Fitness

We did it: Ανεβήκαμε στον Όλυμπο! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδρομή (+ φωτος)

Χτίσε για λίγο την εικόνα στο μυαλό σου. Είναι πολύ νωρίς το πρωί, βγαίνεις από το πετρόκτιστο καταφύγιο και νιώθεις στο δέρμα σου αυτή τη βουνίσια υγρασία και τον καθαρό αέρα να μπαίνει από τα ρουθούνια σου γεμίζοντάς σε με μυρωδιές δέντρων και ενέργεια. Αν μάλιστα έχεις ξυπνήσει πολύ νωρίς μπορεί να βρεθείς στην καλύτερη ανατολή της ζωής σου, ή ίσως μία από τις καλύτερες ανατολές. Και δεν λέμε, ωραίες οι παραλίες και τα πεδινά αλλά το βουνό, ναι το βουνό, θα σου χαρίσει μοναδικές εμπειρίες. Γι’ αυτό βάλε έναν στόχο: να πας εκεί και να βιώσεις από κοντά τα μικρά θαύματα που θα σου προσφέρει. Ο δικός μας Νάσος Καλλίτσης, wefiter και fitness enthusiastic, ανέβηκε στον Όλυμπο και κατέγραψε την καλύτερη θέα με την κάμερά του και σου δίνει όλα τα tips!

 

Τα μοναδικά κατσίκια του Ολύμπου.

 

Πρώτη Διαδρομή

Εύκολη/μέτριας δυσκολίας: Αν δεν είσαι έτοιμος να πιάσεις κορυφή μπορείς απλώς να το περπατήσεις περιμετρικά. Θα δεις απίστευτα τοπία και θα απολαύσεις κάθε διαδρομή. (Δες εδώ χάρτες και διαδρομές). Στα Πριόνια, μετά από τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, η τοποθεσία ονομάζεται Γκορτσιά, ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που οδηγεί στο Οροπέδιο των Μουσών και στα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» και «Γιόσος Αποστολίδης». Έχε μαζί σου αρκετό νερό γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει βρύση με διαρκή ροή. Βρύσες θα βρεις στο Στράγγο και στο δάσος με τις οξυές, στα οποία όμως πρέπει να βγεις από το κύριο μονοπάτι για 10-15 λεπτά. Επίσης τα μπατόν θα σου φανούν πολύ βοηθητικά στο περπατήματα. Μην υποτιμήσεις τις δυνάμεις σου, πάρε τα μαζί σου και θα πίνεις νερό στ’ όνομά μας.

 

Ο Νάσος Καλλίτσης, αγναντεύοντας τη φανταστική θέα.

 

Δεύτερη διαδρομή

Από το Λιτόχωρο μεταφέρεσαι στην τοποθεσία Πριόνια στα 1200 μ. Αν πας με γκρουπ είναι κανονισμένη η μεταφορά σου με τζιπ, αν όχι θα πρέπει να πας με δικό σου όχημα μέχρι το πάρκινγκ. Διαφορετικά από το Λιτόχωρο έως τα Πριόνια (το τέρμα του δρόμου), θα διανύσεις μια απόσταση 18 χιλιομέτρων σε 2 με 3 ώρες περίπου πλάι – πλάι στον ποταμό Ενιπέα (ανάλογα τις στάσεις που θα κάνεις). Από την περιοχή «Μύλοι» (400 μ.), στο πάνω μέρος της πόλης του Λιτοχώρου, ξεκινάει το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα.

 

Παιδιά, εμένα αφήστε με εδώ!

Εύκολη: Ξεκινάς την ανάβαση με προορισμό το «Σπήλιος Αγαπητός» στα 2100 μ. Θα χρειαστείς περίπου 3 ώρες χαλαρής ανάβασης. Κάνε μία στάση, πιες κάτι ή φάε ένα ελαφρύ μεσημεριανό.

Μέση δυσκολία: Αφήνεις το καταφύγιο, για να συνεχίσεις την ανάβασή σου προς το Οροπέδιο των Μουσών από το Κοφτό. Φτάνεις στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» (2648μ.) σε περίπου 2 ώρες. Μία φανταστική ανάβαση που σε οδηγήσει σε ένα κυριολεκτικά φανταστικό μέρος! Είσαι πια πολύ κοντά στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου. Οι γύρω κοντινές κορυφές του οροπεδίου Τούμπα και Προφήτης Ηλίας, μποορύν να σου χαρίσουν αξέχαστα ηλιοβασιλέματα. Εδώ θα μείνεις σε κάποιο από τα δύο καταφύγια του οροπεδίου.

 

Ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση του «Στεφανιού» οδηγεί προς τα «Ζωνάρια».

 

Μέση δυσκολία/ δύσκολο: Πας για την κορυφή! Ξύπνα νωρίς, θα σου προτείναμε γύρω στις 05:30 για να δεις την ωραιότερη ανατολή της ζωής σου. Στις 8 το πρωί θα έχεις καταφέρει να βρεθείς στην κορυφή Μύτικας στα 2917 μ. Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Έχε υπόψη σου ότι στην κορυφή δεν μπορεί εύκολα να ανέβει κάποιος που δεν έχει καλή φυσική κατάσταση. Επίσης, έχε μαζί σου ένα κρανάκι (ακόμη και αυτό του ποδηλάτου κάνει) για να γλιτώσεις το κεφάλι σου από τις πέτρες που πιθανόν να πέφτουν από αυτόν που προπορεύεται. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ασφαλής σε αυτό το σημείο. Με το βουνό, όπως και με τη θάλασσα δεν παίζουμε, έχουν χαθεί ζωές.

Μετά την ανάβαση του Μύτικα της δεύτερης ημέρας, κατεβαίνεις από τη διαδρομή της Κακόσκαλας για να συνεχίσεις με την ανάβαση στην κορυφή Σκολιό στα 2904μ. (την τρίτη ψηλότερη κορυφή του βουνού). Η θέα του Μύτικα και του Φαραγγιού των Καζανιών από την κορυφή του Σκολιού θα σε μαγέψει. Επιστροφή στο οροπέδιο και διανυκτέρευση.

Μέση δυσκολία: Την επόμενη μέρα μπορείς να ανέβεις στην επιβλητική κορυφή Στεφάνι ή «Θρόνος του Δία» στα 2911 μ. Είναι η δεύτερη σε ύψος κορυφή μετά τον Μύτικα και θα χρειαστείς μόνον 1.30 ώρα ανάβαση.

Εύκολο/μέση δυσκολία: Για την επιστροφή ξεκινάς από το μονοπάτι της Πετροστρούγκας για κάτω, βλέποντας το Αιγαίο, έχοντας διασχίσει το κυρίως πέταλο της ανατολικής ραχοκοκαλιάς του βουνού.

 

Το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, στη θέση Μπαλκόνι.

 

Τα καταφύγια

Τα περισσότερα καταφύγια λειτουργούν από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος», στο Οροπέδιο των Μουσών. Έχει χωρητικότητα 17 ατόμων. Τηλ.: 6937 361689 και emailmstyllas@olympus-climbing.gr.

Καταφύγιο EOOA «Σπήλιος Αγαπητός», ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης και βρίσκεται στη θέση Μπαλκόνι. Έχει χωρητικότητα 120 ατόμων. Τηλέφωνο: 23520 81-800 ή 81-329,  www.mountolympus.gr, www.facebook.com/SpiliosAgapitosRefuge

Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης», βρίσκεται στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Τούμπα και Προφήτης Ηλίας και ανήκει στο Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Θεσσαλονίκης. Έχει χωρητικότητα 100 ατόμων.

Τηλ.:  23510 82840, Σ.Ε.Ο. θεσσαλονίκης: 2310 224710, www.facebook.com/apostolidisrefuge, www.apostolidisrefuge.gr

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.950 μ. και έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 90 ατόμων. Tη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (www.hrt.org.gr). Τηλ.: στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο 2310 310649 και 6977 246350 και 6948 821513.e-mail: inform@hrt.org.gr

Καταφύγιο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης «Δημήτριος Μπουντόλας», βρίσκεται στη θέση «Σταυρός», σε υψόμετρο 960m κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια με χωρητικότητα 30 ατόμων. Τηλέφωνο: 23520 84100,  www.eosthessalinikis.gr

Καταφύγιο Κορομηλιάς Δίου, βρίσκεται στα 1000 μέτρα περιπου στη θέση Κορομηλιά Δίου στον Όλυμπο με θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο. Από το καταφύγιο μπορεί κάποιος εύκολα να προσεγγίσει την Πετρόστρουγκα και το Οροπέδιο των Μουσών. Tηλέφωνα: 6945 661104 & 6975 573009 E-mail: koromilia.refuge@gmail.com, www.facebook.com/koromilia.refuge

 

Το αξεπέραστο γεύμα των πεζοπόρων στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός: υδατάνθρακες και πρωτεΐνη!

 

Τι θα πάρεις μαζί σου

Εκτός από τα βασικά όπως σακίδιο 45lt με 65lt χωρητικότητας, μπουφάν και fleece πουλόβερ, αδιάβροχο τύπου πόντσο (πολύ πρακτικό για το περπάτημα και για τις γρήγορες εναλλαγές του καιρού), ορειβατικά παπούτσια μικτού πεδίου και σχετικά αδιάβροχα, σκούφος, καπέλο ηλίου, γυαλιά ηλίου, ένα ζευγάρι γάντια, υπνόσακο (εάν θέλεις να κοιμηθείς στο δικό σου), παγούρι, προσωπικό φαρμακείο κ.ά. αυτό που θα σου φανεί χρήσιμο είναι να έχεις κάποιες αλλαξιές εσώρουχα γιατί μέχρι να διανύσεις τις διαδρομές θα χρειαστεί να αλλάξεις επειδή θα είσαι μούσκεμα στον ιδρώτα. Τέλος, μην υποτιμήσεις το αντηλιακό, πάρε το. Δε θέλεις να σκάσει το πρόσωπό σου ή να σε περνάνε για οικονομικό μετανάστη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Το βουνό μπορεί να σου χαρίσει απίστευτες εμπειρίες!

 

Και κάτι για το τέλος

Το να λες ότι επισκέπτεσαι ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας είναι σχετικό. Σαφώς και μπορείς να περπατήσεις στον Όλυμπο, υπάρχουν διαδρομές για κάθε φυσική κατάσταση, εύκολες και δύσκολες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να φτάσεις εύκολα στις κορυφές ή σε όλες τις κορυφές. Ο πρώτος κανόνας είναι ότι σέβεσαι απόλυτα τους κανόνες του βουνού και ο τελευταίος κανόνας είναι ότι σέβεσαι τους άλλους περιπατητές και ορειβάτες.

 

Η  θέα από τα Ζωνάρια

 

Καλά Ανεβάσματα!

Tips & photos: Νάσος Καλλίτσης – Κείμενο: Φίλια Μητρομάρα