Fitness

Xterra tip: πνευματική άσκηση!

Η Xterra στο σημερινό της tip αναδεικνύει την σημαντικότητα της πνευματικής εκγύμνασης, ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει το σώμα μας!

 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια αχαρτογράφητη περιοχή για τον άνθρωπο και δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Η βελτίωση των αθλητών που δουλεύουν ΚΑΙ πνευματικά είναι ραγδαία, ασχέτως αν δεν το αντιλαμβάνονται όλοι οι αθλητές. Πολλές φορές ένας αθλητής μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή του στην σωματική προπόνηση, παραμελώντας την πνευματική προπόνηση που απαιτείται.

Οι περισσότεροι καινούριοι ή λιγότερο έμπειροι αθλητές έχουν μεγάλη βλτίωση επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην φυσική τους προπόνηση. Όσο όμως ένας αθλητής πλησιάζει το αθλητικό του «ταβάνι», τόσο πιο σημαντική γίνεται η ανάγκη για πνευματική άσκηση.

Η πνευματική δουλειά σε έναν αθλητή δεν περιορίζεται πάντα από την φυσική κατάσταση. Έχουμε δει περιπτώσεις αθλητών αουτσάιντερ να ξεπερνούν τις σωματικές τους δυνατότητες και αθλητές σε εξαιρετική φόρμα την ημέρα του αγώνα να ξεφουσκώνουν την ημέρα του αγώνα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές οι ενάντια στην λογική επιδόσεις οφείλονται στην πνευματική δύναμη των αθλητών.

Στο υψηλότερο επίπεδο, οι elite αθλητές είναι αντίστοιχα προπονημένοι όσο και ταλαντούχοι, ενώ όσο ο ανταγωνισμός γίνεται πιο δύσκολος, τόσο πιο ομογενοποιημένο θα παρατηρήσετε το μείγμα μεταξύ fitness και πνευματικής δουλειάς. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του να στεφθείς πρωταθλητής και να μην ξεπεταχθείς ποτέ. Το λεγόμενο mental fitness είναι ένα πολύ ευρύ πεδίο και μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια: από την μία ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η «πρόβα» των τελευταίων προπονήσεων και από την άλλη η διαχείρηση, οι επιτόπου αποφάσεις και οι τεχνικές που θα αναπτύξει ο αθλητής την ημέρα του αγώνα.

 

Προετοιμασία

 

Στοχοθεσία

 

Όλοι γνωρίζουν ότι η σωστή στοχοθεσία είναι χρήσιμο όπλο, λίγοι όμως μπορούν να το χειριστούν σωστά. Η στοχοθεσία απαιτεί χρόνο και σκέψη και είναι καλύτερο να γίνεται στην αρχή της προπονητικής σεζόν. Χρειάζονται τόσο μακροπρόθεσμοι στόχοι ενός έως πέντε ετών, όσο και βραχυπρόθεσμοι στόχοι ενός έως πέντε μηνών (εντός σεζόν δηλαδή) που θα είναι μετρήσιμοι, απαιτητικοί αλλά και εφικτοί. Μετά τους στόχους σειρά έχει το μονοπάτι που θα επιλέξετε για να τους επιτύχετε. Τότε είναι που πρέπει να τους ανακοινώσετε στους φίλους σας και την οικογένειά σας ώστε να είναι ορατοί στην καθημερινότητά σας και να δεθείτε με τους στόχους σας.

 

Όραμα/εικόνα στο μυαλό

 Η φαντασία δεν είναι τίποτα παραπάνω από την πραγματικότητα που δεν έχει έρθει. Ότι φανταζόμαστε με το μυαλό μας, του δίνουμε εικόνα και υπόσταση έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες να συμβεί. Αν φανταζόμαστε συχνά τον εαυτό μας να κάνει κάτι ή να πετυχαίνει ένα στόχο, ο εγκέφαλός μας συνειδητοποιεί ότι είναι εφικτό και αποδεχόμαστε ότι μπορεί να συμβεί. Οι elite αθλητές χρησιμοποιούν αυτήν την στρατηγική συχνά, προσπαθώντας να φανταστούν την κούρσα που θα πάρουν μέρος με μεγάλη λεπτομέρεια από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό! Με αυτόν τον τρόπο όταν ένα από τα σενάρια που έχετε σκεφτεί για τον αγώνα, έρθει να γίνει πραγματικότητα, μπορείτε να αντιδράσετε με το προαποφασισμένο σενάριο που έχετε φανταστεί. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε εκπληκτικά τον χρόνο αντίδρασης. 

 

Στρατηγική αγώνα

Η στρατηγική του αγώνα είναι μια λιγότερο πνευματική εργασία και περισσότερο ζήτημα προγραμματισμού. Χρησιμοποίησε το μυαλό σου να αναγνωρίσεις τα αντικειμενικά προτερήματα και τις αδυναμίες σου, αλλά και των αντιπάλων σου. Ταυτόχρονα δες τις απαιτήσεις του αγώνα ανά σκέλη (σπάστο δεκαρικάκια που λέμε) και ότι μπορεί να αποτελέσει αγωνιστική πρόκληση (καιρός κτλ). Επιπλεόν πρέπει να δεις τον ρυθμό σου, ποιούς ανταγωνίζεσαι και ποιούς όχι, που θα κάνεις συντήρηση δυνάμεων και πότε θα τα δώσεις όλα. Σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις ότι κάθε στρατηγική μπορεί να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων ανά πάσα στιγμή και πρέπει να είσαι σε θέση να προσαρμοστείς.

 

Πίστη στον εαυτό σου

Είναι ίσως το 50% της προσπάθειας. Αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου, δεν οραματίζεσαι τον εαυτό σου να τα καταφέρνει ή να εκτελεί την προαποφασισμένη στρατηγική, είσαι σε τροχιά αποτυχίας. Άλλο το να πιστεύεις στον εαυτό σου και άλλο

να είσαι σίγουρος με ακλόνητη πίστη ότι θα τα καταφέρεις. Η πίστη στον εαυτό μας στους περισσότερους ξεκινάει από την παιδική ηλικία, τις εμπειρίες μας ή την γονεϊκή επιρροή. Αυτό όμως είναι κάτι που αλλάζει μέσα από πειθαρχημέση πνευματική άσκηση, όπως η άσκηση βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση.

 

Η στιγμή της αλήθειας

 

Περσόνα/Alter Ego

 Μια μάχη προϋθέτει…μαχητές! Μπορεί στην προσωπική σας ζωή να είστε προσκοπάκια, αλλά όταν ξεκινάει ο αγώνας πρέπει να μπεις στην αντίστοιχη λειτουργία πολέμου (Bring it on ρε!). Ενθουσιασμός, επιθετικότητα, ακόμα και λίγη κακία είναι αποδεκτή για να φτάσεις στις πρώτες θέσεις. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι αθλητές, στην προσωπική τους ζωή είναι «αρνάκια», αλλά όταν έφτανε η ώρα του αγώνα το αθλητικό Εγώ έβγαινε μπροστά.

Δημιούργησε μια τέτοια περσόνα σαν την Παγκόσμια πρωταθλήτρια του Xterra Lesley Patterson, ένα real life σκωτσέζικο αγγελάκι,η οποία την ώρα του αγώνα μεταμορφώνεται στην Paddy McGuinty, μια πολεμίστρια των Κελτών η οποία θα περάσει από πάνω από όποιον αρκετά άτυχο βρεθεί στο δρόμο της.

 

Συγκέντρωση

Αποκτώντας και διατηρώντας την αυτοσυγκέντρωσή μας είναι ίσως το πιο σημαντικό πνευματικό κομμάτι στο δρόμο προς την επιτυχία. Όσο μεγαλύτερο και λιγότερο έντονο το αγώνισμα, τόσο δυσκολότερο είναι να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Ζώντας την στιγμή, αντιλαμβάνεσαι καλύτερα την προσπάθειά σου αλλά και των αντιπάλω σου. Με το που χάσεις την αυτοσυγκέντρωση, χάνεις τον ρυθμό και πέφτει η απόδοσή σου. Η αυτοσυγκέντρωση είναι αλληλένδετη με την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αν νιώθουμε ικανοί να τα καταφέρουμε και αν πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο.

 

Αγκάλιασε τον πόνο!

Το ξέρεις ότι θα υποφέρεις σε ότι είδους αγώνισμα και να κάνεις. Αργό, ή γρήγορο τέμπο, εκρηκτική προσπάθεια ή αγώνας αντοχής, το να είσαι πρόθυμος και διαθέσιμος να υποφέρεις είναι σημαντικό για να πιάσεις το peak της απόδοσης σου την συγκεκριμένη μέρα. Αν αναγνωρίσεις ότι ο πόνος είναι για λίγο, αλλά αντίθετα η απογοήτευση αν τα παρατήσεις είναι για πάντα θα σε βοηθήσει να αγκαλιάσεις τον πόνο και στο τέλος να τον νικήσεις.

 

Μantras/ Αυθυποβολή

 Σε μια δύσκολη στιγμή του αγώνα θα σας φανεί πολύ χρήσιμο το να επαναλαμβάνετε λέξεις ή φράσεις που σας εμπνέουν. Σας αποσπάται η προσοχή μακριά από τον πόνο της προσπάθειας, προς την προσπάθεια καθαυτή με αποτέλεσμα να μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα. Η πρωταθλήτρια Xterra Kathy Waite επαναλαμβάνει «Είμαι δυνατή, νιώθω υπέροχα», την ώρα που η κούραση έχει συσσωρευτεί και συνεχίζει να ανοίγει την διαφορά! Είδατε που έφτασε.