Interviews

Αλέξανδρος Γεωργίου: Ο ultra runner σου δίνει τα καλύτερα tips για το Σπάρταθλον

Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, έπαιζε ποδόσφαιρο και χόρευε παραδοσιακούς χορούς αλλά τον κερδισε το τρέξιμο επειδή «τα βρίσκει με τον εαυτό του» όπως λέει χαρακτηριστικά. Αξέχαστος θα του μείνει ο πρώτος του αγώνας όπου έτρεξε 21 χιλιόμετρα στην Κοζάνη. Σταδιακά έγραψε πολλά χιλιόμετρα και «έχτισε» τις βάσεις για το ultra running. Ο Αλέξανδρος είναι ο άνθρωπος που είναι αρκετά καλός σε πολλά αντίκειμενα: ο 13ος καλύτερος Έλληνας στο Σπάρταθλον, έχει σημειώσει καλούς χρόνους στο μαραθώνιο, κάνει γρήγορους χρόνους στα βουνά. Ποιο είναι το μυστικό του; Η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει. Μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr και δίνει τα καλύτερα tips για να κερδίσεις το Σπάρταθλον.

Αλέξανδρε πώς προπονείσαι για να τις υπεραποστάσεις;

Δεν κάνω προπόνηση με προπονητή, δεν έχω προπονητές. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και δεν μου αρέσει η πίεση εκ των έξω ούτε θέλω το τρέξιμο να είναι κάτι καταναγκαστικό. Γι’ αυτόν τον λόγο τρέχω χωρίς ρολόι, βγαίνω στο δρόμο, «ακούω» το σώμα μου και αγαπάω πολύ αυτό που κάνω.

Δεν είσαι του προγράμματος δηλαδή;

Του προγράμματος είμαι αλλά με τους δικούς μου κανόνες. Εξάλλου θέλει επιμονή κα υπομονή για να τρέχεις υπεραποστάσεις.

 

Και θυσίες;

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις παύει να είναι θυσίες ό,τι κάνεις. Για παράδειγμα το να σηκωθώ τα χαράματα για προπόνηση για μένα δεν είναι θυσία, είναι ευχαρίστηση. Βλέπω τον δρόμο και απλά θέλω να τον καταπιώ, να τον τρέξω.

Πως θα χαρακτήριζες το Σπάρταθλον; Εμπειρία, βίωμα, δρόμο του «γνώθι σε αυτόν»;

Για μένα ήταν όνειρο ζωής. Αν για κάθε ορειβάτη το όνειρό του είναι το Έβερεστ για μένα ήταν το Σπάρταθλον. Ήταν landmark (ορόσημο), όπως ένας ποδοσφαιριστής θέλει μια φορά στην καριέρα του να παίξει στο Γουέμπλεΐ, κάπως έτσι είναι και για μένα. Θεωρώ ότι είναι απίστευτος αγώνας, έχει πολλή ενέργεια και ναι, είναι ένας δρόμος «γνώθι σε αυτόν». Είναι τελείως διαφορετικός από άλλες υπεραποστάσεις, περνάς από αρχαία Κόρινθο, Ελευσίνα, και αυτή η διαδρομή σε ενώνει με πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, είναι η διαδρομή του Φειδιπίδη. Οι δυσκολίες και οι συγκινήσεις που σου προσφέρει: από την εσωτερική αναζήτηση, στην πρόκληση για την πρόκριση, από την απλή χαρά ως την υπέρτατη προσπάθεια ενάντια στο χρόνο και τις φυσικές αντιξοότητες που προσφέρει η υπεραπόσταση.

Πώς καταφέρνεις να τρέχεις τόσα πολλά χιλιόμετρα;

Το μυστικό είναι να τρέχεις ασταμάτητα, να προφταίνεις τον κάθε σταθμό πριν κλείσει για τον κατάλληλο ανεφοδιασμό, να είσαι σε διάρκεια κίνησης. Για να κάνεις υπερπροσπάθεια πρέπει να είναι διαρκώς σε κίνηση.

Τι περιλαμβάνει η διαδρομή του Σπάρταθλον, τι είναι το πιο δύσκολο στα 246 χλμ που διανύεις;

Κυρίως η πάλη του σώματος και του μυαλού, που το σώμα σου λέει «σταμάτα» και το μυαλό σου λέει «συνέχισε». Όταν πέσει σε «τοίχο» προσπαθείς θετικά να το ξεπερνάς, όταν πονάει όλο το σώμα σου χρειάζεται να αποδεχθείς τον πόνο και να γίνεις φίλος. Εξάλλου πιστεύω ότι είναι ένα παιχνίδι του μυαλού και χρειάζεται να έχεις πολλή θέληση για να τα καταφέρεις.

Όταν αντιδρά το σώμα έτσι δεν είναι μόνον ένα παιχνίδι του μυαλού, είναι πραγματικότητα…

Γενικά πιστεύω ότι οι δυνατότητές μας είναι παραπάνω από εκείνες που νομίζουμε ότι έχουμε. Αν έχεις το κίνητρο πάντα έχεις να δώσεις κάτι παραπανω, να ξεπεράσεις τα όριά σου, ξανά και ξανά. Το ανθρώπινο σώμα δεν εξαντλεί όλα του τα αποθέματα, όσο πιο πολύ το δουλεύεις τόσο πιο πολύ αποδίδει.

 

Πόσο καιρό προετοιμάζεσαι για το Σπάρταθλον;

Δεν μπορώ να πω ότι προετοιμάζομαι εντατικά για 3 ή 4 μήνες. Η δική μου προετοιμασία ήταν η πορεία μου και τα χιλιόμετρα που κατέγραψα από όλους τους αγώνες που συμμετείχα, από τις ήττες και τις νίκες, από τις απογοητεύσεις. Λιθαράκι λιθαράκι έχτισα το επίπεδο που μου επιτρέπει και να χαρώ το τρέξιμο και να τερματίσω. Το σύνολο δηλαδή των χρόνων που αφιέρωσα σε αυτό. Εξάλλου όσα περισσότερα χιλιόμετρα έχεις καταγράψει τόσο καλύτερα το σώμα σου προσαρμόζεται.

Τι διατροφή ακολουθείς;

Απλό, ισορροπημένο, με τις σωστές αναλογίες υδατάνθρακα, πρωτεΐνης κλπ. Το σώμα σου συνηθίζει σε αυτή τη διατροφή, στεγνώνει από λίπος και σε βοηθά έτσι να μην κουβαλάς το περιττό λίπος.

Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου;

Κάνω 6 προπονήσεις την εβδομάδα με μία μόνο μέρα ξεκούρασης. Μία φορά κάνω ένα long run από 30 – 60 χιλ, και οι υπόλοιπες καθημερινές μου προπονήσεις είναι tempo run και διαλειμματικές από 12 – 16 χιλ. Όλα μόνο τρέξιμο, δεν κάνω κάτι άλλο συνδυαστικά. Αν θέλω να αποκτήσω δύναμη στα πόδια τρέχω οπωσδήποτε σε μονοπάτια σε βουνό. Δεν είμαι ο τύπος που θα κλειστώ σε κάποιο γυμναστήριο. Μου αρέσει, αγαπώ τη φύση και χαίρομαι όταν προπονούμαι μέσα σε αυτήν.

Είσαι της πρωινής ή της βραδινής προπόνησης;

Μου ταιριάζει πολύ η πρωινή προπόνηση γιατί με γεμίζει ενέργεια όλη την υπόλοιπη μέρα.

Κάθε φορά που τελειώνεις έναν αγώνα τι σκέφτεσαι;

Ότι μπορώ για μια εβδομάδα να κάνω ελεύθερα ό,τι θέλω μέχρι να ξαναρχίσω!

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να συμμετάσχει στο Σπάρταθλον;

1 Πρώτα από όλα να έχει κάποια σχετική εμπειρία. Ένας αρχάριος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μια υπεραπόσταση. Να έχει βάλει δηλαδή χιλιόμετρα στα πόδια για να συνηθίσει το σώμα του στον κραδασμό και να έχει καταφέρει να ανεβάσει τη φυσική του κατάσταση για να μπορεί να κρατάει μεγαλύτερη ταχύτητα σε περισσότερη ώρα.

2 Να βάζει μικρούς στόχους. Προσωπικά ποτέ δεν σκεφτόμουν τον τερματισμό όταν έτρεχα αλλά το επόμενο σταθμό, έβαζα δηλαδή μικρούς στόχους για να φτάσω μέχρι το τέλος.

3 Να σκέφτεται θετικά. Εγώ κάθε φορά που τρέχω το μυαλό μου «βγαίνει» από το σώμα μου, δεν είναι εκεί. Εστιάζει σε κάτι θετικό, σε κάποια καλή προπόνηση που μου πρόσφερε χαρά και ικανοποίηση. Εμένα με βοηθά κάτι τέτοιο.

4 Να δουλέψει σε λόφο και βουνό. Να προγραμματίζει μία προπόνηση την εβδομάδα να τρέχει σε μονοπάτι για να συνηθίζει το πάτημά του. Στο Σπάρταθλον υπάρχει τέτοια διαδρομή οπότε καλό είναι να προπονηθεί σε κλίση και έδαφος.

5 Να τρώει στις προπονήσεις αυτά που τρώει και στον αγώνα για να προσαρμοστεί και το στομάχι στις υπεραποστάσεις και να αποφύγει τυχόν προβλήματα όπως διάρροιες και εμετούς. Προσωπικά προτιμώ πιο φυσικές τροφές, αποφεύγω τα τζελάκια ή τα ισοτονικά. Τρέφομαι με ινδική καρύδα, με παστέλια, καραμέλες, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα.

6 Να βάλει στο πρόγραμμα οπωσδήποτε προπόνηση νυχτερινή επειδή θα περάσει μία νύχτα στο Σπάρταθλον. Να θυμάται ότι γενικά η προπόνηση είναι έμπιστος οδηγός για το ποιοι πόνοι είναι από κούραση και ποιοι από τραυματισμό ή κάτι άλλο.

7 Να κρατάει το δικό του ρυθμό και να μη βιάζεται. Αυτό που προέχει είναι στα πρώτα χιλιόμετρα να τρέχει με ένα ρυθμό που είναι σίγουρο πως θα του επιτρέψει να τερματίσει. Όσο τα χιλιόμετρα περνούν έρχεται και η κούραση. Αν είσαι έμπειρος ανοίγεις το ρυθμό στα τελευταία χιλιόμετρα, αν όχι μη το ρισκάρεις να ανοίξεις νωρίτερα.