do the same. Run World, as it is being called, is my next big dream. Now I need to put in the hard work and sweat to make that dream come true.

 

Στη Βοιδοκοιλιά.  Φωτο.: Vladimir Rys @Navarino Challenge

 

Would you mind sharing with us your top three tips to achieving happiness or balance in life?

Sure, start by eliminating the delusion that there will, or should, be balance in your life. A life well lived is frenetic, disjointed, fast-paced and quite thrilling. Then realize that if you do what you love it will feel amazing. No matter how unbalanced things become you will always feel centered. Finally, never be beyond a shot of ouzo and some Greek dancing, no matter how crazy things become. Learn from Zorba, life’s too short to take things too seriously!

Φίλια Μητρομάρα

Η πρώτη φωτό του Dean Karnazes είναι του Vladimir Rys @Navarino Challenge