Fitness

World Gymnaestrada 2019: Εσύ ξέρεις τι είναι η Γυμναστράδα;

Η πιο εντυπωσιακή παγκόσμια γιορτή της γυμναστικής! To wefit.gr ήταν και αυτό εκεί!

Τι είναι η World Gymnaestrada ή Παγκόσμια Γυμναστράδα;

Είναι το πιο εντυπωσιακό Φεστιβάλ Γυμναστικής για όλους, η World Gymnaestrada (Παγκόσμια Γυμναστράδα). Πρόκειται για το gala γυμναστικής με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών και αθλητριών ρυθμικής γυμναστικής και χορού από όλον τον κόσμο. Χωρίς νικητές και ηττημένους, με στόχο να προάγει την άμιλλα και το πνεύμα του Ευ Αγωνίζεσθαι, η Παγκόσμια Γυμναστράδα αποτελεί μια μεγάλη γιορτή Αθλητισμού, η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος αθλητικό γεγονός που πραγματοποιεί η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG). Η πρώτη Παγκόσμια Γυμναστράδα πραγματοποιήθηκε το 1953 στο Ρότερνταμ.

Η Γυμναστράδα είναι η παγκόσμια γιορτή της γυμναστικής

Η φετινή Παγκόσμια Γυμναστράδα

Η Ελλάδα φέτος συμμετείχε με 13 ομάδες και 340 αθλητές και αθλήτριες στη 16η Παγκόσμια Γυμναστράδα, που φιλοξενήθηκε στο Ντόρνμπιρν της Αυστρίας από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου. Συνολικά 18.000 αθλητές από 62 χώρες πήραν μέρος στη διοργάνωση. Ανάμεσα στα κράτη που εκπροσωπήθηκαν για πρώτη φορά ήταν η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ και η Τόνγκα, αποδεικνύοντας την παγκόσμια απήχηση της γυμναστικής.

Η Παγκόσμια Γυμναστράδα αποτελεί τη μαζικότερη διεθνή έκφραση της Γυμναστικής για Όλους, από 7 εώς και 90 ετών! Φέτος μάλιστα παρευρέθηκε 90χρονος Ολλανδός που έχει παρακολουθήσει και τις 16 Παγκόσμιες Γυμναστράδες!

Το σύνθημα φέτος ήταν: “Come together, show your colours” και όντως η φετινή διοργάνωση ήταν αξέχαστες στιγμές, συναισθήματα, χρώματα, φιλίες.

Το wefit.gr μαζί με τον Γυμναστικό Σύλλογο Ελαία συμμετείχε στην Παγκόσμια Γυμναστράδα.

Από την τελετή έναρξης

Οι στόχοι της World Gymnaestrada είναι:

  • Προώθηση της αξίας και της ποικιλομορφίας της γυμναστικής.
  • Ενθάρρυνση της ανάπτυξης του Gym for All σε όλο τον κόσμο.
  • Έμπνευση και προσωπική ενθάρρυνση.
  • Ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων και διαφορετικών ιδεών της γυμναστικής, για όλους.
  • Συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλον τον κόσμο πλανήτη για ανάπτυξη της φιλίας και εξερεύνηση της διαφορετικής κουλτούρας των εθνών.

Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Γυμναστράδας, το οποίο διαρκεί 7 ημέρες, περιλαμβάνει:

Εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Παραστάσεις σε εσωτερικούς χώρους

Μεγάλες ομαδικές παραστάσεις

Εθνικές βραδιές

Gala FIG

Eκπαιδευτικά φόρουμ

Τελετή λήξης

Μουσική, χορός, χρώμα, φανταστικά προγράμματα γυμναστικής, είναι λίγα από όσα μπορεί να δει και ζήσει κάποιος σε μία Γυμναστράδα

Η 16η Παγκόσμια Γυμναστράδα σε αριθμούς

62 χώρες συμμετείχαν στο gala γυμναστικής.

18.000 αθλητές από όλον τον κόσμο.

8.000 εθελοντές βοήθησαν στην παγκόσμια διοργάνωση.

13γυμναστικοί σύλλογοι συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα.

340 περίπου Έλληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες συμμετείχαν στην Παγκόσμια Γυμναστράδα.

3.041 Ελβετοί αθλητές συμμετείχαν με μία μόνο ομάδα, τη μεγαλύτερη από όλες! Συνήθως οι μεγάλες ομάδες περιλαμβάνουν 200 αθλητές και αθλήτριες, αν και πολλοί έχουν 300 ή και 400! Μερικές φορές και πάνω από 1.000. Δεν υπάρχουν όρια στη συμμετοχή!

10 λεπτά είχε στη διάθεσή της κάθε ομάδα να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ενόργανη, χορό, ακροβατικά, μιξ αυτών στην εκδήλωση.

25.000 μπουκάλια με το λογότυπο της Παγκόσμιας Γυμναστράδας έφτιαξαν οι εθελοντές.

Η World Gymnaestrada είναι η πιο σημαντική διεθνής διοργάνωση Gym for All και καταφέρνει να συγκεντρώσει περισσότερους αθλητές και αθλήτριες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Η επόμενη Παγκόσμια Γυμναστράδα θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ το 2023!

Φίλια Μητρομάρα – Φωτογραφίες: Νάσος Καλλίτσης