Fitness

Θέλεις να είσαι fit; 15 ρεαλιστικοί στόχοι που αξίζει να βάλεις φέτος!

Εάν θέλεις καλή φυσική κατάσταση βάλε 15 ρεαλιστικούς στόχους τη νέα χρονιά και όχι ανέφικτους.

 

 

1 Όρισε έναν στόχο

Γράψε τον στόχο σου για το σώμα σου και πώς θέλεις να το δεις: βάρος, λίπος του σώματος, καθώς και τυχόν βελτιώσεις στη σωματική σου διάπλαση. Φτιάξε το πρόγραμμά σου και αφοσιώσου σε αυτό για 3 μήνες. 

2 Βρες χρόνο για την  υγεία σου

Ασκήσου μέχρι και μία ώρα κάθε μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είσαι επτά ημέρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, αλλά προσπάθησε να κάνεις οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, ακόμη και αν πρόκειται για μια βόλτα με το σκύλο σου ή μια χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο. Αν ξεκινάς τώρα στο γυμναστήριο, ξεκίνα με δύο προπονήσεις των 15 λεπτών ή τρεις των 10 λεπτών για να προσαρμοστείς σταδιακά. 

Διάβασε σχετικά: 35 τρόποι για να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να γυμναστείς (ακόμη κι αν δεν θέλεις)

3 Ανακαλύψε τι σου αρέσει

Τα βάρη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις σημαντικές φυσικές αλλαγές στο σώμα σου. Όμως δεν αρέσουν όλα σε όλους. Ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας να διατηρήσεις καλή φυσική κατάσταση είναι να απολαμβάνεις μια δραστηριότητα. Επίλεξε κάτι που κάνει το γυμναστήριο διασκεδαση.

4 Μην πηγαίνεις μόνος

Γυμνάσου με έναν φίλο που είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με σένα και έχει παρόμοιους στόχους. Θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να παραλείψεις την προπόνησή σου. Είναι επίσης πιο ενθαρρυντικό όταν πιέζετε ο ένας τον άλλο να συνεχίσετε την προπόνηση.

5 Κάνε παρέα με ανθρώπους που σε στηρίζουν 

Οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν και με άλλους τρόπους. Εάν περιβάλεσαι από πέντε νέους φίλους στη δουλειά, τις σπουδές σου ή στην προσωπική σου ζωή που έχουν βάλει στόχο να παραμείνουν υγιείς και να έχουν καλή φυσική κατάσταση ενθαρρύνουν και σένα να κάνεις το ίδιο. Διαφορετικά οι κακές παρέες σε χαλάνε…

6 Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Αντ 'αυτού, σύγκρινε με το τί έκανες την περασμένη εβδομάδα. Αν κάθε εβδομάδα βελτιώνεσαι σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά. Στόχος σου είναι να βελτιώσεις τον εαυτό σου 5-10% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. 

7 Διάβασε για να μάθεις και να αποκτήσεις κίνητρα

Ένας εύκολος τρόπος για να εμπνευστείς και να αυξήσεις τις γνώσεις σου για την φυσική κατάσταση, την προπόνηση, και τη διατροφή είναι να διαβάζεις ένα online άρθρο κάθε μέρα σε κάποιον ιστότοπο που εμπιστεύεσαι. 

Διάβασε σχετικά: 8 τρόποι για να μη σου φαίνεται η άσκηση αγγαρεία

8 Άσε την άνεση

Κάνε τις προπονήσεις σου λίγο πιο προκλητικές. Το σώμα σου προσαρμόζεται στις αλλαγές και έτσι δίνει αποτελέσματα.

9 Μη βιάζεσαι

Πολλά άτομα παρατούν την προπόνηση, επειδή δεν βλέπουν αποτελέσματα αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, οι φυσιολογικές προσαρμογές συμβαίνουν σταδιακά. Χρειάζεσαι περίπου 90 ημέρες για να δεις θεαματικά αποτελέσματα γι’ αυτό επένδυσε στην άσκηση για τουλάχιστον τρεις μήνες και σύγκρινε τον εαυτό σου πριν και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

10 Μην κάνεις υπερβολές

Έχεις ακούσει το ρητό ότι “η ζωή είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ”; Λοιπόν, το ίδιο ισχύει και με τη φυσική σου κατάσταση. Κάνοντας μια τετράωρη προπόνηση με την ελπίδα ότι θα φτιάξεις σώμα πιο γρήγορα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Δες το πιο σωστά: δεσμεύσου να γυμνάζεσαι μια ώρα την ημέρα. Τα αποτελέσματά σου θα είναι καλύτερα και δεν θα “καείς”.

11 Δώσε βάση στην αποκατάσταση  

Εάν η κατάσταση υγείας σου περιορίζει τη δραστηριότητά σου, προγραμμάτισε μια συνάντηση με έναν αθλητίατρο ή φυσιοθεραπευτή. Μπορούν να σε βοηθήσουν στην αποκατάσταση τραυματισμών με διάφορες ασκήσεις. Επίσης, μπορούν να σου δείξουν πώς να τροποποιήσεις την προπόνησή σου ώστε να μπορείς να εξακολουθείς να ασκείσαι με ασφάλεια. 

12 Ξεκίνα πρωί πρωί

Βάλε στόχο να ασκείσαι το πρωί. Bonus: Η πρωινή προπόνηση ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου για το υπόλοιπο της ημέρας.

13 Κινήσου, μην κάθεσαι!

Η καθιστική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και καρκίνο. Φρόντιζε να κινείσαι κάθε 30 λεπτά στο χώρο εργασίας. Βρες τρόπους να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου, μην κάθεσαι. 

14 Βάλε στο πιάτο σου τους σωστούς υδατάνθρακες

Κατανάλωνε υδατάνθρακες αργής πέψης, όπως το καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως, γλυκοπατάτες και κινόα που θα σου παρέχουν πιο σταθερή ενέργεια όλη την ημέρα. Οι γρήγορης αφομοίωσης υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και το λευκό ψωμί αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Άφησέ τα αυτά για το μεταπροπονητικό σου γεύμα, όταν το σώμα σου μπορεί να χρησιμοποιήσει τους επιπλέον υδατάνθρακες για την αναπλήρωση καυσίμων και να τους αποτρέψει να αποθηκευτούν ως λίπος. 

15 Συνειδητοποίησε ότι οι μεγάλοι μυς δεν ισοδυναμούν με καλή φυσική κατάσταση

Το fitness είναι κάτι περισσότερο από φουσκωτούς μυς και όγκο. Ευκινησία, καρδιοαναπνευστική λειτουργία, μυϊκή δύναμη και αντοχή είναι μερικά που σου προσφέρει. Βάλε λοιπόν στόχο να είσαι fit φέτος.

Φωτο via