ΥΓΕΙΑ

Covid 19: Μην κάνεις αυτό το λάθος όταν γυμνάζεσαι

Η νέα πραγματικότητα: μάσκα στο γυμναστήριο;

Για να είμαστε όλοι ασφαλείς οι αθλητικές μάρκες θα πρέπει να επενδύσουν σε μάσκες γυμναστικής τα επόμενα χρόνια. Ήδη η Reebok προχώρησε και παρουσίασε τρία σχέδια μασκών που φιλτράρουν τα σωματίδια, αλλά επιτρέπουν επίσης στον χρήστη να επικοινωνεί με τους γύρω του. Κακά τα ψέματα τα αυξανόμενα επίπεδα ρύπανσης σε συνδυασμό με την πανδημία, πιθανότατα να κάνουν τις μάσκες αναπόσπαστο κομμάτι των προπονήσεών, ακόμα και μετά το πέρασμα της πανδημίας.

Μέχρι όμως να βγουν στην αγορά ειδικές μάσκες για την προπόνηση αν επιμένεις να φοράς μάσκα στο γυμναστήριο για να ασκηθείς με ασφάλεια μάθε πως αυτό είναι βασικό λάθος. 

Τι συμβαίνει όταν γυμνάζεσαι με μάσκα;

Η χρήση οποιασδήποτε είδους προστατευτικής μάσκας μειώνει τη ροή του αέρα στους πνεύμονές σου. Λιγότερο οξυγόνο στους πνεύμονες σημαίνει λιγότερο οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος και στους μυς που γυμνάζονται, κάτι που σε δυσκολεύει στην προπόνηση.

Οι διαφορετικοί τύποι μασκών έχουν διαφορετικά επίπεδα περιορισμού της ροής του αέρα, ανάλογα με το πάχος του υλικού. Με λιγότερο αέρα, το σώμα σου έχει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο για χρήση κατά τη διάρκεια της άσκησης για να μετατρέψει τη γλυκόζη σε ενέργεια. Ακόμη και εκείνοι που έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, θα πρέπει να αναμένουν πιο γρήγορη κόπωση όταν γυμνάζονται με μάσκα. Βέβαια σε λίγες εβδομάδες το σώμα σου θα προσαρμοστεί και θα γίνει πιο αποτελεσματικό στο μεταβολισμό του οξυγόνου, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο.

Λόγω της αύξησης της αναπνοής, είναι φυσιολογικό να εκπνέεις πιο γρήγορα από ότι συνήθως και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση. 

Δώσε προσοχή στο πώς ο οργανισμός σου ανταποκρίνεται στην προπόνησή σου φορώντας μάσκα προσώπου, ειδικά κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλότερης έντασης, όπως άρση βαρών, σπριντ, πλειομετρικές, προπονήσεις τύπου CrossFit, προπόνηση HIIT και cardio.

Ποιος είναι ο χειρότερος τύπος μάσκας κατά την προπόνηση;

Ο τύπος μάσκας που επιλέγεις να φοράς καθώς γυμνάζεσαι είναι πολύ σημαντικός για να παραμείνεις ασφαλής.

Mάσκα μίας χρήσεως

Όταν γυμνάζεσαι, προφανώς ιδρώνεις και εάν μάλιστα γυμνάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους, έχεις τον ήλιο και τη θερμότητα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Επομένως πρέπει να αποφεύγεις να φοράς χάρτινες μάσκες μιας χρήσεως όταν γυμνάζεσαι. Επειδή αυτές υγραίνονται εύκολα και γρήγορα όταν εκπνέεις σε αυτές, κάτι που στη συνέχεια μειώνει την ικανότητα της μάσκας να μπλοκάρει τα εξερχόμενα μικρόβια που θα μπορούσες ενδεχομένως να διασπείρεις ή να κρατήσει μακριά τα εισερχόμενα μικρόβια.Βαμβακερή μάσκα

Επίσης πρέπει να είσαι προσεκτικός και με τις μάσκες που είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό ύφασμα, καθώς και αυτές υγραίνονται εύκολα ενώ δεν βοηθούν πολύ στην αναπνοή.

Μάσκα υποξίας συνθηκών χαμηλού οξυγόνου

Καλό είναι να μη φοράς μάσκες που προσομοιάζουν σε επίπεδο αναπνοών τις συνθήκες που θα βρει ένας αθλητής σε μεγάλο υψόμετρο. Εννοείται ότι μία τέτοια μάσκα δεν προστατεύει από τον κορωναϊό, αλλά αν τα επίπεδα αντοχής σου είναι χαμηλά τότε αυτή η νοητή μεταφορά σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου, ενέχει πολλούς κινδύνους, τόσο για το αναπνευστικό όσο και το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, ταχυπαλμία και δύσπνοια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Μάσκα με διαπνέοντα υφάσματα

Αν πρέπει και θέλεις οπωσδήποτε να φορέσεις μάσκα καλό είναι να επιλέξεις μια μάσκα που να είναι κατασκευασμένη από διαπνέοντα υφάσματα και συνθετικά υλικά. Δεν θέλεις να φοράς κάτι που τελικά μπορεί να καταλήξει να περιορίσει την αναπνοή σου.

Wefit Tip: Έχε μαζί σου επιπλέον μάσκες

Αυτό που μπορείς να κάνεις, εάν θέλεις να φοράς μάσκα, είναι να έχεις μαζί σου επιπλέον μάσκες εάν πρόκειται να ασκηθείς για περισσότερα από 30 λεπτά. Σκέψου το: ιδρώνεις και αναπνέεις έντονα όταν γυμνάζεσαι. Ανεξάρτητα από τον τύπο μάσκας που φοράς, θα υγρανθεί, γι 'αυτό πρέπει να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Είναι ασφαλές να γυμνάζεσαι με μάσκα προσώπου;

Σε γενικές γραμμές ναι, αλλά δεν προτείνεται. 

Τα άτομα με καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις πρέπει να προσέχουν όταν γυμνάζονται φορώντας μάσκα. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι όσοι πάσχουν από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδα, κυστική ίνωση, πνευμονική ίνωση και οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τους πνεύμονες. Προτού φορέσεις μάσκα για να γυμναστείς ρώτησε τον γιατρό σου.

Επίσης, τα άτομα που είναι αρχάρια στην άσκηση ή δεν έχουν γυμναστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή όταν γυμνάζονται φορώντας μάσκα. Παρακολούθησε την ένταση της προπόνησής σου και κράτησέ την σε χαμηλή έως μέτρια ένταση για να αποφύγεις συμπτώματα όπως ζάλη.

Να θυμάσαι:

Να αποφεύγεις να αγγίζεις το μπροστινό μέρος της μάσκας όταν την βγάζεις, σε περίπτωση που υπάρχουν μικρόβια σε αυτό το εξωτερικό μέρος της μάσκας με την οποία μπορεί να έρθεις σε επαφή κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Ενώ γενικά είναι άβολο να γυμνάζεσαι φορώντας μάσκα, τουλάχιστον αν επιμένεις να τη φορέσεις κάνε το με τον σωστό τρόπο για να προστατεύσεις τους άλλους και τον εαυτό σου. Σε τελική ανάλυση η μάχη με την COVID-19 δεν έχει τελειώσει.

Φίλια Μητρομάρα