Fitness

Τι φταίει και δεν κάνεις γράμμωση;

Βρήκαμε τον ένοχο και σου δίνουμε 5 απαντήσεις στην πιο συχνή σου απορία.

Αυτή η εξίσωση: αύξηση μυικού τόνου + μείωση σωματικού λίπους = αποτελεσματική γράμμωση, δεν πετυχαίνει πάντα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν βλέπεις την πολυπόθητη γράμμωση στο σώμα σου. Δες τι φταίει και δεν κάνεις γράμμωση.

1 Ένοχος: Το DNA σου

Δεν βλέπεις οι κοιλιακοί σου να γίνονται φέτες παρότι εσύ ξημεροβραδιάζεσαι στο γυμναστήριο; Δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε αλλά μπορεί να φταίνε τα γονίδιά σου γι’ αυτό και ο σωματότυπός σου. Ο σωματότυπος είναι συνδυασμός μυϊκής μάζας, δομής σκελετού και πυκνότητας. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζονται γονιδιακά και δεν αλλάζουν. Υπάρχουν τρεις βασικοί σωματότυποι: ο μεσομορφικός, ο ενδομορφικός και ο εκτομορφικός.
Ο μεσομορφικός είναι αθλητικός, σφιχτός και αναπτύσσει εύκολα μυϊκή μάζα.
Ο ενδομορφικός έχει πολύ λίπος, πολλή μυϊκή μάζα και παίρνει εύκολα βάρος.
Ο εκτομορφικός είναι λεπτός και ψηλός, με αδύνατο σκελετό, λίγο λίπος και λίγη μυϊκή μάζα όπου δυσκολεύεται να την αναπτύξει.
Αν είσαι μεσομορφικός τότε μπορείς να δεις το 6 pack μετά από 5 – 6 μήνες προπόνησης αφού αναπτύσσεις εύκολα μυική μάζα ενώ το σώμα σου διατηρεί ελάχιστο λίπος. Δυστυχώς οι περισσότεροι ανήκουμε στις άλλες δυο κατηγορίες σωματότυπου κι οπότε μπορεί η γράμμωση να μην οφείλεται σε κακή τεχνική στην άσκηση.

2 Ένοχος: Η διατροφή σου

Αν θέλεις να αποκτήσεις γράμμωση το βάρος σου θα πρέπει να το ρίξεις στη σωστή διατροφή. Δηλαδή θα πρέπει να τρως μικρά γεύματα κάθε τρεις ώρες με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες ανάλογα με την ημερήσια σου δραστηριότητα και χωρίς λίπος. Εννοείται ότι τρως καθημερινά την ίδια ώρα και ακολουθείς το ίδιο πρόγραμμα. Αν χρειάζεσαι να ρυθμίσεις στα γραμμάρια των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων ένας διαιτολόγος μπορεί να σε βοηθήσει δίνοντάς σου ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις γράμμωση χωρίς να χάνεις χρόνο σε πειραματισμούς χωρίς αποτελέσματα.

3 Ένοχος: Η τεχνική σου

Βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος προπόνηση γράμμωσης είναι να έχουν προηγηθεί μήνες προπόνησης αύξησης της μυϊκής μάζας και υπερτροφίας γιατί αλλιώς “δεν υπάρχει τίποτα να γραμμωθεί”. Επομένως χρειάζεσαι ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα και ένα κατάλληλο ασκησεολόγιο που να περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις, ειδικά όργανα και εκτέλεση των ασκήσεων από διαφορετικές γωνίες που γυμνάζουν με διαφορετικό τρόπο συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Πρέπει κάθε προπόνηση να συνδυάζει πρώτα ασκήσεις αντιστάσεων (βάρη, λάστιχα, μηχανήματα) και μετά αερόβια άσκηση διαλειμματικής μορφής. Μην ξεχνάς πως η πολυπόθητη απομόνωση επιτυγχάνεται πραγματικά δύσκολα.

 

 

4 Ένοχος: Οι υψηλές σου προσδοκίες

Βλέπεις τα εξώφυλλα στα περιοδικά και νομίζεις ότι η γράμμωση είναι κάτι εύκολο που μπορεί να συμβεί σε όλους; Εκτός από το photoshop υπάρχουν και άλλες τεχνικές όπως οι αερογράφοι, το σωστό μακιγιάζ και ο κατάλληλος φωτισμός που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη γράμμωση των μοντέλων, γυμναστών, celebrities κλπ. Αυτή η τέλεια φυσική κατάσταση που αποτυπώνεται στο ιλουστρασιόν χαρτί είναι συνήθως προϊόν τεχνικής επεξεργασίας. Η γράμμωση απαιτεί κυρίως σκληρή δουλειά και καλή διατροφή.

5 Ένοχος: Η ελλιπής ξεκούραση

Το να χτυπιέσαι στο γυμναστήριο δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία της μυικής ενδυνάμωσης. Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να διαχειριστεί τις αλλαγές που του συμβαίνουν και αυτό πρέπει να το σεβαστείς. Επίσης, ένας ακόμη λόγος είναι ότι η ελλιπής ξεκούραση ενισχύει την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό κάτι που δε βοηθά στη γράμμωση. Φρόντιζε να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι επαρκώς. Η φύση έχει φροντίσει να αποκαθιστά τις φθορές και να κάνει τη… γράμμωση να δουλεύει όσο εσύ κοιμάσαι!