Fitness

Τάι Τσι: 6 ενεργειακές ασκήσεις Chi Gong από τον Γιώργο Μαργαρίτη – video

Ξεμπλόκαρε όποια σημεία του σώματός σου έχουν συσσωρεύσει ένταση ή πόνο και απελευθέρωσε την ενέργειά σου με αυτές τις 6 ενεργειακές ασκήσεις Chi Gong!

 

Τι είναι το Τάι Τσι;

Το Τάι Τσι (Tai Chi) συχνά περιγράφεται ως “διαλογισμός σε κίνηση” αλλά θα μπορούσε να ονομάζεται “ίαση σε κίνηση”. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κινέζικη αυτή πρακτική έχει προληπτικό θεραπευτικό χαράκτηρα.

Το τσι είναι η ενεργειακή δύναμη ή βιοενέργεια, η οποία η κινέζικη ιατρική θεωρεί πως ρέει μέσα στο σώμα και ευθύνεται για τις ζωτικές λειτουργίες του. Το Τάι Τσι ξεμπλοκάρει και αναζωογονεί τη σωστή ροή του Τσι, δηλαδή της βιοενέργειας του σώματος. Επίσης, το Τάι Τσι εξισσοροπεί το Γιν και Γιανγκ, τα αντίθετα στοιχεία που οικοδομούν το σύμπαν και πρέπει να διατηρούνται σε αρμονία.

Ποια είναι τα οφέλη του Τάι Τσι

Στο Τάι Τσι οι κινήσεις είναι συνήθως κυκλικές και ποτέ απότομες, οι μύες = χαλαροί, οι αρθρώσεις δεν είναι σε πλήρη έκταση και οι συνδετικοί ιστοί (τένοντες, σύνδεσμοι) δεν ζορίζονται, όπως στα άλλα είδη άσκησης. Αν και το Τάι Τσι γίνεται με αργές κινήσεις σε ροή και δεν σου κόβει την ανάσα, σου προσφέρει:

Ισορροπία: Οι κινήσεις του Τάι Τσι είναι σταθερές και αργές, μετατοπίζοντας το βάρος του σώματος από τη μία πλευρά στην άλλη σε συνδυασμό με τον συντονισμό του άνω μέρος του σώματος. Οι κινήσεις βοηθούν τον πυρήνα να ανακτήσει την ισορροπία και μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης στους ηλικιωμένους.

Αντοχή και Δύναμη: Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που εξασκούσαν το Τάι Τσι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είχαν αυξημένη δύναμη και απόδοση. 

Ευελιξία: Στο Τάι Τσι το εύρος των κινήσεων βοηθά στη βελτίωση της ευελιξίας.

Καλή στάση σώματος: Το Τάι Τσι συμβάλλει στην καλή στάση σώματος.

Πρόληψη χρόνιων παθήσεων: Το Τάι Τσι προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, πεπτικές διαταραχές, κατάθλιψη κ.ά.

Συντονισμό: Το Τάι Τσι συμβάλλει στο συντονισμό ματιών χεριών με τις αργές ρυθμικές κινήσεις.

Ενίσχυση του αναπνευστικού: Η αναπνοή είναι ένα από τα τρία βασικά μέρη του Τάι Τσι. Η βαθιά αναπνοή μειώνει τα συμπτώματα κάποιων προβλημάτων του αναπνευστικού, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα.

Αερόβια ικανότητα: Βοηθά στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας κάποιου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το Τάι Τσι είναι επίσης μια μορφή αερόβιας άσκησης.

Μείωση του στρες: Οι αργές ρυθμικές κινήσεις και η αναπνοή μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ο συντονισμός της αναπνοής μαζί με την κίνηση των ματιών – χεριών προάγει την ηρεμία.

6 ενεργειακές ασκήσεις Chi Gong από τον Γιώργο Μαργαρίτη

O Γιώργοs Μαργαρίτης μας μύησε στα μυστικά του Τάι Τσι στο βιωματικό, θεματικό weekend που διόργανωσε το τηλεοπτικό κανάλι, που φροντίζει για την σωματική και ψυχική μας υγεία και ευεξία, Body In Balance στο ξενοδοχείο Dolce Attica Riviera. “Ενώ ασκούμαστε μαθαίνουμε τρόπους να αναπνέουμε βαθιά και να ξεμπλοκάρουμε όποια σημεία του σώματος έχουν συσσωρεύσει ένταση ή πόνο” λέει ο ίδιος. Ξεμπλόκαρε αυτά τα σημεία και απελευθέρωσε την ενέργειά σου με αυτές τις 6 ενεργειακές ασκήσεις Chi Gong!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Ποιος είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης 

Ο Γιώργος Μαργαρίτης Sensei είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθήνας. (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών).

Από το 1989 έως το 1995 ασκήθηκε στο Tai chi chuan – pushing hands – chi gung, ανήκοντας στον κύκλο του Master Tiu Bunang. Παράλληλα με την καθοδήγηση του Δημήτρη Πιτιανούδη ασκούνταν στο Wu Tai chi υπό την επίβλεψη του Master Kumar Frantzis.

Από το 1995 έγινε μέλος στο Aikido Αθηνών και ασκείται με τους Janet Clift Sensei (6o Dan Aikikai) και Eamonn Devlin Sensei (5o Dan Aikikai).

Έχει παρακολουθήσει πλήθος Σεμιναρίων στην Ελλάδα (Yokota sensei, Sugawara Sensei, Kobayashi sensei, Mori Sensei, John Stevens Sensei κλπ) καθώς και στο εξωτερικό (Chiba Sensei, Fujimoto Sensei, Osawa Sensei, κλπ).

Την Άνοιξη του 2009 πραγματοποίησε ταξίδι στο Τόκυο της Ιαπωνίας όπου ασκήθηκε εντατικά στο Hombu Dojo κέντρο του Παγκόσμιου Aikikai Foundation με τους σημαντικότερους shihan όπως: Watanabe sensei, Endo Sensei, Yasuno Sensei, Seki Sensei, Miyamoto Sensei.

Από το 2005 ανήκει στην ομάδα δασκάλων του Aikido Αθηνών και του Aikikai Ελλάδος. Το 2009 ίδρυσε το τμήμα Aikido στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο όπου και δίδασκε παράλληλα με το Aikido Νοτίων Προαστίων.

Τον Οκτώβριο του 2016 συμμετείχε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο-Σεμινάριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Aikido (IAF) στο Takasaki της Ιαπωνίας όπου συμμετείχε σε επίδειξη μαζί με την Janet Clift Sensei.

Σήμερα κατέχει το 4ο Dan, τον τίτλο του Fukushidoin και διδάσκει σε Σεμινάρια στο Ναύπλιο στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα και στη Σύρο.

Φίλια Μητρομάρα

Περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο Body In Balance weekend με θέμα: Power Weekend εδώ.