Fitness

Τρόποι να βελτιώσεις την απόδοσή σου σε μαχητικό σπορ ή πολεμική τέχνη

Πάντα υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις την δυναμική σου και τις ικανότητές σου στις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ. Σου παρουσιάζουμε μερικές λύσεις, οι περισσότερες ανέξοδες, για να βελτιωθείς μέχρι να πεις Twimyo Bandae Dollyo Chagi!

 

Εν αρχή ην η…Σκιαμαχία!

 

Σκιαμαχία ονομάζεται η προπόνηση με φανταστικό εχθρό/προσομοίωση μάχης. Είναι ιδανική να βελτιώσεις την τεχνική σου, να εμβαθύνεις στις λεπτομέρειες και θεωρείται σχεδόν υποχρεωτικό για κάποιον αθλητή/μαθητή που θέλει να βελτιωθεί. Συνήθως οι σχολές περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας στο ωριαίο μάθημα ή την εντάσουν σε κυκλική προπόνηση. Στην ιδανική της μορφή γίνεται μπροστά σε καθρέπτη ή με αληθινό αντίπαλο απέναντι χωρίς επαφή, ώστε να είναι πιο ρεαλιστικά, τεχνικά και «εύστοχα» τα χτυπήματα. Βοηθάει σημαντικά ώστε το σώμα να «θυμάται» συνδυασμούς χτυπημάτων και κινήσεων.

 

Υ.Γ. Η σκιαμαχία δεν είναι χορογραφία, είναι προσομοίωση. Ο πραγματικός αντίπαλος δεν πέφτει με ένα χτύπημα, οπότε να θυμάστε να επαναφέρετε γρήγορα τα χέρια σας και το σώμα σας σε θέση μάχης σαν να κάνατε sparring.

 

Σεμινάρια

 

Από καιρό εις καιρό και πολλές φορές με προσωπικό οικονομικό κόστος, οι σχολές πολεμικών τεχνών διοργανώνουν σεμινάρια με εξαιρετικούς ξένους Δάσκαλους και Μεγάλους Δάσκαλους. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε 65χρονους δάσκαλους να κάνουν νουντσάκου πιο γρήγορα από 20χρονο και άλλους 60 ετών που να μην μπορείς να μετακινήσεις από την θέση μάχης τους. Καλά είναι τα «τρικ» και τα μυστικά της δουλειάς, αλλά αυτά δεν είναι τα σημαντικά και οι ικανότητες δεκαετιών του δάσκαλου δεν θα περάσουν σε εσάς αυτόματα, επειδή πληρώσατε εισιτήριο για το σεμινάριο. Σε ένα τέτοιο σεμινάριο-workshop θα μάθετε απίστευτες λεπτομέρειες που δεν πέρναγαν καν από το μυαλό σας, κινήσεις που δεν διδαχθήκατε ποτέ ως μη ουσιώδεις, κάτι που γνωρίζατε ήδη από διαφορετική οπτική και συνδυασμούς κινήσεων που μπορεί να προκύψουν μόνο αν είστε πολύ έμπειροι.

 

Youtube/dvd/παρακολούθηση αγώνων

 

Καμιά φορά αφομοιώνουμε κάτι πολύ καλύτερα αν το παρακολουθήσουμε και μετά προσπαθήσουμε να το «βγάλουμε» στον καθρέπτη. Μαγνητοσκοπημένοι αγώνες, εκπαιδευτικά βίντεο ή βιντεοσκοπημένα σεμινάρια μπορούν να μας βοηθήσουν με σαφήνεια να βελτιωθούμε. Για αρχή αν κάτι το έχει κάνει κάποιος άλλος τότε μπορείς και εσύ. Ακόμα και να σου πάρει ένα χρόνο, θα το βγάλεις. Τα εκπαιδευτικά βίντεο και κυρίως αυτά που αποτελούν εισαγωγή σε μια τέχνη είναι τα καλύτερα για να προσέξετε τις λεπτομέρειες στην τεχνική των κινήσεων.

Υ.Γ. Οι αγώνες λόγω του άγχους και της πίεσης μπορεί να μην είναι το ιδανικό βίντεο να παρακολουθήσεις αν ψάχνεις κάτι σε όλη του την τεχνική, καθώς ένα λάκτισμα την ώρα του αγώνα μπορεί να βγει με κακή τεχνική λόγω άγχους ή πίεσης, ενώ μια γροθιά μπορεί κάλλιστα να καταλήξει ματσόλα. Αγώνες με αθλητές πολλών κιλών επίσης αντενδείκνυνται για μάθημα τεχνικής.   

 

Άλλες πολεμικές τέχνες

 

Ένας κικ μπόξερ που θέλει να τελειοποιήσει τις αποφυγές του φυσικά και θα κάνει μαθήματα με κάποιον πυγμάχο (μετρ σε εσκίπ και αποφυγές) ή αν θέλει να τελειοποιήσει τα λακτίσματά του θα κάνει κάποια μαθήματα με Ταεκβοντόκα (να μιλάμε και λίγο «κανονικά»). Όταν έγινε μόδα το Κ1 πολλοί αθλητές μαχητικών σπορ πήγαν στην Ταϊλάνδη ή στην Ολλανδία για μετεκπαίδευση στην γονατιά στην καλύτερη ευρωπαϊκή σχολή(βλέπε Chakuriki). Γενικά επειδή πολλές πολεμικές τέχνες ή μαχητικά σπορ έχουν σούπερ εξειδίκευση σε κάποια είδη κινήσεων (για λαβές στο Brazilian Ju Jitsu, για αγκωνιά στο Muay Thai παρακαλώ), το cross training με φίλο-γνώστη άλλης πολεμικής τέχνης από την δική σου δεν είναι ποτέ άσχημη ιδέα.

Καλή προπόνηση!