Fitness

Τρικέφαλοι: Τα diamond push ups δεν είναι τελικά η άσκησή τους!

Θέλεις μυώδη χέρια; Τα diamond push ups δεν είναι η άσκηση σωματικού βάρους που χρειάζονται οι τρικέφαλοί σου. Μάθε τι λέει ο ειδικός.

 

Τα παραδοσιακά push ups δημιουργούν αντοχή και βελτιώνουν τη φυσική σου κατάσταση καθώς είναι μια από τις πιο βασικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις δύναμη. Τα push ups γυμνάζουν τις περισσότερες μυικές ομάδες του πάνω μέρους τους σώματος σου. Φυσικά, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να κάνουν πιο δύσκολες, πιο στοχευμένες παραλλαγές μόλις καταφέρουν να κάνουν εύκολα κάμψεις. Μία γνωστή παραλλαγή είναι η diamond push up, η οποία απαιτεί να τοποθετήσεις τα χέρια σου με τους δείκτες και τους αντίχειρες με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσουν το σχήμα διαμάντι. Πολλοί θεωρούν ότι μια τέτοια άσκηση φουσκώνει τους τρικέφαλους. Αλλά αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι μπορεί να βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο. Αν μάλιστα έχεις προβλήματα στους ώμους ή τους αγκώνες, αυτή η άσκηση δεν είναι η καλύτερη για σένα.

Τα δυνατά χέρια χρειάζονται δυνατούς τρικέφαλους

Το μεγαλύτερο μέρος του βραχίονα καλύπτεται από τον τρικέφαλο. Είναι σημαντικό να γυμνάζεις τους τρικέφαλους γιατί συμμετέχουν και υποβοηθούν πολλές ασκήσεις άλλων μυϊκών ομάδων. Ακόμα και από άποψη συμμετρίας του χεριού, είναι απαραίτητο να μην τους παραμελείς. Ο τρικέφαλος μυς αποτελείται από τρεις κεφαλές, τη μακρά, την έξω και την έσω κεφαλή. Έτσι, υπάρχουν πάρα πολλά είδη ασκήσεων, τα οποία γυμνάζουν τον τρικέφαλο από διαφορετική γωνία, ώστε η εκγύμνασή του να είναι συμμετρική ως προς όλες τις κεφαλές. Μία από αυτές είναι η diamond push up, η οποία είναι κατάλληλη για πιο προχωρημένο επίπεδο και όχι για αρχαρίους λόγω έλλειψης δύναμης στον συγκεκριμένο μυ.  Όμως για αυτήν την άσκηση υπάρχουν κάποιες διαφωνίες από τους ειδικούς.

Γιατί να σταματήσεις να κάνεις diamond pushup;

Όπως αναφέρει ο fitness director Ebenezer Samuel, C.S.C.S του αμερικανικού περιοδικού MensHealth «πολλοί προπονητές και γυμναστές συνιστούν το diamond push up ως την καλύτερη άσκηση σωματικού βάρους για την ανάπτυξη των τρικέφαλων. Αλλά δεν χρειάζεται να σχηματίσεις ένα “διαμάντι” με τα χέρια σου για να τονώσεις τον τρικέφαλο. Πώς θα μπορούσε το σχήμα των χεριών να επηρεάσει πραγματικά την ανάπτυξη των τρικεφάλων σου;»

Σύμφωνα με τον Samuel, η τοποθέτηση των χεριών σου δεν έχουν σχέση με την αύξηση μυών. «Η κύρια ευθύνη του τρικέφαλου σε κάθε ώθηση, είτε είναι σε θέση διαμάντι είτε όχι, είναι να εκτείνει τον πήχυ από τον αγκώνα» λέει. «Και η καλύτερη θέση από την οποία μπορεί να γίνει δεν είναι η θέση διαμάντι.» Το να φέρεις τα χέρια σου σε θέση διαμάντι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ώμων σου.

Τι μπορείς να κάνεις

Μπορείς να κάνεις push ups με κλειστή λαβή, η οποία παρέχει μεγαλύτερη ενεργοποίηση των τρικεφάλων σε σύγκριση με το diamond push up. Οι τρικέφαλοι δέχονται επιβάρυνση, καθώς οι παλάμες δουλεύουν περισσότερο από τους μυς του στήθους.

Αυτή η άσκηση μπορεί να σώσει τους ώμους σου γιατί προσφέρει πιο άνετη θέση στα χέρια, χωρίς να τα βάζει σε μία θέση που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στην άρθρωση των ώμων όπως είναι το diamond push up. Τα push ups με κλειστή λαβή παράγουν έντονη μυική συστολή στους τρικεφάλους, ικανοποιητική τάση στους εμπρόσθιους δελτοειδείς μύες των ώμων σου, στο στήθος σου και ακόμα και σε κάποιες μυικές ομάδες της ωμοπλάτης σου.

Προσοχή στις υπερβολές. Να θυμάσαι πώς από όλα τα μέρη του σώματος σου, οι τρικέφαλοι είναι το πιο επιρρεπείς στην υπερπροπόνηση. 

 

 

 

Φωτογραφία Elly Fairytale στο Pexels