ΥΓΕΙΑ

Ποιες κακές συνήθειες επηρεάζουν το συκώτι σου το καλοκαίρι

Ρωτήσαμε τον Στάθη Σκληρό, Γενικό Ιατρό και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τι μπορεί να επηρεάσει το συκώτι το καλοκαίρι.

Καλοκαίρι και υπερβολή  είναι δυο έννοιες που είναι «συμβατές» σε μεγάλο βαθμό. Την περίοδο των διακοπών συνηθίζουμε να είμαστε πιο χαλαροί, να πίνουμε και να τρώμε λίγο περισσότερο, με αποτέλεσμα το συκώτι (ήπαρ) να κουράζεται όταν εμείς το επιβαρύνουμε υιοθετώντας «κακές» συνήθειες.

Ποιες κακές συνήθειες επηρεάζουν το συκώτι σου το καλοκαίρι

Κοιμάσαι αργά

Κάθε όργανο έχει τη δική του ώρα στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Για το συκώτι είναι οι ώρες από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 το πρωί. Και αυτό γίνεται σωστά μόνο όταν κοιμάσαι βαθιά.

Δεν τρως πρωινό

Το πρωί που ξυπνάς, τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, εμποδίζοντας το συκώτι να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια, που χρειάζεται για τις βασικές λειτουργίες του.

Πίνεις αλκοόλ χωρίς μέτρο

Η υπερκατανάλωση προκαλεί αλλοιώσεις στη δομή του ήπατος, η οποία οδηγεί σε κίρρωση. Αντίστροφα, δεδομένου ότι το νερό αποτελεί το 73% του ήπατος, το να πίνεις νερό συμβάλει στη σωστή ενυδάτωσή του, ευνοώντας την καλή λειτουργία του.

Σου αρέσουν τα λιπαρά

Δεν αρέσουν, όμως, στο συκώτι σου. Η υπερβολική κατανάλωσή τους οδηγεί στη λιπώδη διήθηση, η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία συσσωρεύεται λίπος μέσα στα ηπατικά κύτταρα. Αντίθετα, ιδανική διατροφική επιλογή αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

 Πώς να απολαύσεις το καλοκαίρι χωρίς να χαλάσεις το συκώτι σου

Η διατροφή το καλοκαίρι θα πρέπει να αποτελείται από 50-55% υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, 15-20% πρωτεΐνες, κυρίως ψαριού και θαλασσινών, πουλερικών και 30% λίπος, κυρίως από ελαιόλαδο.

Απόφευγε τα μεγάλα γεύματα

Αντικατάστησε τα με μικρά και συχνά γεύματα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνεις πέντε γεύματα την ημέρα – τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο σνακ- ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης. 

 Φάε πιο σωστά

Περιόρισε τα τηγανητά, τις βαριές σάλτσες και το πολύ λάδι. Επίλεγε παγωτά χαμηλών λιπαρών ή γρανίτα και κατανάλωνε πολλές σαλάτες και φρούτα. Επίσης βάλε μέτρο στα ορεκτικά στις ταβέρνες. Προτίμησε πρωτεϊνούχα ορεκτικά (κρέατικα, τυριά, θαλασσινά).

Μην ξεκινάς με έναν σκέτο καφέ το πρωί

Πάρε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα.

Πίνε αρκετό νερό και άφησε το αλκοόλ στην άκρη

Απόφευγε την κατάχρηση αλκοόλ και πίνε αρκετό νερό. Αν δεν σου αρέσει το νερό βάλε λεμόνι, φύλλα μέντας, φέτες αγγουριού, απόφευγε  τα αναψυκτικά με ζάχαρη, προτίμησε light μέχρι δύο την ημέρα και πιες ελεύθερα ροφήματα όπως πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.

Σημαντικός σύμμαχος στη μείωση των επιπτώσεων των «ατασθαλιών» του καλοκαιριού είναι το συμπλήρωμα διατροφής NAFLiver για τη φυσιολογική λειτουργία και προστασία του ήπατος.