Interviews

Αντώνης Συκάρης: Τι είπε πριν αναχωρήσει για το φονικό βουνό!

Στο πρώτο του live streaming στο Facebook, λίγο πριν αναχωρήσει για την ανάβαση στο πιο δύσκολο βουνό του κόσμου, το φονικό Κ2, o Αντώνης Συκάρης μίλησε για τις πιθανότητες επιτυχίες, τις δυσκολίες, την σκληρή προετοιμασία και το που θα αφιερώσει το όλο εγχείρημά του.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η πρώτη ελληνική, χειμερινή ανάβαση στην κορυφή του βουνού K2 ξεκινάει αυτή την Κυριακή! Σημείο έναρξης, το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και απώτερος σκοπός η κατάκτηση της δεύτερης υψηλότερης κορυφής του κόσμου, μετά το Everest, της κορυφής Κ2 στα 8.611 μ.! Σύμμαχοι στην προσπάθειά του, θα είναι άλλοι 10 διεθνούς φήμης ορειβάτες και 15 πολύ δυνατοί sherpas ενώ την αποστολή διοργανώνει η Seven Summits Treks με αρχηγό τον Νεπαλέζο Dawa Chang Sherpa. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου του 2021.

Το βουνό Κ2 βρίσκεται στο Πακιστάν και αποτελεί το πιο δύσκολο βουνό του κόσμου και το δεύτερο ψηλότερο. Μάλιστα οι θυελλώδεις άνεμοι και οι τρομακτικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα στις προηγούμενες προσπάθειες των ορειβατών να φθάσουν στη σύνοδο της κορυφής. Σχεδόν 400 άτομα έχουν ανέβει καλοκαίρι στο Κ2, 87 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την ανάβαση.

Ο ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, λίγο πριν την αναχώρησή του, έκανε live streaming από τη σελίδα του στο Facebook, θέλοντας να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι τον υποστηρίζουν. Πρώτα απ’ όλα, τον μέγα χορηγό της αποστολής, την ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean, η οποία πίστεψε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα με σκοπό να κατακτηθεί αυτή η -απάτητη σε χειμερινή περίοδο- κορυφή των 8.611m!

Ευχαρίστησε επίσης και τους επιμέρους χορηγούς της αποστολής, που απαρτίζονται από μεγάλες εταιρείες με όραμα: Optima Bank, Midea, FG.Europe, COCO-MAT, Dimitriadis Action Stores, Marmot, La Sportiva, ALPI STORAGE, Melissa, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥ ΖΗΝ Greece, ChemiX. Τέλος, τα ευχαριστήριά του έδωσε και σε όλους τους υποστηρικτές της προσπάθειάς του: Πλαίσιο, nutrilab, Cross Train Center, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου, Εταιρεία ασφαλιστικών πρακτόρων Κ2 Νικος Κεχαγιόγλου.

O Αντώνης Συκάρης είπε:

Για την αποστολή

«Η αποστολή διοργανώνεται από την Seven Summits Treks, η οποία επίλεξε την αφρόκρεμα των Sherpa του Νεπάλ (έχουν κάνει 38 απόπειρες ή κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα).

Θα υπάρχουν τρεις αποστολές αυτό το χρονικό διάστημα που θα επιχειρήσουν την ανάβαση του Κ2. Μία είναι η δική μας με 15 ξένους ορειβάτες και άλλους τόσους Sherpa. Θα χωριστούμε μεταξύ μας ανά συντροφιές (parties), και θα προσπαθήσουμε να σκαρφαλώσουμε στο βουνό παρέα και με απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας. Σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχουν και άλλες δύο μικρές ομάδες, πρόκειται για δύο Πακιστανούς, πατέρα και γιος μαζί με ένα Ισλανδό και ο Mingma με δύο Sherpa. Συνολικά θα επιχειρήσουν ανάβαση περίπου 40 άτομα στο Κ2, το καλοκαίρι επιχειρούν 60 άτομα.»

Για το αν υπάρχουν γυναίκες στην αποστολή

«Υπάρχει στην αποστολή μία γυναίκα από τον Πολωνία, αθλήτρια των 400 μέτρων, και μία Ελβετή που έχει κάνει 8 κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα, πιστοποιημένη οδηγός βουνού.»

Για τις πιθανότητες της επιτυχίας της αποστολής

«Δεν υπάρχουν πολλές πετυχημένες χειμερινές αποστολές. Από τις 14 κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα έχουν «κατακτήσει» τις 13 κορυφές μόνον 30 ορειβάτες στον κόσμο, χειμώνα. Οι περισσότεροι Sherpa δεν έχουν κάνει αναβάσεις χειμώνα. Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά αλλά η ισχυρή θέληση και η αγάπη για τον στόχο πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει στην επιτυχία.

Όσο και αν φαίνονται λίγες οι πιθανότητες, μέσα στην ψυχή μας, μέσα στο μυαλό μας, μέσα στην καρδιά μας είναι η κορυφή. Αυτήν θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο.

Ασφαλώς με σύνεση θα προσπαθήσουμε, με πολλή προσοχή και κυρίως με σεβασμό στις δυσκολίες που υπάρχουν. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για άλλη μία φορά. Προσωπικά είμαι πολύ αποφασισμένος για κάτι τέτοιο.»

Για την ετοιμότητά του

«Έχω προετοιμαστεί πάρα πολύ σκληρά, όχι μόνον τους τελευταίους μήνες αλλά και τα τελευταία χρόνια, νιώθω αρκετά έτοιμος, αρκετά έμπειρος, Όλες μου οι τελευταίες έξι αναβάσεις πάνω από 8.000 μέτρα τα προηγούμενα 4 χρόνια μου έχουν δώσει ακόμη περισσότερη εμπειρία. Θεωρώ τόσο εγώ όσο και οι σχοινοσυντρόφοι μου ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπως θα λέγαμε σε κάποιο άλλο σπορ, «υψηλής φόρμας». Μένει βέβαια να το αποδείξουμε.»

Για τις διαδρομές και τις δυσκολίες στο βουνό

«Όταν φτάσουμε στο Άσκολι τις πρώτες 7 – 8 μέρες θα διανυκτερεύουμε και θα κινούμεθα πεζή στον παγετώνα Μπαλντόρο, σε μία διαδρομή 73 χιλιομέτρων.

Το Κ2 είναι σε συνεχείς κλίσεις, έχει βράχινα περάσματα κάθετα και δύσκολα.

Από το basecamp αφού κινηθείς σε έναν ομαλό παγετώνα, μετά αρχίζει η κόψη σε 40 -45 μοίρες μέχρι να φτάσεις στο camp 1.

Από το camp 1 (6.100m.) για να φτάσεις στο camp 2 (6.700μ.) έχει δύσκολα αναρριχητικά περάσματα, το λεγόμενο House's Chimney.

Για να φτάσεις στο camp 3 περνάς στο πιο δύσκολο κομμάτι, το λεγόμενο black pyramid, με αρκετές εκατοντάδες μέτρα σε βράχο και πάγο, με κλίση έως και 60 μοίρες που πρέπει να ξεπεράσεις.

Από κει η διαδρομή μέχρι το camp 4 (7.700 μ.) είναι πιο ομαλή διαδρομή αλλά έχει επικινδυνότητα λόγω των χιονοστιβάδων και του φρέσκου χιονιού που θα συσσωρευτεί.

Εν συνεχεία πρέπει να σκαρφαλώσεις έναν όρθιο τοίχο που φτάνει και τις 70 μοίρες για να οδηγηθείς στο λεγόμενο «λαιμό του μπουκαλιού», να κάνεις μία τραβέρσα σε 55 μοίρες αρκετά μακριά και ανηφορική κλίση, που από πάνω βάλλεται από κομμάτια πάγου. Έπειτα έχεις μία πορεία 40 μοιρών για να φτάσεις στην κορυφή. (Το 2008 σε αυτό το σημείο έπεσαν πάγοι, έκοψαν την ομάδα στα δύο και 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους).  

Η τελική προσπάθεια μέχρι την κορυφή θέλει έξι μέρες. Για να έχουμε το παράθυρο καιρού, δηλαδή ιδανικές συνθήκες για έξι μέρες είναι αρκετά δύσκολο. Καλός καιρός σημαίνει θερμοκρασία 45-50 υπό το μηδέν, με τον αέρα να μην ξεπερνάει τα 30-40 χλμ,.

Η θερμοκρασία στο βουνό είναι στους -75 με -80 βαθμούς και από τα 6.500 μέτρα το βουνό παγώνει σα καραμέλα. Ούτε σκηνή δεν μπορείς να στήσεις, ενώ υπάρχουν και θυελλώδεις άνεμοι με 110 – 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Το ανάγλυφο του βουνού και οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα καθορίσουν και την έκβαση της αποστολής.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο Κ2 ανεβοκατεβαίνει με αποτέλεσμα το βουνό να παγώνει και να «ψηλώνει» φθάνοντας στα 9100 μέτρα αντί των 8611 που είναι.»

Το πως θα κινηθούν

«Υπάρχουν δύο τύποι αναρριχήσεων: 1) η υπεραλπική αναρρίχηση όπου σκαρφαλώνεις με δυο ή τρεις σχοινοσυντρόφους και 2) η αναρρίχηση αποστολών που χρησιμοποιείς, αφού τοποθετήσεις, τα σταθερά σχοινιά, προκειμένου να διευκολυνθείς στα rotation πάνω κάτω. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη δεύτερη αναρρίχηση, των αποστολών, τοποθετώντας μόνοι μας σταθερά σχοινιά. Παλιά σχοινιά από προηγούμενες αναρριχητές είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν.»

Για την προετοιμασία του

«Η προετοιμασία για έναν ορειβάτη που παίρνει μέρος σε μία τέτοια αποστολή είναι όλη του η ζωή! Κάθε μέρα σκαρφαλώνει. Η καλύτερη προπόνηση για κάθε χόμπι και σπορ είναι η καθημερινή ενασχόληση με το ίδιο το χόμπι ή το σπορ. Για τα 8.000 μέτρα η φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη, πρέπει η πρόσληψη του V02max να είναι αρκετά ανεβασμένη. Συνεπώς η προετοιμασία περιλαμβάνει πολλή αερόβια άσκηση.»

Τις τελευταίες 19 ημέρες έτρεξα 19 ημιμαραθώνιους, έκανα 500 χλμ ποδήλατο και μυική ενδυνάμωση.

 

Για την καθημερινότητα στο βουνό

«12-13 κιλά θα ζυγίζει ο απαραίτητος εξοπλισμός που θα κουβαλούμε. Αν κουβαλήσουμε και σχοινιά ίσως να ζυγίζει περισσότερο.

3.000 θερμίδες την ημέρα τουλάχιστον πρέπει να καταναλώνουμε για να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες, αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει γιατί δεν έχεις πολλή διάθεση να φας στο μεγάλο υψόμετρο.

Νερό πίνουμε από το χιόνι και τον πάγο, που τα λιώνουμε. Χρειαζόμαστε πάρα πολύ νερό επειδή δεν υπάρχει υγροποιημένος αέρας. Στα 4.500 μ. υπάρχει 50% υγρασία και στα 6.000 μ. μηδενική υγρασία.

Το οξυγόνο στην κορυφή είναι ελάχιστο, χρειαζόμαστε συμπλήρωση οξυγόνου.»

Για το πως αισθάνεται όταν φτάσει κάποιος στην κορυφή

«Το συναίσθημα είναι κορυφαίο, συναρπαστικό, είναι εκπληκτικό να νιώθεις ότι έκανες κάτι που δεν πίστευες ότι θα μπορούσες να το κάνεις. Είναι εκπληκτική η αυτοπεποίθηση που προσλαμβάνεις και αυτά τα συναισθήματα σε οδηγούν στο επόμενο βήμα. Οι προηγούμενες κορυφές με έκαναν να θέλω να ανέβω στο Κ2 χειμώνα!»

Για τον φόβο

«Φοβόμαστε, αλλά οι εμπειρίες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια πάνω στα βουνά μας κάνει να μπορούμε να τον διαχειριζόμαστε και να τον μειώνουμε. Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε επιστρατεύοντας τις ικανότητές μας.»

Για το τι σκέφτεται τις δύσκολες στιγμές

«Την οικογένειά μου. Αυτή με εμπνέει και οι σκέψεις μου γι’ αυτούς μου δίνουν τη δυνατότητα να φτάσω στην κορυφή και να μην εγκαταλείψω. Γι’ αυτό όταν φτάνω στην κορυφή τους τηλεφωνώ και λέω «νικήσαμε», δεν λέω «νίκησα».

Για το αν συμβεί το μοιραίο

«Αν κάποιος ορειβάτης στην προσπάθεια εξαντληθεί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον βοηθήσει κάποιος ή να μεταφέρει ένα άψυχο σώμα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα της διάσωσης. Παίρνεις αυτό το ρίσκο. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανέβει κανείς χειμώνα. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, μία πολύ μεγάλη πρόκληση και πρέπει να είμαστε και πραγματικοί με το τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πως θα το αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που του αρμόζει.»

Σε ποιον αφιερώνει το project

«Το αφιερώνω στους Έλληνες ορειβάτες και σε όλη την Ελλάδα. Θέλω να εμπνευστούν πολλοί άνθρωποι και να ακολουθήσουν την ορειβασία. Όλοι έχουμε ανάγκη προτύπων, θα ήθελα να αποτελέσω ένα πρότυπο και ένα παράδειγμα ώστε να μυηθούν και άλλοι άνθρωποι και να έρθουν στα βουνά. Αλλά όχι μόνον αυτό, απευθύνομαι σε όλους τους ανθρώπους, για όποιον στόχο έχουν βάλει στη ζωή τους να δουν την προσπάθειά μου και να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να φτάσουν στις δικές τους κορυφές. Γιατί το πιο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τα όνειρά μας, επειδή κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν.

Όλοι οι στόχοι και όλα τα όνειρα πραγματοποιούνται με ένα πράγμα: την απόλυτη αφοσίωση.

Ακόμη κι αν δεν έχεις τις δεξιότητες, ακόμη κι αν δεν είσαι προικισμένος από τη φύση για κάτι, αν αγαπάς αυτό που έχεις βάλει στο μυαλό σου και αφοσιωθείς αποκλειστικά σε αυτό όλα θα συνηγορήσουν και θα βρεθούν οι λύσεις για να το πετύχεις. Και τότε θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Όχι μόνο γιατί το πέτυχες αλλά γιατί όλη αυτή η πορεία της ζωής σου θα είναι ευτυχισμένη όσο διεκδικείς το στόχο και το όνειρό σου.»

Φίλια Μητρομάρα

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα της ανάβασης του Αντώνη Συκάρη, μείνε συντονισμένος στην επίσημη σελίδα στο Facebook Antonis Sykaris – Greek Alpinist και στο Instagram @antonios_sykaris