Fitness

Τι κάνει το CrossFit τόσο μοναδικό είδος άσκησης;

Το CrossFit είναι ένα καθαρά εθιστικό είδος άσκησης με τα αποτελέσματα να είναι τόσο έκδηλα που αν δεν κάνεις το WoD, την άσκηση της ημέρα δηλαδή, δεν μπορείς να σταματήσεις! Τι ξεχωρίζει το CrossFit από ότι άλλο έχεις κάνει;

Αυτό που βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις

Είναι ωμό και κυνικό. Τρέχεις για αντοχή, σηκώνεις βάρη για δύναμη, κάνεις ποδηλασία για να δυναμώσουν τα πόδια σου και είσαι όσο πιο δυνατός μπορείς. Απαιτείται όμως εμπιστοσύνη στον προπονητή καθώς ως είδος άσκησης δεν στοχεύει σε ατομικά ζητούμενα (απώλεια κιλών, ταχύτητα, ενδυνάμωση), αλλά σε συνολική βελτίωση όλων των επιμέρους χαρακτηριστικών σου.

 

Ρεαλιστικό πρόγραμμα

Σκοπός του Crossfit είναι να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου γεγικότερα το οποίο το καθιστά ένα απολύτως λειτουργικό πρόγραμμα. Είτε επειδή έχεις μια πολύ απαιτητική δουλειά και χρειάζεσαι καλή φυσική κατάσταση, είτε απλά θέλεις να δυναμώσεις, το Crossfit είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να ικανοποιήσει τους στόχους σου.

 

Πολλά είδη ασκήσεων μαζί

To CrossFit έχει πάρει ασκήσεις από την άρση βαρών, την ενόργανη, την καλλισθενική γυμναστική, πλειομετρικές ασκήσεις και δεκάδες όργανα. Ουσιαστικά δανείζεται τα καλύτερα στοιχεία κάθε άσκησης και κερδίζει τα μέγιστα από το Cross Training.

 

Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή

Δεν υπάρχει deja vu και δεν υπάρχει βαρεμάρα. Το ασκησιολόγιο, η μεθοδολογία και τα μέσα με τα οποία μπορείς να επιτύχεις παρόμοια αποτελέσματα, δείχνει να μην έχει τελειωμό στην περίπτωση του CrossFit. Έτσι μπορείς να κάνεις πολλές φορές την εβδομάδα CrossFit και να μην νιώσεις ότι δεν έχεις ξανακάνει την ίδια προπόνηση. Με αυτόν τον τρόπο και με τους μαθητές να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οι κινήσεις, οι παραλλαγές, τα βάρη, ο χρόνος και οι ασκήσεις πριν και μετά εγγυώνται ότι δεν θα βαρεθείτε ποτέ!

 

Πάντα στο μάξιμουμ 

Σε ότι στυλ και να δουλέψεις καλώς ή κακώς στο CrossFit θα κάνεις πάντα προπόνηση υψηλής έντασης, αυξάνοντας τη μυική σου μάζα και βελτιώνεις την καρδιακή σου λειτουργία.

 

«Παντρεύει» εναεροβική και αεροβική άσκηση!

Ούτε μόνο αντοχή, αλλά ούτε μόνο δύναμη ζητώντας δύο πράγματα: επαναλήψεις με αντίπαλο το χρόνο και επαναλήψεις με αντίπαλο τον εαυτό σας (όσο αντέξεις). Με αντίπαλο το χρόνο δουλεύει η καρδιά και όταν κάνεις επαναλήψεις με σταθερό ρυθμό βελτιώνεις κατά πολύ την δύναμή σου.

 

Εξελίσσεσαι διαρκώς

Καθώς η εξέλιξή σου είναι συνεχής, από καιρό εις καιρό έχεις την ευκαιρία για «εξετάσεις». Για παράδειγμα να εκτελέσεις συγκεκριμένες ασκήσεις ενάντια στο χρονόμετρο και να οφείλεις να πετύχεις καλύτερο χρόνο από την προηγούμενη φορά. Κάτι τέτοιο, είναι απολύτως μετρήσιμο και σου δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι έχεις κάνει. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να δουλέψεις πάνω στις αδυναμίες σου βλέποντας σε τι υπολείπεσαι και τι πρέπει να βελτιώσεις.

 

Είναι διαδραστικό και ένας μικρόκοσμος από μόνο του.

Το CrossFit χρειάζεται αλληλοϋποστήριξη, να βοηθήσεις τον συμμαθητή σου να ξεπεράσει τους στόχους του και αυτός να βοηθήσει εσένα. Ταυτόχρονα οι δυσκολίες και η συνεχής βελτίωση σας δένει τόσο ως μονάδες, όσο και ως ομάδα.

 

Μιξ άσκησης με διατροφή

Το επίσημο σάιτ του CrossFit προτείνει την διατροφή Paleo ως κατάλληλη για αυτό το είδος άσκησης. Μερικοί το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο, με CrossFit ασκήσεις με παράλληλες Paleo ερωτήσεις, έτσι για να τσεκάρουν το κατά πόσο είσαι διαβασμένος. Δεν προτείνεται ως αποκλειστική διατροφή, αλλά πολλοί αθλητές την τιμούν!