Fitness

Τι είναι το Winter Break;

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται προς το χειρότερο, οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές περιμένουν με ανυπομονησία τις χειμερινές διακοπές. Με άλλα λόγια, το γνωστό στην Ευρώπη, Winter Break, μια περίοδο που από αναγκαστική διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων των αθλητών, λόγω καιρικών συνθηκών, μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια τους. Ο Ιάσων Βασιλειάδης BSc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ/MSc (In progress) Strength and Conditioning Metropolitan University of Cardiff μας εξηγεί τι είναι το Winter Break.

 

 

 

Τι είναι το Winter Break

To Winter Break αποτελεί μια μικρή  διακοπή των αγωνιστικού προγράμματος των πρωταθλημάτων, στα περισσότερα αθλήματα κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και της ανάγκης των αθλητών να αποφορτιστούν ψυχοσωματικά. Σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο χρηστικά εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο, αφού η λειτουργία του ξεφεύγει από το στερεοτυπικό χαρακτήρα των «διακοπών» που έχουν τα άλλα αθλήματα.

Με λίγα λόγια από ένα απλό διάλειμμα για διακοπές, το Winter Break αποτελεί σήμερα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους προπονητές και τους αθλητές. 

Τι διάρκεια έχει;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ποδόσφαιρο,οπου η  μεγαλύτερη χειμερινή διακοπή είναι αυτή της German Bundesliga, η οποία έχει συνήθως διάρκεια από 4 έως 6 εβδομάδες!Ακολουθεί η γαλλικήFranche’s League1με μέσο όρο τις25-30 μέρες,όπως και η ολλανδικήErdevise με 25 μέρες διακοπής.Αναφορικά με τις χώρες της μεσογείου, το Ισπανικό και Ιταλικό πρωτάθλημα (La Liga και Serie A), σταματούν κάθε χρόνο για περίπου 14 με 18 ημέρες κατά μέσο όρο. Μόνον το Αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League δεν διακόπτεται καθώς παράδοση και marketing δεν το επιτρέπουν!

Που χρησιμεύει το Winter Break;

Αρχικά η διακοπή αυτή βοηθά στην ψυχολογική αποφόρτιση των αθλητών, αφού οι ίδιοι έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τις οικογένειες τους. Κυρίως, για τους αθλητές που αγωνίζονται μακριά από τη χώρα τους, η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι μεγάλης σημασίας.

Δευτερευόντως δίνεται η δυνατότητα στο προπονητικό team κάθε ομάδας να αποκαταστήσει τους τραυματίες αθλητές, αλλά και να βελτιώσει τις αδυναμίες των αθλητών που υστερούν, σε κάποιες παραμέτρους της φυσικής τους κατάστασης (αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία) συγκριτικά με το σύνολο της ομάδας.

Παράλληλα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία συνολικής ψυχολογικής ανασυγκρότησης, εάν η πορεία των αθλητών δεν είναι καλή, καθώς και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης του συνόλου στα ομαδικά αθλήματα (αν αυτό έχει μείνει πίσω).

Στο ποδόσφαιρο οι περισσότερες ομάδες επιλέγουν να εφαρμόσουν μια μικρή προετοιμασία, ταξιδεύοντας σε μεσογειακές χώρες με καλύτερες καιρικές συνθήκες (π.χ. Ισπανία), ενώ μεγάλα ποδοσφαιρικά Clubs όπως η Bayern Munich και η PSG, έχουν επιλέξει στο παρελθόν και το Κατάρ, και πιο συγκεκριμένα τη Ντόχα.

 

Προγραμματισμός κατά το Winter Break

Αρχικά ο προγραμματισμός διαφέρει, ανάλογα την ομάδα αθλητών με την οποία ασχολούμαστε.

Αν πρόκειται για τραυματίες τότε συνεχίζεται κανονικά η αποκατάστασή τους, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Όταν όμως μιλάμε για υγιείς αθλητές, ο προγραμματισμός διαμορφώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της διακοπής.

Εάν η διακοπή είναι ενός μηνός, την πρώτη εβδομάδα οι αθλητές πραγματοποιούν τις διακοπές τους ακολουθώντας ένα πρόγραμμα συντήρησης με έμφαση στη γενική φυσική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό την εβδομάδα αυτή να βρίσκονται μακριά από το προπονητικό κέντρο και το γήπεδο, για ψυχολογικούς λόγους.

Την δεύτερη και τρίτη εβδομάδα οι αθλητές επιστρέφουν και δίνεται έμφαση στην ειδική φυσικής τους κατάσταση, η οποία σχετίζεται με τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος. Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα προσαρμογής στον αγώνα.

Εάν η διακοπή είναι μεγαλύτερη, ο προπονητής κρίνει αν οι επιπλέον μέρες θα χρησιμοποιηθούν ως ρεπό ή προπονήσεις, ανάλογα με το επιθυμητό επίπεδο της ομάδας.

Εάν η διακοπή είναι δύο εβδομάδες τότε δίνονται ρεπό για μερικές ημέρες με σκοπό την ψυχολογική αποφόρτιση των παιχτών, ωστόσο τη δεύτερη εβδομάδα θα πρέπει να ακολουθηθεί πρόγραμμα προσαρμογής στον αγώνα.

Συμπερασματικά το Winter Break αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για τους επαγγελματίες αθλητές, που έχουν κάποιο πρόβλημα.

  • Δίνει τη δυνατότητα για ψυχοσωματική ανάληψη, αλλά και βελτίωση των αδυναμιών (αν υπάρχουν) στους υγιείς αθλητές.
  • Βοηθά τους τραυματίες να «προλάβουν» τους συναθλητές τους, ενώ, τέλος, συμβάλει στην πνευματική ηρεμία του συνόλου της ομάδας, εαν αυτή το διαχειριστεί επιτυχώς.
  •   

Πηγές:

Karen aus der Fünten, Oliver Faude, Jochen Lensch, and Tim Meyer (2014) Injury Characteristics in the German Professional Male Soccer Leagues After a Shortened Winter Break. Journal of Athletic Training: Nov/Dec 2014, Vol. 49, No. 6, pp. 786-793.

National Athletic Trainers’ Association

Σημειώσεις νευρομυικού ελέγχου, με έμφαση στην προπόνηση δύναμης (Κοτζαμανίδης Χρήστος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ)

Προπόνηση Φυσικής κατάστασης στο Ποδόσφαιρο –Μια επιστημονική προσέγγιση- Jens Bangsbo

Skysports.Uk