Fitness

Tο δυναμικό βάδισμα είναι το νέο τρέξιμο

Το δυναμικό βάδισμα είναι μία σούπερ μέθοδος εκγύμνασης, που δεν κοστίζει, για την επίτευξη των στόχων σου.

 

Τόσο το βάδισμα όσο και το τρέξιμο προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Για τους ανθρώπους που είναι ήδη σε καλή φυσική κατάσταση το τρέξιμο μπορεί να είναι η καλύτερη γενική άσκηση, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να χειριστούν την καταπόνηση που προκαλεί. Το δυναμικό βάδισμα (Power Walking) είναι η πιο ασφαλής άσκηση για τους περισσότερους. Εάν ο καθένας μας βάδιζε ζωηρά 30 λεπτά την ημέρα θα μπορούσε να περιοριστεί η συχνότητα πολλών χρόνιων παθήσεων κατά 30 έως 40%

Το δυναμικό βάδισμα είναι καλύτερο για τις αρθρώσεις

Μεταξύ του βαδίσματος και του τρεξίματος, το πρώτο είναι καλύτερο για τα γόνατα, τους γοφούς, τα πέλματα, τις κνήμες και την πλάτη. Το τρέξιμο έχει μειονεκτήματα: οι υψηλοί κραδασμοί και η αυξημένη ένταση συχνά οδηγεί σε μυοσκελετικές κακώσεις που περιλαμβάνουν διαστρέμματα, τραβήγματα και προβλήματα με τις αρθρώσεις. Πρόσφατα υπήρξε επίσης μια εστίαση σχετικά με το εάν το τρέξιμο, ειδικά το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, συνδέεται με καρδιακές προσβολές. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για τους τραυματισμούς όταν κάνεις δυναμικό βάδισμα όπως συνήθως συμβαίνει με το τρέξιμο. Το δυναμικό βάδισμα μπορεί να ενισχύσει τα οστά σου και το καρδιαγγειακό σου σύστημα και να τονώσει τους μυς σου.

Καίει περισσότερο λίπος από το τρέξιμο

Η καύση λίπους πραγματοποιείται με ασκήσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Το μυστικό για την καύση του λίπους είναι να συμμετέχεις σε μια δραστηριότητα με σταθερό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο περισσότερο μπορείς να διατηρήσεις τον ίδιο ρυθμό και ένταση, τόσο περισσότερο λίπος θα κάψεις. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις ένα γρήγορο ρυθμό βάδισης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το τρέξιμο.

Σε βοηθά στις καθημερινές εργασίες

Το δυναμικό βάδισμα χρησιμοποιεί τόσο το άνω μέρος του σώματος όσο και το κάτω, με αποτέλεσμα να δυναμώνει τους μυς και τα οστά. Ένα δυνατό σώμα αντέχει περισσότερο στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Η τακτική άσκηση αυξάνει την ικανότητά σου να ολοκληρώνεις δύσκολες δουλειές στην καθημερινότητά σου, όπως το να σηκώνεις βαριά πράγματα με ευκολία.

Μειώνει τις καρδιακές παθήσεις

Το δυναμικό βάδισμα κάνει καλό στην καρδιά και αυτό γιατί η καρδιά είναι ένας μυς και κάθε τι που κάνει το αίμα να ρέει γρηγορότερα κρατώντας τον σε καλή κατάσταση. Αλλά το δυναμικό βάδισμα ωφελεί την καρδιά και με άλλους τρόπους. Μειώνει την πίεση του αίματος που βοηθά να ελαττώνεται η καταπόνηση των αρτηριών ενώ αυξάνει την ποσότητα της HDL χοληστερόλης (της καλής) στο αίμα.

Πώς να κάνεις σωστά το δυναμικό βάδισμα

Το δυναμικό βάδισμα δεν είναι το ίδιο με τον περίπατο γύρω από τη γειτονιά σου μετά το δείπνο. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη άσκηση που έχει τεχνική και απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο έντασης και ρυθμού.

Πρέπει να κρατάς έναν γρήγορο σταθερό ρυθμό. Επίσης να μπορείς να συνομιλείς ενώ βαδίζεις (να είσαι στο αερόβιο κατώφλι), αλλά δεν χρειάζεται να… τραγουδάς (να μη φτάνεις στο αναερόβιο κατώφλι).

Μεγάλη σημασία έχει το να διατηρείς καλή στάση του σώματος, ρουφώντας την κοιλιά προς τα μέσα. Κράτησε το σώμα σου όρθιο, τοποθέτησε σωστά τη φτέρνα σου στο έδαφος, ρίξε το κέντρο βάρος σου σταδιακά προς τα εμπρός, χρησιμοποίησε σωστά και δυναμικά τα χέρια σου!

Η προθέρμανση είναι απαραίτητη. Μην την αμελείς. Αυτή θα σε γλιτώσει από τραυματισμούς και ενοχλήσεις. Ξεκίνα τη διαδρομή με ήπιο περπάτημα, λίγες διατάσεις και στη συνέχεια αύξησε σταδιακά τον ρυθμό σου.

Βάλε ποικιλία! Μην κάνεις συνεχώς το ίδιο πρόγραμμα. Βάλε εναλλαγές γρήγορου-αργού βαδίσματος, σταμάτα το περπάτημά σου για 5 λεπτά και κάνε κάποιες ασκήσεις όπως κάμψεις, κοιλιακούς, ραχιαίους και καθίσματα για να μη το βαρεθείς.

Photo by Jeffrey Czum from Pexels