ΥΓΕΙΑ

5 σπιτικές θεραπείες για την ανακατωσούρα στο στομάχι

Αν στις γιορτές νιώθεις ανακατωσούρα στο στομάχι και έχεις δυσπεψία υπάρχουν τρόποι να το ηρεμήσεις.

 

Είπαμε να την φας και όχι να σε φάει η γαλοπούλα! Αν έφαγες πολύ σίγουρα κάτι σου κάθισε βαριά! Η βασική αιτία της βαρυστομαχιάς και της ανακατωσούρας είναι το πολύ φαγητό. Η προσωρινή δυσπεψία συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία και αντιμετωπίζεται με σπιτικές θεραπείες. Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσπεψίας περιλαμβάνουν: καούρα ή παλινδρόμηση οξέων, ναυτία, φούσκωμα, αέρια, ρέψιμο, μερικές φορές πικρό ή δυσάρεστο υγρό στον οισογάφο ή φαγητό στο λαιμό ή και βήχα. Αυτές οι 5 σπιτικές θεραπείες θα ανακουφίσουν το στομάχι σου από την ανακατωσούρα.

1 Πιες νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανακατωσούρας στο στομάχι. Το σώμα χρειάζεται νερό για να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα ή τα ποτά αποτελεσματικά. Η αφυδάτωση κάνει την πέψη πιο δύσκολη και λιγότερο αποτελεσματική, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της ανακατωσούρας. Γενικά, οι γυναίκες πρέπει να έχουν πίνουν 2 λίτρα νερό την ημέρα και οι άνδρες περίπου 3 λίτρα την ημέρα Περίπου το 20% προέρχεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο από υγρά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας καλός στόχος είναι περίπου 8 ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται λιγότερο νερό από τους ενήλικες. Για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνουν ενυδατωμένοι. Ο έμετος και η διάρροια μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση πολύ γρήγορα, έτσι τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να πίνουν νερό.

2 Δοκίμασε το τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια φυσική θεραπεία για την ανακατωσούρα στο στομάχι και τη δυσπεψία. Το τζίντζερ περιέχει ουσίες όπως τζιντζερόλη και shogaols που βοηθούν στην επιτάχυνση των συστολών του στομάχου. Αυτό μπορεί να μετακινήσει τα τρόφιμα που προκαλούν δυσπεψία από το στομάχι προς το έντερο πιο γρήγορα. Οι ουσίες στο τζίντζερ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας, του εμέτου και της διάρροιας. Άτομα με ανακατωσούρα στο στομάχι μπορούν να φάνε λίγο τζίντζερ ή να πιουν ένα τσάι τζίντζερ. Bάλε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Άφησέ το για 3-4 λεπτά, σούρωσέ το και πιες το. Μπορείς, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι να προσθέσεις αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα από το αιθέριο έλαιό του ή να πιεις χυμό τζίντζερ.

3 Πιες τσάι κανέλας

Η κανέλα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που μπορούν να διευκολύνουν την πέψη και να μειώσουν τον κίνδυνο ερεθισμού στο πεπτικό σύστημα. Μερικά από τα αντιοξειδωτικά στην κανέλα είναι η ευγενόλη, η κινναμαλδεΰδη, η λιναλόλη. Άλλες ουσίες στην κανέλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αερίων, του φουσκώματος, του κοιλιακού άλγους και του ρεψίματος. Μπορούν επίσης μειώσουν την οξύτητα του στομάχου, καταπραύνοντας την καούρα και τη δυσπεψία. Όσοι νιώθουν ανακατωσούρα στο στομάχι μπορούν να πιουν ένα τσάι κανέλας για να ανακουφίσουν τη δυσπεψία. Μπορείς, επίσης σε χαμομήλι να προσθέσεις αντί 1-2 σταγόνες από το αιθέριο έλαιό της.

4 Μείωσε τη δυσπεψία με χυμό αλόης

Οι ουσίες στο χυμό αλόης μπορούν να μειώσουν το επιπλέον οξύ του στομάχου ενθαρρύνοντας τις υγιείς περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και την απομάκρυνση των τοξινών, να βελτιώσουν την πέψη των πρωτεϊνών, να ενισχύσουν τα καλά βακτήρια και να μειώσουν τη φλεγμονή. Μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 10 ml χυμού αλόης καθημερινά για 4 εβδομάδες βρήκαν ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστρεντερικής παλινδρόμησης: καούρα, μετεωρισμό και ρέψιμο, ναυτία και έμετο, παλινδρόμηση οξέος και τροφών.

5 Μην ξαπλώσεις αμέσως μετά το φαγητό

Όταν το σώμα είναι οριζόντιο το οξύ του στομάχου κινείται προς τα πάνω, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καούρα. Άτομα με ανακατωσούρα στο στομάχι πρέπει να αποφεύγουν να ξαπλώνουν ή να κοιμούνται για μερικές ώρες μετά το φαγητό. Κάποιος που θέλει οπωσδήποτε να ξαπλώσει πρέπει να στηρίξει το κεφάλι, το λαιμό και το άνω στήθος με μαξιλάρια, ιδανικά σε γωνία 30 μοιρών.