ΥΓΕΙΑ

10 πράγματα που δεν ξέρεις για την περίοδο

Το ήξερες ότι η περίοδος αφορά τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Υπάρχουν και άλλα πράγματα που δεν ξέρεις. Ακόμη κι αν είσαι άντρας διάβασέ το!

 

Η περίοδος είναι το αίμα που βγαίνει από τη μήτρα, σχεδόν κάθε μήνα, μέσω του κόλπου και είναι ένα σημάδι ότι το κανένα ωάριο δεν γονιμοποιήθηκε. Υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις, μύθοι αλλά και εφευρέσεις που καλύπτουν την περίοδο μιας γυναίκας. Μάθε τα 10 πράγματα που δεν ξέρεις για την περίοδο και τα προϊόντα της.

1 Τι χρησιμοποιούσαν τα αρχαία χρόνια

Πώς την έβγαζαν καθαρή την περίοδό τους οι αρχαίες Αιγύπτιες; Χρησιμοποιούσαν τον πάπυρο ως ταμπόν. Ο πάπυρος είναι απορροφητικός και με μια εύκολη επεξεργασία μπορούσε να γίνει αρκετά μαλακός.

Οι αρχαίες Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν ξύλα με μαλλί ζώων τυλιγμένα γύρω από αυτά για να απορροφήσουν τη ροή. Επίσης, στα νησιά της Ελλάδας χρησιμοποιούσαν φυσικά σφουγγάρια. Τα ξέπλεναν, τα έβραζαν και μετά τα στράγγιζαν για να τα τοποθετήσουν εσωτερικά στον κόλπο τους. Στην μακρινή Κίνα έφτιαχναν υφασμάτινες θήκες και τις γέμιζαν με άμμο, λόγω της απορροφητικότητάς της. Στον μεσοπόλεμο οι νοσοκόμες χρησιμοποιούσαν τις κυκλικές γάζες για τραύματα ως ταμπόν.

2 Το κύπελλο περιόδου είναι η νέα τάση στην περίοδο

Το κύπελλο περιόδου είναι φτιαγμένο από σιλικόνη το οποίο έχει σχήμα μισής κλεψύδρας και τοποθετείται στον κόλπο σφραγίζοντας στον τράχηλο και στο κολπικό τοίχωμα , με σκοπό να συλλέγει το αίμα που ρέει και να αποτρέπει τις διαρροές. Εφαρμόζεται σχετικά εύκολα, και η χωρητικότητα του επαρκεί για 10 ή και 12 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα αφαιρείται, το περιεχόμενο του αδειάζεται και μπορεί να ξεπλυθεί είτε με τρεχούμενο νερό είτε με καθαριστικά μαντηλάκια, και κατόπιν να ξανατοποθετηθεί. Στο τέλος της περιόδου συστήνεται να καθαρίζεται καλά, να αποστειρώνεται σε βραστό νερό και να αποθηκεύεται μέχρι τον επόμενο μήνα που θα ξαναχρησιμοποιηθεί, σε ειδική θήκη. Κυκλοφορεί σε πολλά μεγέθη για να μπορεί να εφαρμόσει ανατομικά στην κάθε γυναίκα, να είναι άνετο και να αποφεύγονται οι διαρροές. Το καλύτερο; Το κύπελλο περιόδου συλλέγει τις εκκρίσεις, εξαλείφει τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα του δέρματος, σέβεται το περιβάλλον του κόλπου, δεν απορροφά την προστατευτική βλέννη και δεν αλλάζει το φυσιολογικό pH του κόλπου. Επιπλέον δεν αφήνει ίχνη από ίνες στο εσωτερικό του κόλπου κάτι που συμβαίνει με τα ταμπόν. Είναι οικολογικό, είναι οικονομικό, είναι ασφαλές και υγιεινό!

Μια μέση γυναίκα χρησιμοποιεί 11.000 σερβιέτες ή ταμπόν κατά τη διάρκεια της ζωής της. Το κύπελλο περιόδου σημαίνει 30 γραμμάρια απόβλητα αντί για 30 κιλά.

3 Οι περίοδοι ήταν λιγότερες στον Μεσαίωνα

Λόγω του συνδυασμού της κακής διατροφής, της πρώιμης εμμηνόπαυσης (χάρη στη μικρότερη διάρκεια ζωής) και των πολλών κυήσεων και θηλασμού (οι οποίες εμποδίζουν την εμφάνιση της περιόδου), οι γυναίκες του Μεσαίωνα είχαν πιο ακανόνιστες και λιγότερο συχνές περιόδους. Όταν μάλιστα είχαν περίοδο έπρεπε μερικές φορές να χρησιμοποιούν βρύα – AKA πραγματικά βρύα από βάλτο – ως σερβιέτες!

4 Η καθυστέρηση της περιόδου συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Η εμφάνιση της περιόδου μετά την ηλικία των 12 ετών συνδέεται με μια μεγαλύτερη, υγιέστερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Διάβασε ακόμη: Kύπελλο περιόδου: 5 πράγματα που θα αλλάξουν όταν αρχίσεις να το χρησιμοποιείς

5 Γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες θεραπείες για τις κράμπες περιόδου

Έκπληξη! Επειδή η φαρμακευτική βιομηχανία και η έρευνα που γίνεται αφορά σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των αντρών και έχει στρέψει το βλέμμα της, ιδιαίτερα στην στυτική δυσλειτουργία, η οποία ερευνάται πέντε φορές περισσότερο από ότι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο! 

6 Υπάρχει επιτραπέζιο παιχνίδι περιόδου

Δημιουργημένο ως σχολική εργασία στη Σχολή Design του Ρόουντ Αϊλαντ το 2014, το Game Period εξηγεί την περίοδο με μια σειρά καρτών και διαθέτει οδηγίες όπως “κάνε ένα ζεστό μπάνιο” ή “πήγαινε στη νοσοκόμα”. Ένα φοβερό εργαλείο για έναν κόσμο που σε μεγάλο βαθμό στερείται εκπαίδευσης σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

7 Οι σερβιέτες απειλούν το περιβάλλον!

Οι σερβιέτες χρειάζονται 500 χρόνια για να αποσυντεθούν και κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος, για το πότε αποσυντίθονται πλήρως. Τα στερεά απόβλητα που καταλήγουν στις χωματερές μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, γεγονός το οποίο συνιστά μεγάλη απειλή για την άγρια πανίδα και το οικοσύστημα της γης.

Ένα στα εκατό αντικείμενα που ρυπαίνουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς αφορά κάποιο προϊόν προσωπικής υγιεινής που το πλαστικό του εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Ξέχνα λοιπόν τη σερβιέτα και το ταμπόν και ενημερώσου για την όλο και πιο διαδεδομένη τάση του κύπελλου περιόδου.

Ίσα που προλαβαίνεις!
Δοκίμασε τώρα ένα κύπελλο περιόδου
OrganiCup με 15% έκπτωση.
Ισχύει από 20 -27 Ιανουαρίου 2020. 

8 Τα ταμπόν και οι σερβιέτες προκαλούν προβλήματα υγείας

Κατά μέσο όρο μια σερβιέτα για να κατασκευαστεί χρειάζεται τόσο πλαστικό όσο τέσσερις σακούλες σούπερ μάρκετ. Η επαφή του γυναικείου σώματος με αυτές τις συνθετικές ουσίες προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι σερβιέτες και τα ταμπόν περιέχουν λευκαντικές ουσίες, κόλλες, αρώματα ή οτιδήποτε άλλο που δεν θα έπρεπε να έρχεται σε επαφή με το γυναικείο σώμα.

Ερεθισμοί, κνησμός, μυκητιάσεις που δεν υποχωρούν εύκολα, καθώς και αλλεργίες προκαλούνται από την επαφή με το πλαστικό και τις φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των σερβιετών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Reproductive Toxicology αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο πλαστικό, ώστε να είναι ελαστικό και εύκολο στη χρήση, επηρεάζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, διαταραχή των ορμονών, μειωμένη γονιμότητα, αποβολές και διαβήτη τύπου 2. Επίσης, κάποιες χημικές διαδικασίες όπως η λεύκανση και ο αρωματισμός των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας σερβιέτας απελευθερώνουν διοξίνες που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις, καθώς και επιπλέον φθαλικές ουσίες.

9 Η περίοδος δεν πρέπει να εμποδίζει τις γυναίκες

Ολόκληρες κοινωνίες υποχρεώνουν τις γυναίκες να μείνουν απομονωμένες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ενώ αρκετές θρησκείες απαγορεύουν τη σεξουαλική επαφή κατά την έμμηνο ρύση. Ακόμα και στις διαφημίσεις δεν υπάρχει το κόκκινο χρώμα αλλά το μπλε, για να παραστήσουν το αίμα. Στην Ινδία το 70% των κοριτσιών δεν ξέρουν τι είναι η περίοδος. Στην Αφρική, τέσσερα στα πέντε κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση σε είδη προσωπικής υγιεινής. Στο Νεπάλ, η παράδοση θεωρεί τις γυναίκες μιαρές και τις αναγκάζει να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να ζήσουν σε πρόχειρα παραπήγματα για τις μέρες της περιόδου τους. Στην Ελλάδα ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν η περίοδος επειδή πίστευαν ότι οι γυναίκες κατά την περίοδο βρίσκονται σε κατάσταση “πνευματικής και συναισθηματικής ανισορροπίας” και γι’αυτό δεν είναι σε θέση να ψηφίσουν. Ακόμη και σήμερα, εάν κάποια γυναίκα έχει περίοδο και είναι χριστιανή, δεν μπορεί να κοινωνήσει ενώ ένα έχει κράμπες, ζαλάδες και δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αυτός δεν είναι λόγος για να πάρει άδεια από τη δουλειά της

10 Η περίοδος δεν (πρέπει να) είναι ντροπή

Από το free bleeding, το κίνημα των γυναικών που αρνούνται να φορέσουν σερβιέτα ή ταμπόν όταν έχουν περίοδο, μέχρι τις καμπάνιες period positive που στοχεύουν στην ενημέρωση και την αποδόμηση των στερεοτύπων, οι γυναίκες είναι καιρός να μιλήσουν γι’ αυτήν την όψη της γυναικείας υπόστασης, να τη βγάλουν από τη μυστικοπάθεια, να πάψουν να ντρέπονται για το σώμα και το αίμα τους, να μην απολογούνται για τις εντελώς φυσιολογικές λειτουργίες και κυρίως, να μην ανέχονται συμπεριφορές που τις υποτιμούν. #NewPeriod!

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Charles on Unsplash