Fitness

Tι θα πάθεις αν δεν πας μια βδομάδα στο γυμναστήριο;

Κάποια άδεια, πολλή δουλειά, λίγη βαρεμάρα και πότε πέρασε μια εβδομάδα ούτε που το κατάλαβες! Και φυσικά πάλι δεν πήγες γυμναστήριο! Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη κι αν παραλείψεις λίγες μέρες από την προπόνησή σου μπορεί το τίμημα για την υγεία σου να είναι μεγάλο!

 

 

Τι συμβαίνει αν δεν πας μια βδομάδα στο γυμναστήριο

Μειώνοντας τη σωματική σου δραστηριότητα, ακόμη και για λίγες ημέρες, μπορεί να δημιουργήσεις πολλά προβλήματα στην υγεία σου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιευτήκε στο Journal of Applied Physiology.

Οι ερευνητές εξέτασαν άτομα που γυμνάζονταν τακτικά κι έκαναν πάνω από 10.000 βήματα την ημέρα. Αυτά ισοδυναμούν περίπου με 30 έως 60 λεπτά στο γυμναστήριο συν επιπλέον σωματική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν κάθε άσκηση και να μειώσουν τη δραστηριότητά τους σε λιγότερο από 5.000 βήματα την ημέρα για πέντε ημέρες.

Μετά από μόλις πέντε ημέρες αδράνειας, οι εθελοντές παρουσίασαν μείωση στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Συγκεκριμένα, τα αιμοφόρα αγγεία στο κάτω μέρος των ποδιών τους έδειξαν σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να διαστέλλονται, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος παράγοντας για περιφερική αρτηριακή νόσο. Η νόσος προκαλείται από τη στένωση των αρτηριών που παρέχουν αίμα στα κάτω μέλη του σώματος (μηροί, κνήμες, πόδια). Όσοι έχουν αρτηριακή περιφερική νόσο μπορεί να προσβληθούν από καρδιακή προσβολή, δηλαδή έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ισχαιμικού τύπου, αποπληξία, ακρωτηριασμούς.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πόσο ευάλωτα είναι τα αγγεία από τον καθιστικό τρόπο ζωής. Ακόμη κι αν αφήσεις το γυμναστήριο για μια εβδομάδα αυξάνεις τον κίνδυνο καρδιάς σε μακροπρόθεσμηβάση.

Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο

Είμαστε γεννημμένοι να κινούμαστε και όχι να καθόμαστε σε μία καρέκλα 8 – 10 ώρες και έπειτα σε έναν καναπέ. Η άσκηση δίνει ενέργεια, τονώνει το ανοσοποιητικό, σε γεμίζει αυτοπεποίθηση, σε κρατάει στα κιλά σου, είναι αντιγηραντική.  Να τι μπορείς να κάνεις όταν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο:

1 Ενσωμάτωσε όσο περισσότερη φυσική δραστηριότητα μπορείς μέσα στην ημέρα  ακόμα κι αν όταν δεν μπορείς να πας σε μια προπόνηση. Το να κάνεις κάτι είναι πολύ καλύτερο από το να μην κάνεις απλώς τίποτα και να προσπαθήσεις να παραμείνεις δραστήριος είναι σημαντικό. Ανέβα από τις σκάλες, περπάτα στη δουλειά, πήγαινε με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ κ.ά.

2 Επένδυσε σε ένα βηματομετρητή και βάλε στόχο να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα. Ελέγχοντας πόσα βήματα κάνεις την ημέρα αυτό σε παρακινεί να βγεις και να κάνεις κάποια απόσταση με τα πόδια προκειμένου να συμπληρώσεις τα 10.000 βήματα.

3 Βάλε προτεραιότητα την άσκηση. Πιεστικά deadlines, υποχρεώσεις, καθημερινότητα: όλοι τα έχουμε. Αλλά γιατί κάποιοι βρίσκουν χρόνο και γυμνάζονται ενώ κάποιοι όχι; Απλό: έχουν βάλει προτεραιότητα την άσκηση.

Φίλια Μητρομάρα