Interviews

Άννα Μαρία Παπίρη: Πέτα ό,τι σε βαραίνει με τη “δίαιτα… αλλιώς”, μια δίαιτα γραμμένη στο DNA σου!

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που δεν αντέχουμε άλλο το “συναντιόμαστε, τρώμε, φεύγουμε”, τις ατομικές διατροφικές βόμβες για την υγεία μας, την ατέλειωτη καθιστική ζωή και την κακή ψυχική διάθεση. Αυτή είναι η στιγμή που παίρνουμε την απόφαση να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, να γυμναζόμαστε για να νιώσουμε καλά και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Μια τέτοια στιγμή ήρθε και στη ζωή της Άννας Μαρίας Παπίρη, η οποία αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής της σε όλα τα επίπεδα και να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία της. Το βιβλίο Η δίαιτα αλλιώς (εκδόσεις Οξύ) είναι το δεύτερό της παιδί, μετά το Η επανάσταση της νεότητας, και αποτελεί έναν φανταστικό οδηγό που θα σου μάθει νέες συνήθειες στη διατροφή, θα σε βοηθήσει άμεσα να ελέγξεις τους δείκτες της υγείας σου, θα σου δείξει είκονα εικόνα ασκήσεις για καλύτερο μεταβολισμό, απώλεια βάρους και πώς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, θα σε προτρέψει να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις ελληνικές νόστιμες συνταγές, θα απομυθοποιήσεις κάθε είδους δίαιτες και επιρροές, οι οποίες μακροπρόσθεσμα είναι επιβλαβείς για το σώμα σου, θα σε βοηθήσει να πάρεις τα… πάνω σου και να αλλάξεις την ψυχική σου διάθεση. Μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr και εξηγεί πως μπορείς να πετάξεις ό,τι σε βαραίνει με την Ελληνική Διατροφή, να γυμναστείς με καλλισθενική αγωγή και να αλλάξεις τη ζωή σου μια και καλή!

 

 

 

 

Άννα Μαρία ήσουν για χρόνια beauty editor σε μεγάλα περιοδικά, πώς αποφάσισες να κάνεις στροφή στο wellness, τη διατροφή και την άσκηση;

Υπηρετούσα πάντα την ομορφιά από την οπτική της υγείας και της ευεξίας. Η μετέπειτα συνεργασία μου με περιοδικά εστιασμένα στην ευεξια και την ποιότητα ζωής ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της δουλειάς μου αλλά και την εξέλιξή μου ως άνθρωπος. Το wellness, το οποίο σαν όρος είναι αρκετά ευρύς, εμπεριέχει τη διατροφή, την άσκηση, την ομορφιά και την ψυχοσωματική μας ευεξία. Ευτυχώς τώρα πια βιώνουμε και στη χώρα μας την επανάσταση του wellness και την ανάγκη να ασχοληθούμε πιο ουσιαστικά με τη ζωή, την καλή μας υγεία, την εμφάνιση μας, και την εξέλιξή μας γενικότερα.  

 

Ποια ήταν η αφορμή να εκδόσεις τη Δίαιτα αλλιώς;

Η δίαιτα αλλιώς, ήρθε μόνη της… και επέβαλε την ύπαρξή της. Δούλευα πάνω σε ένα άλλο βιβλίο στο οποίο θα είχα μία ενότητα για τον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, καθώς μελετούσα και αξιολογούσα διάφορα δεδομένα, τα αποτελέσματα μελετών που σχετίζονται με την Ελληνική διατροφή ήταν τόσο αξιοθαύμαστα και καθηλωτικά που άλλαξα πλεύση. Εχουμε την πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο, τη διατροφή που εξασφαλίζει μακροζωία, δημιουργικότητα και ευτυχία. Αυτή η διατροφή που γνωρίζει το DNA μας πρέπει να γίνει πάλι η καθημερινή διατροφή που θα βοηθήσει να απαλλαχθούμε από τα κιλά που βαραίνουν το σώμα και τη ψυχή μας!

 

Το βιβλίο Η δίαιτα… αλλιώς είναι μια ολιστική προσέγγιση στην απώλεια βάρους
που με υγιεινό και ασφαλή τρόπο θα σου δώσει αποτελέσματα διαρκείας.

 

Τι διαφορετικό θα βρει ο αναγνώστης σε αυτό το βιβλίο;

Είναι ένα φιλικό, ευχάριστο βιβλίο με τον αέρα, την κουλτούρα και την πολυχρωμία της χώρας μας. Η δίαιτα αλλιώς, προσφέρει όλη τη πληροφορία που χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει για τη καλή υγεία του και για τον εαυτό του πριν ξεκινήσει την διαδικασία της απώλειας κιλών. Είναι σχεδιασμένο με δημιουργικό τρόπο, προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση στην απώλεια βάρους και δίνει απαντήσεις και κατευθύνσεις σε όσους επιζητούν την ευεξία και την καλή υγεία για όλη τους τη ζωή.

 

Μπορούμε όντως σε 4 εβδομάδες να αλλάξουμε τη διατροφή μας;

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν 2 διατροφολόγια 4 εβδομάδων ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό περιθώριο μπορείς να βάλεις τις βάσεις για να ελευθερωθείς από μερικά κιλά και να εξασφαλίσεις για μία καλύτερη ζωή στο μέλλον. Το σημαντικό με την Ελληνική διατροφή είναι ότι δεν στερείσαι ιδιαίτερα το φαγητό και προπάντων λόγο των πλούσιων φυτικών ινών σε όλα τα γεύματα δεν πεινάς. Είναι η μόνη διατροφή η οποία περιέχει ψωμί (ολικής άλεσης φυσικά) και καλά λιπαρά όπως τα ω-3 των μικρών ψαριών. Επίσης η Ελληνική διατροφή δεν περιέχει ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές και χημικά πρόσθετα έτσι αποκτάς νέες υγιεινές διατροφικές επιλογές που περιορίζουν την φλεγμονή του οργανισμού και αντιστρέφουν τους αρνητικούς δείκτες τη υγείας σου.

 

Γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να επιμένουμε ελληνικά; Για παράδειγμα υπάρχει και η δίαιτα DASH που επίσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη συνολική μας υγεία. Τί είναι αυτό που διαφοροποιεί την ελληνική διατροφή από τις άλλες;

Εγώ δεν μιλάω για δίαιτα. Αναφέρομαι στην Ελληνική διατροφή σαν μέρος μίας γενικότερης κουλτούρας ζωής.  Στο βιβλίο τη συνδυάζουμε με καθημερινή άσκηση ήπιων τόνων η οποία ανεβάζει τη καλή χοληστερίνη, και βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και της κυκλοφορίας του αίματος. Δεν πιστεύω σε καμία δίαιτα όσο αποτελεσματική κι εαν είναι όπως κι εαν ονομάζεται. Η στέρηση, οι περιορισμοί και η καταπίεση μας οδηγούν στη συνέχεια σε μεγάλη κατανάλωση των «απαγορευμένων» τροφών καταλήγοντας αντί να χάνουμε στο τέλος να παίρνουμε κιλά. Σημασία έχει να αλλάξουμε συνήθειες και να μάθουμε να επιλέγουμε το σωστό, το υγιεινό, το αγνό χωρίς χημικά πρόσθετα και δηλητήρια που μας σκοτώνουν. Πρέπει να ξανασυστηθούμε με τις τροφές μας, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας και να μπούμε στη κουζίνα μας με σοβαρότητα, δημιουργική διάθεση και σεβασμό στη ζωή μας.

 

 

Μπορεί η καλλισθενική άσκηση όντως να κάψει το λίπος;

Η καλλισθενική άσκηση είναι φυσική άσκηση με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Προσδίσει δύναμη, αντοχή, ευλυγισία και συμβάλει στην απώλεια βάρους. Στόχος είναι στη διάρκεια της διατροφής για τον έλεγχο του βάρους να βοηθήσει να διατηρήσεις τη μυική σου μάζα και να χάσεις μόνο λίπος.

 

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα 5 βασικά όπλα για να αδυνατίσει κάποιος;

1 Το σπιτικό γευστικό φαγητό,

2 η ευκολία στο διατροφικό πρόγραμμα

3 το κίνητρο,

4 η άσκηση, ως τρόπος ζωής και όχι ως τιμωρία,

5 ο έλεγχος στο ισοζύγιο πρόσληψη – κατανάλωση ενέργειας.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή από το βιβλίο;

Το λαβράκι στη λαδόκολα που συνοδεύεται με ψητή κολοκύθα. Αυτή τη συνταγή τη φτιάχνω συχνά στην οικογένειά μου και με διαφορετικά ψάρια. Είναι εύκολη, έχει πάντα σταθερή ποιότητα και δεν λερώνω όλη τη κουζίνα μαγειρεύοντας.

 

Ποιο είναι το motto σου;

“Η θέληση μετακινεί βουνά”. Μου το έλεγε συχνά η μητέρα μου και έχει γραφτεί σε κάθε κύτταρό μου!

 

Ποια είναι η Άννα Μαρία Παπίρη

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στην Καλλιτεχνική και Βιο­τεχνική Σχολή Κερκύρας, καθώς και γραφικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent το 2000, με πτυχίο στο Marketing, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας MBA το 2002.

Εδώ και 25 χρόνια από τη θέση της beauty editor, δίνει καθημερινά λύσεις και προτάσεις σε χιλιάδες αναγνώστες για θέματα ευζωίας, υγείας και σωστής εμφάνισης. Η άνοδος των περιοδικών υγείας τη βρήκε στη θέση της beauty editor στο γυναικείο περιοδικό υγείας Prevention από το 2005 και στο Men’s Health από το 2007. Το 2014 και το 2015 ήταν σύμβουλος υγείας και ομορφιάς στα περιοδικά Women’s Health και Men’s Health.

To 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Η επανάσταση της νεότητας (www.anti-ageing.gr), ένας πλήρης οδηγός αντιγήρανσης από τις εκδόσεις Μίνωας, που αγκαλιάστηκε από το κοινό και τα ΜΜΕ.

Το 2013 βραβεύτηκε για το βιβλίο της και την προσφορά της στον χώρο στα ετήσια «Απολλώνεια Βραβεία», που συνδιοργανώνονται μεταξύ άλλων από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων.

Το 2014 και το 2015 ήταν πρέσβειρα της εταιρείας Garnier στην Ελλάδα. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες με κεντρικό θέμα την αντιγήρανση, την ομορφιά και την ποιότητα της ζωής.