Fitness

Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να ασκείσαι για να έχεις αποτέλεσμα;

Ίσως να αναρωτιέσαι κι εσύ πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να ασκείσαι: 3, 5 ή 7 φορές την εβδομάδα για να δεις αποτέλεσμα.

 

 

Υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι χρειάζεται να ασκούμαστε πάρα πολύ, πράγμα που είναι λάθος, γιατί το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορείς να ασκηθείς για 2,5 ώρες μία μέρα και μετά για μια εβδομάδα να ξεχάσεις την άσκηση. Αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη τους είναι ότι η συνολική ποσότητα, ο τύπος και η ένταση της άσκησης επηρεάζουν το σώμα μας και όχι μόνον η συχνότητα. Έτσι, πόσες φορές την εβδομάδα ασκείσαι; Τρεις, τέσσερις, πέντε φορές την εβδομάδα ή δύο φορές είναι αρκετά; Πάρε την απάντηση:

Η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από τους στόχους σου και το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Ένα μέσο υγιές άτομο θα πρέπει να κάνει 30 λεπτά αερόβια άσκηση 3 έως 5 φορές την εβδομάδα.

Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις γυμναστήριο ή δεν έχεις ασκηθεί για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να ακολουθεί μετά από τη μέρα άσκησης ένα ρεπό, ώστε να επιτρέπεις στον οργανισμό σου να ανακάμψει και να επιδιορθώσει τους μυς. Η ιδανική συχνότητα είναι 3 -4 φορές την εβδομάδα από 20 έως 30 λεπτά.

Αν γυμνάζεσαι αλλά σκοπεύεις να αυξήσεις τη συχνότητα της άσκησης τότε καλό θα είναι να εναλλάσεις την προπόνησή σου. Για παράδειγμα, αν έκανες τζόκινγκ μια μέρα, κάνε κάτι άλλο, όπως κολύμπι,  δύο φορές την εβδομάδα και ασκήσεις ενδυνάμωσης τρεις την εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να γυμνάζεσαι κάθε ημέρα. Τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, από 30 λεπτά προπόνηση είναι μια χαρά. Πρέπει επίσης να έχεις υπόψην σου ότι θα πρέπει να είσαι ενεργητικός όλη μέρα και να μην κάθεσαι για το υπόλοιπο της ημέρας μετά την άσκηση, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα της άσκησης. Πρέπει να παραμένεις ενεργός, διότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπτο στην υγεία σου αν απλά κάθεσαι για το υπόλοιπο της ημέρας, ακόμη και αν έχεις γυμναστεί για μια ώρα.

Διάβασε: 5 ασκήσεις που σου τρώνε χρόνο και δεν έχουν αποτέλεσμα

 

Πώς να αυξήσεις τη συχνότητα των προπονήσεών σου

Δώσε προσοχή στο σώμα σου και αύξησε σταδιακά τις μέρες προπόνησής σου έως και 5 ημέρες σε μια εβδομάδα δίνοντας σημασία στη μέγιστη καρδιακή σου συχνότητα. Για παράδειγμα:

Εβδομάδα 1η – 4η

Άσκηση 1 έως 3 φορές την εβδομάδα για 20 έως 30 λεπτά έως στο 65% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού (MHR)

Εβδομάδα 5η – 8η

Άσκηση 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά στο 65 – 75% MHR

Εβδομάδα 9η – 12η

Ασκηση 4 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά στο 65 – 75% MHR

Εβδομάδα 13η έως 16η

Ασκηση 5 φορές για 30 λεπτά την εβδομάδα στο 65 – 75% MHR

Φίλια Μητρομάρα