Fitness

Τρέξιμο στη θάλασσα: Η προπόνηση των surfers

Το τρέξιμο στη θάλασσα είναι μια καλή εναλλακτική λύση για ενδυνάμωση των ποδιών αλλά ολόκληρου του σώματος. Γυμνάζει όλο το σώμα ή μόνο πόδια και μέση, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις.

Τρέξιμο στη θάλασσα: τα οφέλη

Όταν λέμε τρέξιμο στη θάλασσα δεν εννοούμε κολύμπι. Μπορείς να τρέξεις κατά μήκος της ακτής με τα πόδια μέσα στο νερό ή να τρέξεις μέσα στη θάλασσα – aqua running, το οποίο μιμείται τη δρομική κίνηση σε ένα περιβάλλον, όμως, χωρίς κραδασμούς και εντάσεις.

Ενισχύει τους αδύναμους μυς

Η άμμος στη θάλασσα δημιουργεί μια ασταθή επιφάνεια για το πόδι σου. Προκειμένου να σταθεροποιήσεις το σώμα σου κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το σώμα σου αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τους μικρότερους μυς στα πόδια. Για τους περισσότερους δρομείς, αυτοί οι μύες μπορεί να είναι αδύναμοι επειδή δεν χρειάζεται να τους χρησιμοποιούν τόσο πολύ όταν τρέχουν στην άσφαλτο. Ενισχύοντας αυτούς τους σταθεροποιητικούς μυς στην παραλία, προστατεύεσαι από πιθανές μυϊκές ανισορροπίες και τραυματισμούς.

Καίει περισσότερες θερμίδες

Η επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται για να τρέξεις μέσα στη θάλασσα σημαίνει ότι θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το τρέξιμο στο δρόμο και να μειώσεις τον λιπώδη ιστό.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο στη θάλασσα απαιτεί περίπου ενάμισι φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με το τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια.

Είναι ιδανικό για τραυματισμούς

Εάν υποφέρεις από έναν τραυματισμό που απαιτεί από εσένα να μειώσεις όγκο προπόνησης, αλλά φοβάσαι μήπως χάσεις τη φυσική σου κατάσταση, το τρέξιμο στη θάλασσα μπορεί να είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για να σε κρατήσει ενεργό και να διατηρήσει τη φόρμα σου. Οι προπονητές χρησιμοποιούν και εφαρμόζουν το τρέξιμο στο νερό με σκοπό να προλάβουν τραυματισμούς αλλά και να συντηρήσουν, ή και να βελτιώσουν, την απόδοση των αθλητών τους ανάλογα με το επίπεδό τους, αλλά και το στόχο τους, καθώς και την προπονητική περίοδο που βρίσκονται.

Βελτιώνει την κιναισθησία του σώματος και τη σταθερότητα του κορμού

Το τρέξιμο στο νερό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την πρόληψη τραυματισμών που σχετίζονται με μεγάλο όγκο αερόβιας προπόνησης. Το σημαντικό πλεονέκτημα της αντίστασης του νερού είναι η ισομερής ανάπτυξη των ανταγωνιστικών μυών κατά τη διάρκεια της κίνησης. Οι κινήσεις είναι πιο σταθερές και αυτό αποτρέπει επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς.

Είναι εξαιρετικό για τους αρχάριους δρομείς

Είναι υπέροχο για αρχάριους που μαθαίνουν να τρέχουν και χρειάζονται επίσης μια επιλογή cross-training. Η αντίσταση στο νερό είναι 12 με 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του αέρα και αυξάνεται με την ταχύτερη εκτέλεση των κινήσεων, το μεγαλύτερο εύρος κίνησης, και το βάθος του νερού. Όταν διπλασιάζεται η ταχύτητα της κίνησης, τετραπλασιάζεται η αντίσταση.

Είναι τέλειο για αποκατάσταση

Το νερό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο αποκατάστασης καθώς βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων μυϊκών ινών, ειδικά μετά από μια έντονη προπόνηση.

Σε δυναμώνει

Το σώμα σου προκαλείται και γίνεται πιο δυνατό ενώ μαθαίνει να προσαρμόζεται. Το τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες μέσα και έξω από τη θάλασσα θα σε κάνει ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό δρομέα.

Είναι full body προπόνηση

Το τρέξιμο στη θάλασσα είναι μια full body προπόνηση που ενισχύει τα πόδια, τα χέρια και τον πυρήνα σου. Βελτιώνει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, αυξάνει τη μυϊκή αντοχή και δύναμη, βελτιώνει την ευλυγισία και ελαστικότητα των μυών καθώς και τη νευρομυική συναρμογή.

Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Το να τρέχεις με έξτρα αντίσταση, όπως η αντίσταση του νερού της θάλασσας, είναι μεγάλη πρόκληση για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Γυμνάζει πόδια και μέση

Αν τρέχεις στη θάλασσα, βάζοντας το σώμα σου μέχρι τη μέση, η αντίσταση του νερού χτίζει όγκο και δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ 

1 Full body Προπόνηση

5 λεπτά προθέρμανση με επιτόπιο τρέξιμο στην άμμο

5 λεπτά τρέξιμο στο νερό, όλο το σώμα

Τρέξε:

5 φορές: 30 δευτερόλεπτα έντονα και στη συνέχεια 15 δευτερόλεπτα ήπια

5 φορές: 1 λεπτό έντονα και στη συνέχεια 20 δευτερόλεπτα ήπια

2 φορές: 2 λεπτά έντονα και μετά 1 λεπτό ήπια

5 λεπτά αποθεραπεία με ήπιο τρέξιμο μέσα στο νερό

2 Προπόνηση για τα πόδια

Η προπόνηση των surfers που δυναμώνει πόδια και μέση είναι η εξής:

Προθέρμανση 

5 λεπτά: Tρέξιμο μέσα στη θάλασσα κατά μήκος της ακτής, με το σώμα μέχρι τη μέση στο νερό.

10 λεπτά: Τρέξιμο στην άμμο (πέντε σε μαλακή, πέντε σε σκληρή -υγρή) και ξανά μέσα στο νερό, μετά πάλι μέσα στη θάλασσα, κ.ο.κ.

5 λεπτά: Γόνατα ψηλά μέσα στο νερό

Αποθεραπεία με βάδισμα ή ήπιο τζόκινγκ

Αποκατάσταση μετά από τρέξιμο στη θάλασσα

Είναι φυσιολογικό να νιώσεις μυϊκό πόνο μετά από το τρέξιμο στη θάλασσα. Όσο πιο γρήγορα μπορείς να κάνεις αποκατάσταση, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψεις στο νερό. Μία από τις καλύτερες συμβουλές για να επιταχύνεις την αποκατάστασή σου είναι να καταναλώνεις πρωτεΐνες, απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Επίσης μην ξεχάσεις την ενυδάτωση! Θα καταναλώσεις πολλές θερμίδες και υγρά κατά τη διάρκεια αυτών των προπονήσεων. Ακόμα κι αν επιπλέεις στο νερό, η αφυδάτωση καραδοκεί. Ενυδατώσου καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο στη θάλασσα.

Μην ξεχνάς ότι κατά το τρέξιμο στη θάλασσα, θα πρέπει αρχικά να εξοικειωθείς με αυτό το είδος άσκησης και την τεχνική, ιδιαίτερα αν είσαι αρχάριος ερασιτέχνης δρομέας.