Fitness

Θέλεις περισσότερη αντοχή; 3 τρόποι για να αυξήσεις το VO2 max σου!

Εκτός αν είσαι επαγγελματίας αθλητής ή αθλήτρια, το VO2 max μπορεί να σου ακούγεται σαν μια εξίσωση από τη χημεία του σχολείου που έχεις ξεχάσει.

 

 

Να τι σημαίνει: ο αριθμός αυτός δείχνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σου κατά τη σωματική δραστηριότητα. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο πιο fit είσαι – και τόσο πιο εύκολη σου φαίνεται μια μακράς διάρκειας προπόνηση.

Τι είναι το VO2 max (μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου);

Πρόκειται για τον σημαντικότερο δείκτη της αντοχής σου επειδή δείχνει την ικανότητά σου να καταναλώνεις οξυγόνο όταν εκτελείς μία άσκηση μεγάλης διάρκειας, όπως είναι το τρέξιμο. Η διαδικασία με την οποία παράγεται η απαιτούμενη ενέργεια για τις λειτουργικές ανάγκες του σώματος προέρχεται από την καύση των υδατανθράκων ή και του λίπους με την παρουσία του οξυγόνου (αερόβια διαδικασία) ή χωρίς αυτήν (αναερόβια διαδικασία). Αν λοιπόν θέλεις περισσότερη αντοχή αυτοί οι 3 τρόποι θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις το VO2 max σου!

1 Προσπάθησε περισσότερο

Η εντατική άσκηση εκπαιδεύει το σώμα σου να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο. Τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα, κάνε μια διαλειμματική προπόνηση αεροβικής: έπειτα από ένα 3λεπτο ζέσταμα, κινήσου όσο πιο γρήγορα μπορείς για 60 δευτερόλεπτα και πήγαινε σε πιο αργό ρυθμό για άλλα 60 δευτερόλεπτα. Συνέχισε την ίδια εναλλαγή μέχρι να συμπληρώσεις 16 με 20 λεπτά.

2 Πάρε ένα διατροφικό συμπλήρωμα

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, μια ουσία που εκκρίνεται από την υπόφυση, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα πάντα, από το δέρμα μέχρι το μεταβολισμό. Μπορεί ακόμα και να σε βοηθήσει να καλύπτεις μεγαλύτερες αποστάσεις: σε μια κλινική δοκιμή διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρώματος που ενισχύει την αυξητική ορμόνη καθημερινά για δύο βδομάδες αύξησε το VO2 max των συμμετεχόντων κατά 6%. Αν και μια πολυιταμίνη σου παρέχει κάποια θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την παροχή μιας μικρής ώθησης στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η αργινίνη και η γλουταμίνη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, αλλά μόνο εάν λαμβάνονται στις σωστές αναλογίες.

3 Κράτα τη σωστή… στάση

Η διαλειμματική άσκηση είναι άκρως απαραίτητη για να αυξήσεις το VO2 max, αλλά η γιόγκα έξι φορές τη βδομάδα για τρεις μήνες αύξησε σημαντικά τον αριθμό αυτό στους ασκούμενους, σύμφωνα με ινδική μελέτη.